Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyar... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyarul beszélni. Mert az örökkévalósági tart megtanulni. Nos, ha addig tart megtanulni, akkor addig nem... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Utolsó 20

2023.11.28. 12:06 emmausz

Tegnap, ma, holnap

Késő este jött az ötlet, hogy bár jelenleg hárman lakjuk a lakást, naponta csak két adag ételt kellene készíteni ebédre. Unokánk legalább fele részben a hideg kajákat részesíti előnyben, én meg egyre dagadtabb leszek az ilyenformán megmaradt meleg ételektől.
Az eszem tudja, hogy pusztulni kell hagyni a fölösleges kajákat, de a lelkiismeretem berzenkedik bármiféle étel szemétbe dobása ellen, ami még emberi fogyasztásra alkalmas.
Nyilvánvaló, hogy a két elvnek egyszerre nem lehet megfelelni, de talán járható út a kisebb mennyiség főzése. Én a hideg ételt és a meleget egyformán szeretem.
***
Hétfőn vérvétel.
Egy éve vénámat keresgélve négyszer szúrtak meg,.
Féléve ötször.
Most majd hatodjára találják meg a megfelelő pontot?
(Nem az írói vénámmal van baj, hanem a kemó által tönkre tettel.)
Netán változik a trend?  
***
Valami nem stimmel a PC-mel.
Mobilról csak akkor fogad el bemásolást, ha először végigfuttatom a javítóprogramot. Egyre „felhasználóbarátabb” a masina.
Már nagyon unom.
***
Lehet, hogy a közeljövőben felhagyok a reklámokba fulladó eszközök (pc, mobil) további használatával.
***
Ma még lefotóztam az esős reggelt.

Szólj hozzá!


2023.11.27. 10:21 emmausz

Szekvenciák

Ülök az első padban. Nem egészen igaz. Olyan első pad, amelyik előtt térdeplő van. A térdeplő másik odalán olyan pad van – a legelső –, amely előtt nincs térdeplő. Pedig lehetne, és akkor oda tehetné a sapkáját, sálját, újságját, aki oda ül. Tehát kellene elé térdeplő. De milyen hülyeség volna a térdeplőt nem kiegészíteni egy paddal, hiszen a hátsó támlája már megvan. Oda ülhetne még egy sor ember.
S hogy komfortos legyen, elé kellene egy térdeplő lerakó polccal, hogy oda tehesse a …  stb, stb.
***
Tréfás labirintus
A labirintusból bizton kitalál a betévedő, ha a bejárattól kezdve folyamatosan súrolja egyik kezével a falat. Egyszer csak a kijáratnál találja magát. De ha a kijáratot észrevétlenül eltorlaszoljuk egy labirintus-elemmel, akkor a módszer meghiúsul. A megtévesztett ember körbe-körbe jár anélkül, hogy kiszabadulna. Esélye nincs rá, csak ha oldjuk a torlaszt.
***
Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?
A tyúk volt előbb, mert a tojást valaminek ki kellett tojnia, hogy csirkévé fejlődhessen.
A tojás volt előbb, mert ugyan mi másból kelt volna ki a tyúk, ha nem a tojásból.  
A kerge okoskodás megfejthetetlen, és önmagában egyik változat se állja meg a helyét. Mert nemcsak tyúk kell ahhoz, hogy új élet keletkezzen, hanem kakas is. Nélküle a tyúk az idő végezetéig ülhetett volna a tojásokon, sose fejlődött volna ki belőle a csirke.
Persze az egész csak humbug.
Mivel ember soha nem tudott élettelenből élőt varázsolni, Isten kell ez élő teremtéséhez, és ettől kezdve teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben követte egymást a tyúk, a kakas és a tojás.
Ráadásul más élők teremtésének meg kellett előznie ezt a hármast. Ha nem így lett volna, éhen döglött volna a baromfi, megzápult volna a tojás.
***
A racsnis forgóajtó ezt ismételgeti számtalanszor: sze-re-tet-sze-re-tet-sze-re-tet-sze-re-tet…  

Szólj hozzá!


2023.11.26. 11:09 emmausz

Krisztus Királykor

Ma a következő párhuzamra akadtam.
Pilinszky hatalmas versének a vége: resurrexit in tertia die! (feltámadt a harmadik napon!) mármint Krisztus.
E latin ujjongásra felel a mai nap latinja.
Ma Krisztus Király ünnepe van, az egyházi év vége.
A mise végén nagy erővel szólalt meg az orgonán és a hívek ajkán:
Christus vincit, Christus regnat, Christus, Christus imperat!  
Azaz
Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol!
Rendben van, győz, uralkodik… de hogy parancsol???
Pedig de.
Parancsol.
Egyetlen parancsa van, a szolgáló szeretet parancsa.
Uramfia!
Ha körülnézünk a világban, mit látunk: Szereti-e a társait az emberiség?
Érvényesül-e az Isten parancsolta szeretet, avagy egészen más tendenciák kezdenek körvonalazódni?
Akárhogy van is, a mi dolgunk – az én dolgom is – fittyet hányni a szeretetlenség sokféle megnyilvánulásra, s töretlen akarással dolgozni a figyelmes szolgálaton, a szolgáló szereteten, és akkor köztünk van az Isten országa. S meglássa akárki:
Krisztus győz és uralkodik.
Hát hogyne, hiszen ő a szegletkő.
Megkerülhetlenül az.

Szólj hozzá!


2023.11.25. 11:56 emmausz

Tovább?

Tovább olvasom a novellás kötetet.
Török Sándor Cristos a inviat. Besszarábiában egy szekta és az ortodoxia magáénak akarja húsvétot. A katonaság dönti el a kérdést.
Palotai Boris: Öröklakás. A professzor titkon öröklakást vesz szeretőjének, a titkárnőjének, de felesége költözik bele mindhármuk meglepetésére.
Gelléri Andor Endre: A szállítóknál. Egy mackót visznek az emeletre, s majd beleszakadnak.
                                     A vén Panna tükre: Egy agg hímzőnő megfagy saját lakásában.
                                    Ház a telepen. Egy csőlakó kunyhót épít a más telkén, de elkergeti a rendőr.
                                    Ukránok kivégzése. Varsóban sokak tiltakozása ellenére apró dolgokért felakaszttat két ukránt a rögtön ítélő bíróság.
                                     Villám és esti tűz. A suszterlegények szorgoskodásáért járó vacsora meghiúsul, mert villám csap a házba, és tönkre megy minden.
***
Jár az idő. Komolyan mondom, nem viccelek. Szikrázó napsütésre félhomály következik. felhők okozzák. Még nem esik, de bármikor megteheti. Talán azért nem sieti el, mert tudván tudja, hogy pillanatok alatt elolvadna, az 5 fokos melegben.
Amikor elkezdtem porszívózni, minden porszem külön életet élt, fürdött a szikrázó napsütésben. Mire befejeztem, a csillár hervadt fényénél nemigen látszott, hol van a por, a piszok.   
***
Fontolgatom, hogy felhagyok a FB-on való jelenléttel. Nem fizetek azért, hogy mentesítsenek a reklámok szemérmetlen mennyiségben való előtolakodásáért. Továbbá felháborít az a mohóság, amely ki akarja venni zsebünkből a pénzt. Nem vagyok egyedül a gondolattal. Kiss Gyöngyi írásából idézek: A világháló erőszakossága … fokozódott az elmúlt hónapokban, úgy érzem: szintet léptünk. Vibráló reklám reklám hátán, nemes célja a zavarkeltés, a káosz, a kiegyensúlyozott emberi létezés aláaknázása. Olvassunk bármit, tudományos cikket, helyszíni tudósítást, vagy elmélyült fejtegetést az élet fontos kérdéseiről, megállás nélkül tolják a képünkbe a virtuális, fröccsöntött műanyag világot. Lelki értelemben is. De van rá arcpirító megoldás: előfizethetünk arra, hogy a Hírlevélben, újságcikkben ne legyen hirdetés.
Lefizetem, hogy nem fizetek elő rá, törlöm magamat, ha az őrület nem változik.  

 

Szólj hozzá!


2023.11.24. 12:17 emmausz

Buszon oda, meg vissza

Nehéz megmagyarázni, hogy miért szól bennem Kacsóh Pongrác nótája, az erősen mélabús dal a János vitézből: …nyugszik a csendes temetőben, szemét lezárta a halál”. Majd vigasztalásul a remény dala: „Kék tó, tiszta tó, melyből az élet vize támad, Add vissza nékem, óh, szép szerelmes Iluskámat”.  Annyi biztos, hogy elhaladtunk busszal Mártáék háza előtt, ahol Isi játszott a gyerekekkel. S most nevezettek immár nyugszanak a csendes temetőben. Ma lesz évfordulós gyászmise. Tudatalattimból egyszer csak felmerült a két rokon sorsa.
Alighanem.
***
Egyebek.
A buszon egy irgalmatlanul elhájasodott nő ült velem srégen szemben. Meglepő módon a visszaúton is, immár egy másik szörnyen súlyos nő állt. Persze nem szabad észrevenni, pláne szembesíteni őket vastagságukkal. Tehetnek róla? Talán nem. Olvastam, hogy az állapotszerűen hendikeppel élők lelkiállapotán ront, ha szembesítik őket betegségükkel.
Más. Megyünk kontrollra T.-vel. A kórház ajtaján felirat: Bejárat betegeknek. Lám, az élő példa: Aki itt bemegy az beteg. Én csak kísértem, én is beteg vagyok? Ha eddig nem éreztem volna magamat betegnek, a felirat negatívan hat rám.  Az írásos beutaló mindenkit betegnek tekint. Pedig akit vérvételre küldenek, még egyáltalán nem biztos, hogy beteg. A levelezés is így indul az orvos részéről: Kedves Betegünk!
Biztos, hogy mindenki beteg?     
Ha korábban nem volt is az, egy-egy ilyen megszólítás akár meg is betegítheti azt, aki egészségesnek gondolta magát.
Buszból kinézve a Lajos utcán látom a hirdetőtáblán: Dr. Szabó Géza fogorvos.
Gimnáziumi osztálytársam volt. Rézsút a hátam mögött ült. Vajon rendel-e még? – vagy csak elfelejtették lehámozni a házfalról a hirdetést.
***
A magyar novelláskötet további témái:
Illyés Gyula: Ebéd a kastélyban. Az író osztja az észt egy grófnak, hogy miért üres és hazug a létük, szemben a dolgozó parasztokéval. (Kisregénnyi vita, ami azon a délelőttön ebédig nem mondható végig. Ez árt a hitelességének.)
Sándor Kálmán: Éjszaka Európában. Leírja, hogy a rabok hogy élik meg 1944. szilveszterét a dachaui koncentrációs táborban.
Kemény János: Ítéletidő. Erdőtűz a havasokban, ahonnan az ott élők hallatlan erőfeszítések árán élve jutnak le egy patakban gázolva maguk mögött hagyva a katasztrófa területét.
Rideg Sándor: A tükrös szívű huszár. Szabályos mese arról, hogy a pénz nem boldogít, az igazi szerető igen.
Nagy István: A csomag. Börtönélet Romániában. Elég letargikus.

  

Szólj hozzá!


2023.11.23. 11:27 emmausz

Régen és most

Régen (10 éve) készítettem egy fotót Leviről, aki egy colstokot tart jobb kezében és egy játék csavarozógépet bal kezében.
Előfordul a fotótörténelemben, hogy egy adott pózt hosszú idő elteltével megismételnek egy újabb fotón.
Akkor azt a címet kapta a kép, hogy „kis segítség apának”. Most, hogy a serdülőkor határán áll L., valódi segítség lehet apjának colstokkal, fúróval. De vajon készül-e ilyen kép?
***
Régen ettünk kocsonyát.
Most is megtehetjük, mert egy nagy csomag körmöt, bőrt készített el feleség kocsonyának. Alig győzzük megenni.
A kocsonya négy napja készült el.
Első napon T. megjegyezte, hogy citromot kellene venni mellé.
A második nap vehettem volna, de elfelejtettem. Ma ketten vásároltunk, és … együtt is elfelejtettünk citromot venni.
Talán holnap.
***
Á. unoka épp csak megtanult beszélni, máris ízlelgette a szavakat. Többek között elmélázott a szomszéd település nevén: Jánossomorja. Ugye, milyen érdekes, János és somorja.
Én meg vén fejjel azon mélázok el, hogy miféle szó a kocsonya.
Ismeretlen eredetűnek véli az értelmező szótár.
Ám a Czuczor-Fogarasi nem hagyja annyiban: Úgy véli, hogy a kacs, a kocsány a szó gyöke. Ezek az összefogódzást, egymásba ragadást jelenítik meg.
Innen lehet eredeztetni a kocsonya szót.
Előfordulnak hasonló fura szavak nyelvünkben: pl. pocsolya, korcsolya, topolya, pipogya, kalangya (boglya), saroglya, kuruglya (szénvonó), turbolya, koponya, mácsonya, tarhonya, cikornya, dagonya, és még sorolhatnám. De nem teszem.
Viszont nem lehetetlen, hogy a kabarészerzőt is megihlette a kocsonya szó, aki Kaponya névre keresztelte egyik „hősét”.

Szólj hozzá!


2023.11.22. 12:38 emmausz

Van... vagy nincs?

Van, aki hisz az örök életben, és van, aki nem hisz benne.
Attól válik érdekessé a dolog, hogy egy valaminek a léte vagy nem élte nem attól függ, hogy hiszünk-e benne vagy éppen ellenkezőleg.
Ha létezik a dolog – hiába a kételkedés, attól még van.
Ha nincs – hiába a hit, mert a tárgya nem létezik.
Ilyen a világunk.
A zsoltáros szavai jutnak eszembe:
Hogyha az Úr nem építi a házat,
hasztalan fárad, ki építi azt.
Hogyha az Úr nem őrzi a várost,
az őr hiába őrködik fölötte.
Hasztalan nektek hajnalban kelni,
s fáradozni késő éjszakáig.

                      (in: 126. zs.)
Hogyha a könyvemet nem találom, hiába keresem a lakásban a legnagyobb alapossággal, ha az az autóban maradt.
De hiába teszem tűvé az utasteret, ha a lakásban tűnt el.
***
Eleddig kétféle okmányomat hagytam el.  
Először 2009-ben a TAJ-kártyámat. Akkor hipertóniával kerültem a Margit-kórházba, és a nővérpulton felejtettem a nevezett okmányt. Igazából azt felejtettem el, hogy hol is hagytam el.
Idő elteltével borítékolta a kórház, és elküldte a címemre.   
Más alkalommal a SZIG-em, a személyi igazolványom (kártyám) lett hűtlen hozzám.
Kerestem itt-ott, lakásban, kocsiban – minden eredmény nélkül.
Majd legyintettem: Ha nincs, hát nincs.
Egyszer csak levelet hozott a postás Piliscsaba önkormányzatától.
Mi mást is tartalmazott a boríték, mintsem a megkergült SZIG-emet (amely immár megkerült).
Nem tartom magamat flegma típusnak, de ezek az esetek arra utalnak, mintha volna bennem egy bizonyos (lesz, ami lesz) nemtörődömség.
Megeshet. 

Szólj hozzá!


2023.11.21. 15:22 emmausz

Ajtó is van, ablak is van

Azzal akartam kezdeni a mai posztot, hogy „Virág elvtárs! Se ajtó, se ablak?” (Tanú c. film), azaz se írástémám, se fotóm mára; merthogy makacsul ellenállt a képek bemásolásának számítógépem.
Most valami csoda folytán mégis sikerült a fotókat becsempésznem.
Így hát okafogyottá vált a film megidézése (se téma, se fotó?).

Ám lett fotó, és akkor ez is a téma.
Van valamilyen fotópályázat, amely azt célozza: Mutassam meg, hogy mit látok az ablakomból.
Mindig ugyanazt, és mégis mindig mást.
Mert a képkivágás,
mert a fények,
mert a párásság,
mert az évszak,
mert az égbolt,
mert az árvíz,
mert a munkások,
mert a gépek,
mert a kutyasétáltatók,
mert a kocogók,
mert az esernyővel közlekedők,
mert a kerékpárosok,
mert a havazás,
mert a napszak
mindig hozzátesznek valamit a kilátás élményéhez.   

***
Arra gondoltam, hogy az általam olvasott elbeszéléskötet darabjainak témáit egy-egy mondatban összegezem. A két utolsónak olvasottal megteszem, de nem állítom, hogy folytatni fogom eme gyakorlatot.
Talán a következők világossá teszik, hogy miért nem.
Illés Endre Andris c. munkája arról szól, hogy az elkényeztetett kiskorú hogyan lopja meg az alattuk lakókat, majd hogy játszásiból hogyan akasztja fel magát, ami sajnos egész komolyan sikerül neki.
Illyés Gyula A vámos c. novellájában azt érzékelteti, hogy miként kutatja át holmiját, majd saját magát is a francia vámos, durván megsértve emberi méltóságában és a lehető legjobban megalázva, fittyet hányva személyes terének átlépésével.
Lám, a korábbi posztomban írtak igazolódtak. A rossz, a gyötrő, a pesszimista, a meghasonlás ábrázolásai lépten-nyomon előfordulnak a magyar prózaírók körében.
Hol a mikszáthi humor, hol a móriczi könnyek között való kacagás?   

Szólj hozzá!


2023.11.20. 11:51 emmausz

Magyar novellagyűjtemény

Nekibuzdultan olvasom a háromkötetes novellagyűjteményt a 20. század magyar íróitól.
Akik összeválogatták, vajon ismerték-e darabra a válogatás anyagát, és azokat is, amelyeket végül nem válogattak be a több mint 3000 oldalt kitevő kötetekbe?
Kár, hogy nem kezdtem el elbeszélésenként egy-egy mondatba összefoglalni, rögzíteni, hogy miről is szólnak.
Igazán sajnálom.
Ami már látszik, hogy hangvételük jórészt borús, balladisztikus, pesszimista, reményt vesztett.
Hogy mi okozza ezt, a fene tudja.
Magam elég sok novellát olvastam O. Henrytől.
Ahhoz képest, hogy az amerikai író a sitten írta novelláit, általában témájuknál fogva optimisták a sztorik, de ha nem, legalább hangvételük az.
Ugyanígy Mark Twain is jókedvű stílusban ír.
Már a művészneve is szójáték.
(Igaz, ez utóbbira van magyar példa is. A Remark-regényeket egy Kramer nevű ember írta.)
Mindent összevetve meglep a válogatás komolykodó, szigorú, humortalan, olykor naturalizmusba csapó nyelvezet, amellyel eddig találkoztam.  
Tudjuk, az élet nem habos torta, de talán nem is ennyire sötét, komor és vigasztalan.
Ha megfontoljuk, hogy mi emeli az embert inkább a mosoly vagy a hervasztó valóság, nem kétséges, hogy mindenki az előzőre szavaz. Akkor miért nem töreketek erre novellistáink, vagy legalább a kötet szerkesztői.
Mit is mondott húgocskájának a nagyobb tesó, látván, hogy a fagyit gagyinak tartja:
- Ha nem tudsz ölülni a fagyinak, legalább löhögjél!

Szólj hozzá!


2023.11.19. 12:06 emmausz

Humorral könnyebb

A kvízjátékokat olykor-olykor megfejtem, ha éppen nincs más dolgom.
Van úgy, hogy csak egy nyelvhelyességi kérdés helyes megoldása a feladvány.
Történt egyszer, hogy a megfejtendő kérdés  ez volt: a szájbarág vagy a szájba rág-e a helyes írásmód.
Azt ikszeltem, hogy a szájba rág a helyes.
A válaszomat nem fogadta el jónak a kérdező.
Persze megteheti, de jobb lenne, ha alaposabban fognának hozzá a kvízkészítők, s ellenőriznék magukat a helyesírási szótár segítségével.
Akkor nem fordulnának elő hasonló tévedések.
***
A BG nyelvésszel készült egyik interjú végét csíptem el. Arról szólt, hogy ő mennyire fontosnak tartja, hogy derűsek legyenek a nyelvtani kérdésekkel foglalkozó előadások és az anyanyelvünkkel foglalkozó periodika. Mióta ő a szaklap főszerkesztője, tudatosan törekszik a könnyedségre, derűre, játékosságra.
Jó, hogy így van.
Egyszer magam is beszéltram arról, hogy az egyik, általam egyébként színvonalasnak tartott kétheti lapból hiányzik a humor. Nagyon komoly, nagyon korrekt és nagyon merev.
A magyar valóság ezzel ellentétben mégiscsak a dolgokhoz humorral való közelítés. A sírva nevetés, a könnyek közt kacagás, a kínunkban röhögés.
Ha valaki nem hiszi, olvassa el Móricz Hét krajcár c. novelláját, vagy Karinthy kötetét (Utazás a koponyám körül). Már a címe is szellemes. Egy helyen arról szól, hogy nagyon rosszul volt: A fürdőszoba tükre előtt állt, mert hánynia kellett. S ahogy belepillantott a tükörbe, meglátva fancsali képét, elnevette. magát.
Ez a humor, a mégis nevetés.
S ha még ez se volna elég, érvként álljon itt sógorom apjának, Varga Joakimnak a mondása:
Csak a humor és a nyomor el ne hagyjon!  

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása