Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.10.22. 21:45 emmausz

Miklós atya & nagyatya

Hajdanában-danában a piaristákhoz jártunk. A gimnáziumban KS haverom hátba vágott, és felszólított, hogy jelentkezzek kispapnak. Nősülni akarok – válaszoltam lakonikusan. Akkor pedig… 
Beszélgetésünk itt abbamaradt.
Csakugyan nősültem.
A lányok már mindhárman megvoltak, tán M. fiú még nem. Egyszer mutti megemlíti, ő elképzelte volna, hogy pap legyek. Meglepett, hogy olyannyira képes volt évtizedekig visszafogni magát, hogy ne erőltessen semmit, ami nem jön spontán módon. A dolog érdekessége, hogy ha pap nem is lettem, valamiképpen jó sorsom a jezsuiták lapjához vezetett, ahol én – a nem jezsuita – szerény cikkeimmel mégiscsak hozzájárultam a papi irányítású folyóirat témagazdagságához.
Korábban elég rendszeresen, ma már csak alkalmanként megnézem, hogy a google-kereső mit ad, ha beírom fiam nevét (azaz saját nevemet).
Ad, amit ad.
Néha egész furcsaságokról értesülök. Tegnap is ez történt.
Egy nyelvész kutatási anyagában egykori lapunk több cikkét elemzi néhány szempontból. A tudományos igényű szövegben ráakadok két saját cikkre. A kutató hol Gy. Miklós Atyának emleget (sic!), hol leírja: Gy. Miklós SJ.
Így lettem pap, miközben nem lettem pap. Pedig lehettem volna. Ma már kiérdemesült nős emberek számára is megnyílt az út a papszentelés irányába. Én egy darabig közéjük tartoztam, ma már túlságosan ki vagyok érdemesülve. Ha akkor hívnak, tán kötélnek állok. Ma már úgy érzem, késő. Én is éppolyan visszafogott voltam ez ügyben, mint korábban szülém.
* * *
Van egy korunkbeliekből álló egyházi csoport, ahová havi rendszerességgel eljárunk. Az a tapasztalatom, hogy a találkozók előtt nemritkán erős kísértést érzünk, hogy legszívesebben itthon maradnánk. Mert nyűgösek vagyunk, mert T. fáradt, mert, mert…
Ezek az alkalmak szoktak nagyon jól sikerülni.
Ma is ez történt. Gyerekkori barátom felesége ma átküldött egy beszédet emailben, mely 13 db A/4-esre fért ki nyomtatva. Szerencsére két nagyobb egységből állt. A kisebbet (öt lap) felolvastam a körben. Varga Laci beszéde volt, aki sógorom QQ révén. Ő pedig nagyon is atya. Laci atya Kaposvárról. Így lettem ma tiszteletbeli atya az ő jóvoltából. Illene megírnom neki, hogy nagy sikert hoztak az ő szavai.
Igen, atya vagyok: négy gyerek atyja, s nagyatya is, nyolc unoka nagyatyja.
Mikor T. büszkélkedik, hogy neki négy gyereke és nyolc unokája van, ki nem hagynám, hogy neki is ennyi van, nekem is ennyi, összesen tehát nyolc gyerekünk és tizenhat unokánk.
Ps.: A gyerekek ilyenkor szokták a fejemhez vágni: de hát akkor mi nem lettünk volna. Mire én szelíden vigyorogva: Ma ennek a „Mi lett volna, ha…” c. felhorkanásnak pusztán elvi jelentősége van.   
És hogy min mosolygok?
Fernandelen, aki egyik filmjében jegyzi meg szintén mosolyogva: „Ha nagymamámnak kerekei lettek volna, ő lett volna az omnibusz.”
           

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505593127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása