Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.03.06. 14:01 emmausz

Röv(idítések)

A hivatalos rövidítések megtalálhatók minden valamire való nyelvhelyességi könyvben. Ám nemcsak azok léteznek. A telefónia változásai és az e-levelezés (e-mail, blog, chat és ki tudja, hogy még hány fajta megnyilvánulás kitermelték a maguk rövidítésrendszerét, ehhez még hozzá kell venned az általam konstruáltat. Ennek lényege, hogy gyorsszövegbe tettem az általam leggyakrabban használt rövidítéseket. Ezek egy vagy két betű, esetleg a szókezdő betűk beütése és egy F3 parancsra kiírják az illető szót.

Magam így szoktam írni: gm-F3 = Gyorgyovich Miklós. Most leírok egy mondatot. Ahol csak 1-2 betűt találsz, az gyorsszövegben van, tehát F3-mal. Nc kenyérrel él az e, - tn ja J az ev ban. A ka eh hiv tn a szerint egy i van, i ben 3 sy van. at Fiú és s. És így tovább. Verstehst du mich?   
A nálam fiatalabbak valszeg sokkal ügyesebben utánozzák h miket röv nek a chatelés közben. Ha aszongyák h meek, akkó lehet tunni, h nem jő a pasi. Szal így valahogy. 
Még érdekesebb a lexikonokban alkalmazott rövidítésrendszer. Talán nincs is más szabály rá, mint az, melyik az e legrövidebb lejegyzésrendszer, mely még érthető a szócikk olvasójának. Azért nem is lehet általános szabály, mert a szaklexikonok terminus technicusokat használ, s ezek nem sűrűn ismétlődnek a más szakjellegű enciklopédiában.
Ott v.szeg ilyeneket találunk: a ev.-sta így ír: H.-ek egy i-ben M.h A-ban, F.-nek és Égnek ter-jében, stb.
Saját tapasztalatom (tp) az, h (hogy) érdemes első körben felhasználni mindenegyes betűt. Így kb. 30 db egyleütéses gyorsszöveg-jelünk lesz. A második körbe a kétűbetűsek kerülnek. Ez lehet két azonos vagy különböző, mely az összetett szavak kezdőbetűje, a szó első v. (ut) utolsó két betűje, (il) illetve tetszőleges két betű, melyet másra még nem használtunk. Jó volna, ha az általunk leírt szövegeket kísérné egy bármikor előhúzható rejtett statisztika, mely sorba rakná gyakoriság és betűszám szerint anyagainkat: megjegyezné az első ezer olyan szót, melyet a legcélszerűbb rövidítenünk. Szerintem 1-200 nál többet senki nem fog használni. Ennyit is csak az, aki éppolyan gyatrán gépel, mint jómagam, mert csak akkor van értelme az egésznek, ha időmegtakarítással jár.
Tehát hajrá: programkészítők, alakítsátok ki az alkalmas szoftvert mindnyájunk boldogságára.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195167448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása