Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.02.24. 02:28 emmausz

Egy perc az igazságosságról

Olvasom a piarista antológiát (A bravúr kötelező), benne Nemes György: Gondolatok az igazságosság értékköréből c.  írását.
Hosszas tanulmány ez, melyből nehéz kiemelni egy-egy gondolatot, merthogy olyan egyenletesen jó meglátások gyűjteménye.
Idézek egy keveset belőle:

- Ha a másik emberrel kapcsolatot létesítünk, köztünk és közte hidat akarunk építeni, akkor jelekre van szükségünk, amelyek között a szó foglalja el az első helyet.
- Platón eszményi társadalmában az igazságosság az az érték, amely az okosság, a mértékletesség jól rendezettségében nyilvánul meg, mint a jól hangolt lanton a húrok összecsengése. (M.M.)
- Az őszinteség kifejtésekor szól a perszonalizmusról, melynek híve csodálatos alázattal úgy tekint megára, hogy ő egy végtelen üresség, amelyet mások szeretete töltöget. De teljesen csak az Isten végtelen szeretete tölthet meg…
- Minden valódi élet találkozás. (Buber)
- Már az ókori egyházatyák tanítják, hogy a gazdagok feleslege a szegények jogos tulajdona. Ez megszabja a birtoklás erkölcsi határait.
- Másutt az emberi méltóságról: A keresztény világnézet az emberi méltóság alapját abban látja, hogy minden egyes ember Isten képmása. Az embernek azért van végső sérthetetlen és elveszíthetetlen méltósága, mert mögötte áll Teremtője és Megváltója…. A bűntől megjelölt ember is megmarad Isten teremtménye és képmása, megtartja emberi méltóságát. Helmut Weber)
- Tetszik, hogy többször hivatkozik Medvigy Mihályra, aki tanított engem is, és Jelenits Istvánra, aki nem tanított engem.
Ami pedig a citátumokat illeti, mind tömény megfogalmazások, életvezetéshez kapaszkodók, amiket érdemes elsajátítani, mert nem kezdi ki őket az idő. Ahogyan érvényesek voltak korábban, érvényesek ma is, és érvényesek lesznek mindaddig, amíg ember szuszog elhasználódó glóbuszunkon.   
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr117764910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása