Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • exbikfic: @emmausz: :))) (2020.09.14. 23:00) Dó, ré, mi
  • emmausz: :) Jau zene! (2020.09.14. 18:42) Dó, ré, mi
  • exbikfic: Nem értettem, mi köze a dó-re-mi-nek a diftongusokhoz, de így már értem. :))) (2020.09.14. 16:56) Dó, ré, mi
  • exbikfic: Bízzunk benne, hogy ha Kodály országában adta volna ugyanezt elő, a közönség ugyanígy kapcsolt volna. Hátha. (2020.09.01. 09:51) Don’t Worry Be Happy
  • emmausz: Köszönjük. (2020.04.03. 04:33) Nem érdem, teljesítmény
  • Utolsó 20

2020.09.08. 12:04 emmausz

Keserű vagy nem?

Azért érdemes szörfölni az interneten, mert rengeteg hasznos információt találhatsz rajta. Itt van pl. a barackmag esete. Mint ismeretes, az ártalmatlan, ehető barackmagtól a vad keserűig mindenféle megtalálható a piacon. Na, már most: Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet a magok közül kiválasztani a nem keserűt. Ahelyett, hogy megtudtam volna (persze, rágd el s megtudod), azonnal két táborra szakadt véleményekbe ütköztem. Az első B-17 vitaminnak nevezi a cianid tartalmú vegyületet, ami a mag keserűségét adja. A természetgyógyász védelmébe veszi a magot, és óvatos használatát javasolja. Mint írja, a hunzák (fehérhunok) azért élnek olyan sokáig, mert rendszeresen esik a magvakat, s a barackot. Még megjegyezi, hogy a B-17 a rákos sejteket keresi fel, és elpusztítja őket.      
Audiatur et altera pars – szól az öreg mondás. A következő találat a neten valóban a szorító másik sarkába vezetett. Orvos szól s kikéri magának, hogy a barackmag mérgező vegyületét vitaminnak nevezze bárki. Szó sincs vitaminról, viszont egy roppant ártalmas és veszélyes méreg ez, aminek a ráksejtek elpusztítását eddig egyetlen egzakt kutatás sem igazolta. Mindenkit óva int attól, hogy hagyja magát félrevezetni. A B-17 elnevezés pusztán marketingfogás, és csak arra jó, hogy a magokért jó pénzt kasszírozzanak, akik ezzel foglalkoznak.   
Ezek után, és mivel házi fő kóstolónk két magról is úgy nyilatkozott, hogy bővében van benne a B-17, kénytelen volt elállni a fogyasztásától – sőt még a maradványait is eltüntette egy alapos fogmosással –, az általam szorgalmasan megtört magokat a szemétbe dobtam. Viszont kiterjesztettem a közhelyet a barackmag témájára. Eszerint: „A keserű barackmagot az különbözteti meg az ehetőtől – aki akarja.”
***

Otthon beszélgettünk Varga László püspök öt részes elmélkedéscsomagjáról, amit végighallgattam. Laci atya sokféle információt ültetett el a nagyérdemű lelkében, és aki akarta akár a legtöbbet fel is jegyezhette, mert az előadás tempója lehetővé tette, én itt csak egy gondolatot emelek ki, mert alapvetően meghatározó. Ti keressétek az Isten országát, és minden egyebet megkaptok hozzá – halljuk a hegyi beszédben (vö. Mt 6,33) ám az a tapasztalat, hogy éppen fordítva cselekszünk. Minden egyebet keresünk, hajszolunk, csak éppen az Isten országát nem. Ez zsákutca.
És még egy gondolata: A hit megelőzi a tudást, a tapasztalatot.  Aki a tapasztalatot és tudást teszi az első helyre, képtelen befogadni a misztikus valóságot, képtelen hitben élni. És ez nagy szegénység.   
***
PS. Bejelentkeztem a szívgyógyász kérésének megfelelőlen kontrollra a szakrendelőbe. Nov. 23-ára jegyeztek elő. Mivel az EKG-re július 28-án kértünk időpontot, Rámegy egy harmad év a vizsgálatra
*** 
Zene.  Barackmagtörő zenét nem ismerek, legyen akkor a Diótörő egy részlete.
https://www.youtube.com/watch?v=K-2NZIBoX2A

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr116194428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.