Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.04. 07:03 emmausz

Újra olvasva

Újra olvastam J. Swift: Gulliver utazása Lilliputban c. regényét. Nem fogom ismertetni a felnőtteknek szóló fordulatos mese részleteit. Adva Gulliver, a seborvos, aki hajóra száll, és a törpék országában, Lilliputban köt ki. Ennek császára úgy tudja, hogy ő a világ leghatalmasabb uralkodója. Ám ellenlábasa Blefuscu, a másik törpe birodalom uralkodója ugyancsak úgy tudja, hogy ő a leghatalmasabb. Csak még Lilliputot kívánja legyőzni. Lilliput császárának is hódító tervei vannak. Blefuscu leigázása után alkirályt akar állítani az elfoglalt tartomány élére. A mese rávilágít a két uralkodónak és udvarának ármánykodásaira.
Gulliver megpróbálja kibékíteni az uralkodókat egymással. Ez majdnem a vesztét jelenti, mert udvari ellenlábasai életére törnek. Csak egyik barátjának információi mentik meg az életét, no meg az a tengeren hányódó csónak, amelyre vitorlát szereltet, és amelyen elhajózik az egymással fenekedők vizeiről.     
A mű nyilván az akkori angol politikai körök viselkedését karikírozza.
Ám napjainkban sem jobb a helyzet. 
Adva egy gerjesztett háború egy harmadik fél rosszvoltából. Adva néhány politikus, OV és a pápa, akik nem szeretnék, ha eszkalálódna a helyzet, hanem a béke követeiként nyilatkoznak meg. Adva a háborúból hasznot remélők Siserahada. Adva a társadalmak szokásait, hagyományait felborogatni akarók káoszteremtési hajlandósága. Ami a legszomorúbb: adott már megint embertömegek egymás ellen való bevetése, emberek ezreinek halála, azoké, akinek az ég világon semmi bajuk egymással.
Eközben létezik egy más világ is, amely felette áll minden földi képzeletnek és útkeresésnek.
A mai zűrzavarban azt tesszük jól, ha a biztos értékek gazdájához fordulunk segítségért. Ahhoz, akiről a próféta azt hirdeti: „az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok”. (Izajás 55,8-9)    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9017823221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása