Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

2020.06.20. 10:15 emmausz

Ének

Egy-két évtizede került elő valahonnan az ószövetségi ároni áldás dallammal, stilizált szöveggel, és kézrátételt imitáló mozdulattal. Szegény nótáról már minden bőrt lehúztak, s amolyan kötelező közhely lett. Az ünnepeltek arcán nem látom az üdvözültek mosolyát, inkább a türelmes elviselés gesztusát. Archaikus félmosollyal várják, hogy az éneknek vége szakadjon. Az én szememben is olyasvalami nóta ez, mint az ugyancsak simára koptatott Happy birthday to you.
Tehát van mitől elrugaszkodnunk, ha aranymisés osztálytársam előtt nótával akarunk tisztelegni. Magam alkalmasnak ítéltem a Spiritus Jesu Christi kezdetű taizéi dalt, amelyet a hívősereg Balás Béla püspökké szentelése alkalmával énekelt. Eszemben volt még a Tolcsvay-féle Fogadd el, Uram, a Suscipe c. dal, amelynek a szövegét Loyolai Szt. Ignác ihlette. De hát az elsősorban jezsuiták felköszöntésére alkalmas, meg kevesen is ismerik.
Egy harmadik futott be végül, s nem bánom, hogy így lett.
Ami érdekessége a dolognak, az az, hogy beütöttem a google-keresőbe, hogy aranymise ének, hátha találok valamilyen frappáns énekelhetőséget. Meg kell mondanom, hogy egy helyen az ároni áldást ajánlották, az összes többi találat másról szólt. Ugyanis, hogy gyorsan rátaláljak az énekre az illető oldalon, a CTRL+F keresőbe beírtam: ének.  Ilyen „ének”-eket dobott ki a kereső:
pappászentelés-ének            
képviselőtestület-ének
személyiség-ének
szentelés-ének
szeretet-ének
élet-ének
egyházmegy-ének
emlék-ének
Hát, hogy is mondjam, ki voltam az összes vizekből, azaz nem kerültem közelebb általuk a megoldáshoz.  Így kisebb szövegmódosítással az Áldjon meg minket kezdetű népénekkel adózunk az ünnepeltnek.
***
Zene. A plébániánk aranymisés ünnpeltj-ÉNEK. Spiritus Jesu Christi
https://www.youtube.com/watch?v=-l6xaeottu0

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3615904076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.