Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.06.13. 05:43 emmausz

Be kell-e állni a sorba?

Történt pedig, hogy egy alkalommal Széchenyi István mellé ült egy parvenü a belvárosi templomban. Az újgazdag leste a grófot, s próbált úgy viselkedni, amint tőle látja. Széchenyi észrevette. Rendes szokása szerint két forintot tett ki, hogy a perselybe dobja. A parvenü is kitett két forintot. Széchenyi kiegészítette 10 ft-ra, az újgazdag is. Mire a gróf megduplázta. Az újgazdag is hozzátett még egy tízest. Széchenyi újra megduplázta. Most már 40 ftnál tartott a kitett összeg mindkettejük előtt. Széchényi megtoldotta tízzel. Így 50 ft volt előtte. A parvenü is így tett.  A perselyező először az újgazdag elé ért, aki előkelő mozdulattal rakta a perselybe az ötven forintot. Széchenyi egy mozdulattal visszavett 48 ft-ot, hiszen máskor is csak két forintot szokott adni.
Most is így tett.
***
A világ a fogyasztói szokásokat elvitte az abszurd irányába. Sokat illik adni, ilyen-olyan napokra, ilyen-olyan apropóból. Szinte mindig. Elég arra gondolni, hogy az óvodákban, iskolákban mennyire elterjedt a név- és születésnapok megünneplése. Egy 25 fős osztály egy évben így minimum 50-szer eszik tortát, vagy süteményt, esetleg a bérelt játszóházban tölti a délutánt. És ez még csak csepp a tengerben.  
Egy polgárcsalád öreganyja nem így tett fiatalkorom idején. Számos unokája volt. Karácsony előtt felkereste az antikváriumot, és felvásárolt megfelelő számú ifjúsági témájú könyvet. Arra már nem emlékszem, hogy mindenki maga választhatott valamilyen szempont szerint, vagy kinek-kinek a kezébe nyomta azt a kötetet, amiről azt gondolta, hogy érdekelheti az illető gyermekcsét, noha már az ő idejében sem ez volt a jellemző szokás. Magam mégis neki adok igazat.  A birtoklási ösztön, a birtoklási hajsza nem ismer határokat. A reklámok és a fogyasztói társadalom ráutaló magatartása egyként gerjesztőleg hat erre a folyamatra. A józan szeretetnek mégis megálljt kellene parancsolnia, hogy el ne harapózzon ez az anyagiak iránti kielégíthetetlen szomjúság. Semmi értelme nincs, s csak arra jó, hogy a szeméthegyek egyre magasabbra nőjenek – megállíthatatlanul.
Ellenzem.
És nem úgy, mint az egyszeri ember: Az egyre drágább ajándékokat megvenni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
***
Idős házaspár üldögél házuk verandáján. Megszólal az öregúr:
– Most előveszek egy nagy adag fagylaltot a hűtőből. Kérsz te is?
– Én csak egy kis adagot – válaszolja a felesége –, de önts rá csokoládészirupot! Nem akarod felírni? Tudod, milyen feledékeny vagy.
– Dehogyis! Észben tartom. Kis adag csokoládésziruppal.
– Igen, és dióreszelékkel. Nem felejted el?
– Persze hogy nem.
– És tegyél egy szem cseresznyét a tetejére! Biztos vagy benne, hogy nem felejted el?
– Dehogyis, Márta!
Az elkövetkező tíz percben kihallatszik a verandára, ahogy a férj ügyködik a konyhában. Végül megjelenik két tányér sonkás tojással.
– Ugye megmondtam, hogy írd fel! – sóhajt az asszony. – Hát nem elfelejtetted a pirítóst?

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1914891740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása