Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.01. 13:33 emmausz

Változatok egy névre

Egyik tini ismerősünk meglehetősen és tartósan deprimált. Mivel nyáron nagy társaságban összefutottunk vele, egyik fickó a saját korosztályából azt javasolta, hogy ne a nevén hívjuk, hogy ne tudja meg, hogy róla beszélünk, hanem legyen pl. P. a neve. De hátha erről is magára ismer, ezért hívjuk inkább „közmunkásnak”. Közmunkás tényleg nem tudta meg, hogy róla beszélünk, a poén viszont olyannyira ült, hogy mosolyra fakasztott kicsit és nagyot, s közben rászoktunk, hogy közmunkásnak nevezzük. Azóta ellenvéleménnyel élt közülünk valaki. Ne már, hogy ráragadjon ez a semmitmondó név. Rendben, noha legtöbbünk féltucat ragadványnevet tud felsorolni, amire tartósan vagy alkalmilag lecserélték a nevét. Egyik zsákos Frodó volt, a másik Gupi lett, a harmadik, uzsorás, és így tovább.
Visszatérve a céltalan és életunt tinire, egyszer megjegyezte: Könnyű nektek, mert nektek ott van a Krisztus. Az én válaszom nem az enyém, hanem a francia Blaise Pascalé: „Ha hiszel Istenben, és nincsen Isten, nem vesztettél semmit. De ha van Isten, és nem hiszel benne, mindent elvesztettél.” A dolog még ennél is pozitívabb. Nemcsak hogy van, hanem szeret (hisz nem más, mint a totális ártatlan szeretet) is, ráadásul nem személyválogató. Kedves neki minden szegény – ahogy a spirituálé szövege szól. Ahogy meg a jezsuiták igaza mondja: Isten értékesnek, egyszerinek, személyesnek szeret, ingyen szeret, és úgy szeret, ahogyan vagy(ok). Nemcsak úgy, amilyenné lehetné(n)k.
Így iskolakezdés táján elég sok gyerek és felnőtt depis lehet. Mindegyiküknek vigaszára szolgálhat, ha egy fél percre elgondolkodik ezeken a kijelentéseken. Hátha igaz(am van).
Ízelítő a Siral 2. f.-ből:
ALEF sötétséget borított az Úr haragjában Sion leányára! Az égből a földre vetette Izrael dicsőségét. BET elpusztította az Úr Jákob lakóhelyét, s gyalázattal illette az országot és fejedelmeit.
GHIMEL... Jobbjának védelmét visszavonta, amikor betört az ellenség. És lángba borította Jákobot. DALET Kifeszítette íját, mint valami ellenség, feltartotta a jobbját. Ellenségként elpusztított mindent
HE ..., elpusztította Izraelt. Lerombolta minden palotáját, romba döntötte erődeit
VAU ...átengedte a feledésnek Sion ünnepeit és szombatjait... elvetette a királyt és a papot.
ZAJIN elvetette oltárát, szentélyét, palotái falát. kiáltozás hallatszott az Úr házában...
CHET ... Gyászba borult a sánc és a kőfal; romokban hever mind a kettő.
TET ... összetörte zárait. fejedelmei a pogányok közt vannak, prófétái nem kapnak többé látomást...
JOD A földön ülnek szótlanul Sion leányának vénei. Hamut szórtak a fejükre, és szőrzsákba öltöztek.
KAF Szemem elsorvadt a sírástól, mert apró gyerekek és csecsemők pusztulnak el a város terein.
LAMED Azt kérdezgették anyjuktól, hogy hol a kenyér és a bor, amikor elpusztultak... anyjuk ölében.
MEM Jeruzsálem leánya... nagy a fájdalmad. Ki gyógyíthatna meg?
NUN prófétáid ...nem tárták fel vétkedet, hogy megtérésre indítsanak, becsaptak és félrevezettek.
SZAMECH ...Ezzé lett a szépek szépe, az egész földnek ékessége?
PE Kitárta ellened a száját minden ellenséged: Ez az a nap, amelyre vártunk, megláttuk.
AJIN ...az Úr lerombolt! Ellenségeid ujjonghatnak fölötted, mert eltöltötte őket erővel.
CÁDE Kiálts szívből az Úrhoz, ...ne szűnjék meg sírni a szemed!
KOF Kelj fel, sírj már éjjel, az éjszakai őrváltások kezdetén! Öntsd ki szívedet az Úr színe előtt!
RES... Az asszonyok megették gyermekeiket, leöldösték a papot és a prófétát az Úr szentélyében.
SIN Földön hever az utcán kisgyerek és aggastyán. Szüzeim és ifjaim kard élén hulltak el.
TAV Senki nem menekült meg haragodnak napján, mind az ellenség martalékává lettek. Közöm. A három alfabetikus írásból a második. Folytatja a város, Izrael és Júda lakói elpusztulásának leírását, siratja a szent író övéit, okkal, mert nem hallgattak az Úrra, hanem a hamis prófétákra. Így sorsukat nem kerülhették el. Az ínség topon jár, az asszonyok felfalják gyermekeiket. Hányszor olvassuk: „Bárcsak hallgatnátok ma Isten szavára, népem ne légy keményszívű.” Jézus is int tanításának befogadására: Akinek füle van, hallja meg! Van fülünk?   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9011668176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása