Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyar... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosa... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem

Utolsó kommentek

 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyarul beszélni. Mert az örökkévalósági tart megtanulni. Nos, ha addig tart megtanulni, akkor addig nem... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosan szép (kirakat) mondás,de valójában egyáltalán nem gondoljuk komolyan. Ha ez komoly lenne,akkor a v... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem
 • Utolsó 20

2022.07.05. 16:13 emmausz

Egyet a falra!

Egyet a falra! – szól a presszóban a vendég. Ami annyit tesz, hogy egy ismeretlen betérő nincstelen részére előre kifizet egy kávét. Ha a szegény meglátja a falon a jelzést, bérmentve lekérheti a kávét.    
Nekem tetsző gyakorlat ez, akárhol csinálják.
Nemde ugyanígy kellene tenni a megírandó témákkal is. Ha sok ötletem van, s csak egyet bontok ki poszttá, a többit címszavakban fel kell(ene) jegyezni egy külön fájlban, s kedvem szerint levenni a „falról” olyankor, amikor nincs új megírandó témám.
***
Ujjgyakorlat A vén cigány nótájára.

Játssz, ki tudja meddig játszhatol,
Mikor lesz a nyűtt testedbül holt,
Szíved, tüdőd élemedett korban…
Játsszál tovább, bármit hoz a holnap.
Játssz!... de mégse. Fontosabb dolgod lehet!

De mi az?
Azt nem tudom.
Csak azt, hogy a tintatartó kalamáris,
Ez itt meg egy parafrázis.
***
Egy régi „csali”-mesém.
- SOS! - kiáltja kétségbeesetten Tom macska mobillal a kezében.

- Ess, ó, ess! - húzza feszesebbre a keresztben kihúzott kötelet Jerry.
- Jaj, énnekem! Oda lett egy énekem!
Csak esem, esem - zúgja Tom. – Abbamaradt az SMS-em.

Szólj hozzá!


2022.07.04. 10:48 emmausz

„Régi kor árnya felé, ” visszamerenghetek én?

Mit tesz egy öreg nyugdíjas?
Ismerkedhet önmagával: Ki volt egykor, mit írt egykor?
Mivel 2006 óta írom blogom posztjait, bő lehetőségem adódik ismerkedni azzal, aki 16 éve voltam.
Mindjárt az első posztok egyikében arról emlékezem meg, hogy Miklós fiam volánhoz ült, és megtette első autós útját barátjához egymaga. Jogsija tehát 16 éves. Tegnap saját kocsiját vezette hatodmagával rokonlátogatásra (apja, anyja három gyereke, unokaöccse).
Aztán ráakadtam egy korabeli csasztuskámra is. Kicsit sápadt, kicsit savanyú, de az enyém.
Torokgyulladásra legjobb a Phlogosol.
Ha írni akarsz, legjobb, ha blogozol.
Szavakat egymáshoz pofozol,
mondatot mondathoz foltozol,
számítógépeden lezseren dolgozol,
jobb sorsod annál, mint aki dobozol
.

***
Erről eszembe jutott egy másik bökversem, amelyet értelmeznem kell, mint Molnár Ferencnek, hogy milyen szavakat rejtett el Konrad von Hötzendorf névintarziájában. A bökvers pedig:
Autójának az ajtaját András Imre bécsuki
Útnak ered, úticélja egyenesen Bécs UKI.

András Imre ugye jezsuita szociológus volt, aki Buda és Bécs között ingázott piros színű Fordjával. Munkahelye, melyet ő igazgatott, Ungarisches Kirchensoziologisches Institut: azaz UKI.
Ebben a kellemes dögmelegben legyen is elég mára ez a rövid visszatekintés.  

Szólj hozzá!


2022.07.03. 09:28 emmausz

Töltelékek nélkül

Az uborkaszezon hírtémái
Nem érdemes naponta végighallgatni a híreket.
Elég címszavakban utalni rájuk.
Sokkal kevesebb idő alatt végezhetünk velük.
Úgyis unalomig ismétlődnek.
A témákról szóló töltelékmondatokat magunk is öszeállíthatjuk, ha nagyon akarjuk.
üstökös – vízimadarak etetése – Mars – Balaton – ókori temető – ivóvíz – templom – földrengés – migráns – kánikula – ukrán válság – baloldal – EU – kiállítás – ősember – árverés – állatok kilövése – filmfesztivál – Magyarország – razzia – választás – támadás – embargó – sport – Jobbik – erdőtűz – bombázás – tűzgyújtási tilalom – szívelégtelenség – karakoke – aréna – műtét – aszteroida – hidegfront – világbajnok – Soros – vízilabda – határsértő – oroszok – cápa – Biden – demencia - szakértő – baleset – halottak …
Kimaradt valami?
***
Egy email-vicc:
A feleség meg akarja tudni, hogy hűséges-e hozzá a férje, ezért ír neki egy levelet, hogy elhagyja, mert már nem szereti. A levelet az éjjeliszekrényre teszi, és bemászik az ágy alá, hogy megtudja, hogyan reagál rá a férje.
A férj hazajön, elolvassa a levelet, ír hozzá egy sort, aztán elkezd vidáman fütyörészni, és telefonál valakinek.
- Szia, drágám, ez a szerencsétlen végre rájött, hogy nincs közös jövőnk, és végre eltűnik az életemből. Máris indulok hozzád.
Azzal a férj elmegy.
A feleség zokogva kimászik az ágy alól, és elolvassa, mit írt a férje a levélhez.
- Szeretlek, Te hülye, kilátszott a lábad az ágy alól, elmentem kenyérért!

Szólj hozzá!


2022.07.02. 07:27 emmausz

Kodály–Bartók Népdalok

Olvasnivaló után néztem a polcokon.
Kezembe akadt  Kodály–Bartók Népdalok c. reprint kötete. Az 1921-es kiadást 1987-ben ismételték meg, igényes formában. Vastag fűzfői vízjeles papírra készült a változatlan utánnyomás. A kötetben 150 régi típusú népdal kottája és szövege szerepel. (Ereszkedő dallamok, kvintváltás, pentaton jelleg.)
Ha már kézbe vettem, végigolvastam a kottákat és a szövegeket is.
A kötet dallamait úgy vetették papírra, hogy minden nóta utolsó hangja a violinkulcs G-hangjára essen. Ez a tudományos feldolgozás egyik általuk kidolgozott elve. Mert g-re végződik minden dallam, ebből következik, hogy különféle hangnemek tartoznak hozzájuk.
Hogy gyorsabban haladjak, a cifrákat, előkéket nem olvastam el. Így is elég sokáig tartott végig dúdolni fejben a kötet nótáit.
Kodályék még jelölik a négyféle e-hangot. Ma alig képzelhető, hogy annak idején mi volt a különbség köztük kiejtésben. Mindenesetre létezett, hiszen lejegyezték.
A dallamok hasonlítanak egymáshoz. Hogyne, hiszen a gyűjtések helye Erdély, s nemegyszer a különféle balladák, énekek egymás változatai.
Örömmel fedeztem fel néhány ismerős népdalt, mert annak idején énekeltük az iskolában, vagy Bartók feldolgozta gyermekeknek szóló zongorakottájában.
Érdekes volt szembesülni olyan szavakkal, amelyeket a mai magyar egyáltalán nem használ, vagy más értelemben használ. Még értjük, de másképpen mondjuk.
Ami meglep, csak kevés ma idegennek tűnő szót magyaráznak lábjegyzetben.
Ez azt jelenti, hogy 1921-ben még lehetett pontosan tudni az illető szavak jelentését?
Talán.
Közülük néhányat ideírtam.          
Értjük, de nem úgy használjuk:
laskanyújtó – sodrófa
burkozó – pólya
malota – moslék (ezt nem is értjük).

Szólj hozzá!


2022.07.01. 13:54 emmausz

Drága napfény

A filmre fotózás korában a fényérzékenységnek meghatározó szerepe volt. Fénymérő + megfelelő DIN-számú filmtekercs szükségeltetett a jó fotó készítéséhez. Ha nem figyelt a fotós az erős napsütésben könnyen elégette a filmet, vagyis a napsugárzás kifehérítette az elkészült papírfotót.
Ma ez kicsit másképpen van.
A számítógépen sokféle korrekciós lehetőség van. Pl. az expozíciót, a képélességet és még számos más összetevőt egy határon belül befolyásolni lehet. Többféle törekvése lehet a fotósnak korrekcióval. Az egyik, hogy azt a látványt alakítsa ki, amelyet látott. Sokszor a színek élénkítésével plakáthatásra törekszik. Azután elviheti a „nyersanyagot” kedve szerint olyan effektusok irányába, hogy az eredeti képre alig lehet ráismerni. Az erős túlzások mindenképpen hatásvadászok az én felfogásomban. Próbálok neki ellenállni, mert a valóság megmutatása a célom.
Amikor elindult a digitális fotózás, egy szakkönyvben olvastam, hogy a lencséktől csaknem teljesen függetlenül a kamera programja normális kép létrehozására lesz képes. Mi tagadás, elég nagyokat lépett a technika ebbe az irányba.
***
Ma kánikula van.
Ahogyan lehetett rá számítani, a máig tartó riasztást négy nappal meghosszabbították.
Már csak az hiányzik, hogy a tűrőképességüket is sikeresen továbbfejlesszék.
Volt olyan év, ahol rövidebb-hosszabb megszakításokkal október végéig kitartott a forróság.
„Szeretem”, amikor a meteorológusok kijelentik, hogy most van a nyár legforróbb napja. Miből gondolják, hogy a legmelegebb napot a későbbiekben nem überelheti egy még forróbb.
A hőmérsékleti csúcsok egyelőre úgy viselkednek, hogy a szokott kánikula mértékét egy-két fokkal meghaladják. Így azt lehet mondani: Az indiaiaknak a szokott 45 helyett 50 fokot, az európaiaknak a szokott 35 helyett 42 fokot kell megszokniuk. Mi van akkor, ha a Nap gondol egyet, és elviselhetetlen pörkölésben részesíti a felkészületlen népségeket? 
Ne adja Isten! Még rágondolni is rossz.

Szólj hozzá!


2022.06.30. 07:31 emmausz

Kánikula régen és most

Petőfi Sándor: János vitéz
Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon.
                                           (1844. nov.)

Arany János: Toldi
1.

Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.
   Boglyák hűvösében tíz-tizenkét szolga
Hortyog, mintha legjobb rendin menne dolga;
Hej, pedig üresen, vagy félig rakottan,
Nagy szénás szekerek álldogálnak ottan.

2

Ösztövér kútágas, hórihorgas gémmel
Mélyen néz a kútba s benne vizet kémel:
Óriás szunyognak képzelné valaki,
Mely az öreg földnek vérit most szíja ki.
   Válunál az ökrök szomjasan delelnek,
Bőgölyök hadával háborúra kelnek:
De felült Lackó a béresek nyakára,
Nincs, ki vizet merjen hosszu csatornára.
                                              (1846)

Hétfő reggel nyolc órától csütörtök este 8 óráig a tiszti főorvos elrendelte a hőségriadó vörös fokozatát.
                                              (2022)  
Ószövetség, Izajás:

A hold fénye olyan lesz, mint a nap ragyogása, a nap fénye pedig hétszer ragyogóbb lesz, olyan, mint hét napnak a napfénye azon a napon, amikor az Úr bekötözi népe sebeit, és meggyógyítja a sebhelyeket, amelyeket verésével okozott neki.
                                                               (Iz 30,26)
***
Játszom:

Kolostorok
     ostorok
         torok
              ok

Szólj hozzá!


2022.06.29. 10:22 emmausz

Amit Csaba tv. tud

Ferenc pápa szorgalmazza, hogy az egyház lépjen ki elefántcsonttornyából. Menjen közel az emberekhez.
Gorove Laci diakónus meg is mondja, hogy hogyan tegye ezt. Szólítsa meg a ma emberét. Azon a nyelven beszéljen, amit kortársaink megértenek. Ő említ is erre példát, nem ismétlem meg, régies nyelvezetű énekszövegről van szó.
Böjte Csaba ferences szerzetes igen sok gyereken, fiatalon, szegényen segített, és teszi mindmáig. Itt mégse ezt szeretném kiemelni munkásságából, hanem azt a nyelvezetet, azt a szókincset, amelyet használ beszédeiben. Mivel ezek bőven előfordulnak Füveskönyvében, néhányat idehozok közülük, hogy érthető legyen, mit akarok elmondani.
- A koronavírussal kapcsolatban beoltattam magam. Erre sokan nekem estek, hogy igazában nem hiszek Istenben, aki gyógyít és véd bennünket. Tudom, hogy megbízhatunk a Mennyei Atyában, de nem rakom félre a józan paraszti észt, mert az is Isten ajándéka.
Ha autóm kereke kidurran, akkor nem térdelek le imádkozni, hogy a Szentlélek Isten fújja föl a kereket, hanem elmegyek egy szervizbe, és megkérem a szakembert, hogy javítsa meg.
(NB.: Ami a mondandóját illeti, úgy tudjuk, hogy az Isten háromféle módon szünteti meg a betegséget: Imára, szakemberek által és halállal.)

 - Az irgalmasság erényét jó begyakorolni, ugyanúgy, mint egy fiatal, ha úgy érzi, hogy a hasizma petyhüdt, és szeretné kicsit kockásítani, megnézi, milyen gyakorlatokat kell elvégezzen ahhoz, hogy a nyári szezonra piacképes legyen.
Frappáns.
BCS erdélyi nyelvet használ. Ott gyakori a kell elvégezzen szókapcsolat. Nálunk inkább kell elvégeznie, vagy kell, hogy elvégezzen szófordulat használatos.
- A szentté avatás első lépése az, hogy valakit boldoggá avatnak. Az egyház megállapítja, hogy ez az ember boldog. Kimondják, hogy az az ember, még akkor is, ha üstben megfőzték, bármi történt vele, biztos, hogy boldog. Az üstben való megfőzés meglehetősen erős, naturalista kifejezés, de éppen szokatlanságával tartja ébren az olvasó (hallgató) figyelmét.
Így valahogyan kellene adagolnunk a jézusi tanítást, hogy megszólítsa a ma emberét.  
 
 

Szólj hozzá!


2022.06.28. 13:49 emmausz

Ferenc pápa beszéde a boldogságról

Mottó:
Minek posztolok,
amikor mások
sokkal értékesebb gondolatokkal
szórnak meg minket,
pl. az alábbiakban rögzítettek:

Ferenc pápa beszéde a boldogságról
Lehetnek hibáid, szoronghatsz, sőt dühös is lehetsz, de ne felejtsd el, hogy az életed a világ legnagyobb vállalkozása. Csak te állíthatod meg a kudarcot!

Olyan sokan értékelnek, csodálnak és szeretnek téged...
Boldognak lenni nem arról szól, hogy viharmentes az ég, balesetmentes út, erőfeszítés nélküli a munka, csalódások nélküli a kapcsolat.
Boldognak lenni azt jelenti, hogy erőt találsz a megbocsátásban, reményt a csatákban, biztonságot a félelemben, szeretetet a viszályban.
Nemcsak a mosolyt kell élvezni, hanem a szomorúságot is. Ez nemcsak a siker ünnepléséről szól, hanem a kudarcokból való tanulásról is.
Nemcsak arról van szó, hogy boldognak érezd magad a tapstól, hanem arról is, hogy boldog légy névtelenül is.
Boldognak lenni nem a sors végzete, hanem teljesítmény azoknak, akik tudnak önmagukban utazni.
Boldognak lenni annyi, hogy abbahagyod, hogy áldozatnak érezd magad, és a saját sorsod szerzőjévé válsz, aki sivatagokban sétálva képes megtalálni az oázist a lélek mélyén.
Minden reggel hálát adok Istennek az élet csodájáért.
Boldognak lenni nem azt jelenti, hogy félsz az érzéseidtől. Tudsz magadról beszélni. Legyen bátorságod meghallani a „nem”-et, és bízz a kritikában, még akkor is, ha az indokolatlan … még akkor is, ha bánt minket gyerekeink csókolódzása, a szüleink ölelése, a barátainkkal költői pillanatok…
Boldognak lenni annyi, mint hagyni, hogy a mindannyiunkban élő lény szabadon, örömmel telve és egyszerűen éljen.
Megvan benned az érettség, hogy tudd mondani: „Hibáztam”.
Van bátorságod bocsánatot kérni.
Van értelme azt mondani, hogy „szükségem van rád”… Az a képesség, hogy kimondd: „szeretlek”.
Váljon az életed a boldogság lehetőségeinek kertjévé... hogy tavasszal az öröm szerelmese, télen pedig a bölcsesség szerelmese legyen.
És amikor hibázol, kezdd elölről. Mert csak akkor leszel szerelmes az életbe.
Rá fogsz jönni, hogy a boldogság nem életed tökéletessége.
Használj könnyeket a tolerancia öntözésére!
Használd a vereségeidet a türelmed edzésére!
Használd a hibáidat a szobrász derűjével!
Használd a fájdalmat, hogy ráhangolódj az örömre!
Használd az akadályokat, hogy kinyisd az intelligencia ablakait!
Soha ne add fel ... Soha ne hagyd el azokat, akik szeretnek téged!
Soha ne add fel a boldogságot, mert az élet hihetetlen látványosság!

 

 

Szólj hozzá!


2022.06.27. 16:31 emmausz

Pörkölő napsütés és egyebek

A nap krónikájához tartozik, hogy Letkésen eltemették 16. gimnazista osztálytársamat. A temetésen hét társunk vett részt. Az ott készült videót hallgatom. Taizéi ének szól: „Jézus, majd gondolj rám, ha a Te országod eljön!” Neki sokadmagával már eljött, nekünk még eljövendő.
Ami a mai napot illeti még, lányom és két unokánk hazaindultak a nagy forróságban. Reggel még az üzletközpontban bóklásztunk. Elkezdtem ott izzadni, noha légkondicionált a légtér. Ez a folyamat itthon is folytatódott. Az a baj ilyenkor, hogy az ember nem tudja az okát, csak tűri a gondot. Mivel napok óta naponta szedem a vízhajtót, lassacskán felrémlett bennem, hogy túl sok vizet lecsapolhatott rólam. S az izzadás éppen nem a sok folyadék következménye, hanem ellenkezőleg.
Ittam tehát, s jól tettem. Aztán még többet is ittam, hogy helyreálljon a kívánt egyensúlyi állapot a vízháztartásomban. Ez hasznos felismerésnek bizonyult. Örülök, hogy M. elvállalta a gyerekek kiszállítását a pu.-ra. Karigeri rosszvoltából egy óra az út oda, s visszafelé ugyanennyi, olvadó flaszteren, légkondi nélkül araszolva. A délelőtti történések után pedig különösképpen is örültem annak, hogy itthon maradhatok.  
***
A nyár egyebekben későn indult s kevés eső esett idén.
Ennyit az időjárásról.
Ha a hőmérséklet elviselhető, sokszor kiülök az erkélyre, s gyönyörködöm, amiben lehet. A gázgyár igényes formatervezésében, a felhők soha meg nem ismétlődő formavilágában, a mesterséges és bio szárnyasokban, legyenek légyen aprócskák, vagy madárméretűek.
Apropó madarak.
Szeretem nézni repülési stílusukat. Másképpen repül a veréb, a galamb, a rigó, megint másképpen a varjú, a szarka és a tőkésréce.
Azon gondolkoztam a minap, hogy mennyire nehéz egy repülő galamb vagy más madár megrajzolása. Ugyanis csak a tökéletes ívelésű madár képes repülni. Ha a grafikus vagy festő nem találja meg a helyes görbét, „madara menthetetlenül lehull”. Azaz ábrázolása hamis.
Annál is nehezebb a kérdés feloldása, mivel állóképben kell megjeleníteni az állat mozgását.               

Szólj hozzá!


2022.06.26. 16:25 emmausz

(Há)borúra derű

Kuncz Aladár írja Fekete kolostor c. regényében (az I. vh-ról):
Az én szememben borzalmas fergetegek útját írja le, amelyen a pusztulás megbomlott démona száguld végig, felhasítja az eget, föltúrja a földet, megöl maga körül minden életet, és pokoli bömböléssel elsüketíti a világot.”
Aztán volt egy II. vh, amire még inkább álltak e sorok,
aztán jelen van az ukrán-orosz téboly, amelynek tán nem is ők a főszereplői…
Foch tábornok szájába pedig e mondatot adja: „A vezér kezében a hadsereg az, ami a katona kezében a kard!” Ez ma is ilyen szörnyű, amikor az emberi személyeket tömegesen eszközzé aljasítják.
Nehéz a Fény felé fordulva élni, élvezni Teremtő jóságából megalkotott szép világot, amikor a média csaknem kizárólag negatív témákkal ostromol. Mintegy fő feladatának tekinti az ijesztgetést, a tömegek szorongásának fenntartását célul tűzve.
De úgy kell nekünk!
Minek nézünk tévét, minek böngésszük a háborús híreket, minek foglalkozunk a napi katasztrófákkal, balesetek sérültjeivel, halottjaival?
Minek látogatjuk azokat a csatornákat, amelyekben a szereplők pisztollyal a kezükben közlekednek, és tárgyalnak és magyaráznak ?      
Inkább derűre váltom a borút.
Két poént olvastam ma. Megosztom veletek.
1. Soha többet nem megyek a temetőbe autóval. Frusztrált, amikor a GPS azt mondta: „Megérkezett a célállomásra.”
2. Tegnap beültem a barátnőmmel a kávézóba. Szemben velünk ült két idős nő.
Néztem őket, és egy idő után azt mondtam a barátnőmnek: 
- Látod azt a két nénit? 20 év múlva mi is így fogunk kinézni.
Mire ő:
- Te hülye vagy? Az egy tükör!!!  

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása