Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.12.01. 14:16 emmausz

Fából vaskarikák

Elvileg lehetséges, ámbár nem valószínű, hogy valaki fából vaskarikát akarna gyártani. Mégis azért lehetséges, mert a fának nyomeleme a vas. Ha elég sok fát elégetnek, a hamujában visszamarad ez-az, többek között vas is. Na, ebből a visszamaradt vasból lehet karikát olvasztani. Ne kérdezd, hogy az őserdő egy négyzetkilométernyi faállományából átlag mekkora karika készülhet. Fogalmam sincs, de ettől még megáll az a kijelentés, hogy fából lehet vaskarikát készíteni.

Fordítva persze egyszerűbb volna. Önteni vasból egy hullahopp-karikát, mely utánozza valamelyik fafajta rajzolatát. Vasból fakarikát – de ez nem közmondásos.
Van viszont több efféle lehetetlenség: Ilyenek a vasbeton talpfa, a műanyagüveg, a műanyag vállfa és társaik. Van aztán a vallásosság terminus technicusai között is ilyen. Hogy csak egyet említsek közülük: Hittan. Noch dazu hittanár.
Tessék megmondani nekem: Lehet-e a hitet tanítani? Mondható-e valakiről, hogy Önnek tanult hite van. Mert még csak hittel lehet tanulni, bízva benne, hogy amit megtanulunk, annak van értelme, de tanulással az Isten hitre térni, személyes érintettségre jutni, bizalommal fordulni egy minden értelmet meghaladó és csak hihető valósághoz? Mi tehát, amit tanulni lehet? Gondolom, a kinyilatkoztatás szövegét, az egyháztörténetet, a szentek példáját, életét, a szertartások végzési módját, a főparancsolatokat, akár a hegyi beszédet, a bibliai citátumokat, egyes kötött szövegű imákat, a viselkedésmódot ahhoz, hogy a külső zajokat hogy tudom kiszűrni abban a reményben, hogy utat találjak ahhoz, akit bizalommal mindenhatónak, abszolútumnak, abszolút jóságnak fogadok el.
Nos, hát a hittanár ezeket az ismereteket adhatja át. Ám még a teológus sem képes befogni Teremtőnket a maga valóságában, csak mondhat róla valamit, amit mások gondoltak róla, vagy maga ismert fel belőle.
A lényeg a lényeg. Hitével mindenki egyedül marad, ha hitnek az Istenhez fűződő viszonyomat, kapcsolatomat tekintem. Ez pedig egyelőre tükör által homályos, hogy egykor majd felváltsa a színről színre látás egyszerűsége, evidenciája, eleganciája és nagyszerűsége (hogy ne minden fogalom kezdődjön e-betűvel).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715167367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása