Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.03. 04:07 emmausz

Csend

Közeledik a nagyböjt vége. Ha a keresztények szinuszgörbéje karácsonykor és az epifánia idején a topon (az egekben) volt, akkor jól látszik a kontraszt, hiszen a farsang után a böjt idején a minimumpontot érinti. Ez a hullámvölgy talán nagypénteken éri el a legmélyebb pontját (Keresztények sírjatok… aki látja, és nem sír élő hittel az nem bír… Faludi Ferenc). Ez eltart egészen a feltámadási szertartásokig, azaz nagyszombat estéig. Mély a csend a szívekben. Jézus a krédó szerint alászáll a poklokra, hogy harmadnapra feltámadjon, és mennybe menjen. Ma a beteljesülés napja van.
***
Negyvenkilenc éve házasként vendégségben ébredtünk, s ham and eggs volt első közös reggelink. Ezt megismételhetjük ma, mert április 3. van, vagy két nap múlva, mert húsvét hétfőre esett első közös ébredésünk.
A mai ébredésemet álom előzte meg. Egy regnumi lelkigyakorlaton vehettem részt felnőtt legényként. Az elmélkedős napnak a végén jártunk. Kezdtük a hálózsákos elvackolódást egy nagyobb szobában. Ki-ki majszolgatta még vacsorája végét, tisztálkodott. Tőlem cukorkát kértek néhányan. Ez azért érdekes, mert emlékeim szerint nem volt szokásom a cukorkavásárlás. Egy fickó észrevette, hogy a falon apró, vöröses kukacfélék mászkálnak. Mint mondták, ez erősen csípős fajta, és ha hazahurcoljuk, nem könnyen szabadulunk tőle. Engem annyira felbosszantott, hogy elhatároztam, hazamegyek aludni. Kapóra jött, hogy valaki, egy felnőtt lány kocsival kívánt távozni. Magamra rántottam a hosszúnadrágomat, összecuccoltam, és indultam keresgetni az illető autóját. Keresés közben úgy rémlett, hogy nekem is van autóm. És tényleg. Erre koncentrálva rájöttem, hogy itt áll a ház előtt. Akkor meg mindek hazajönni, amikor már itt is vagyok. Lám-lám. Felébredtem, és megúsztam a hazatalálás mikéntjét, s a hosszúkás férgek támadását is.
***
Ha tompul a hallásod élessége, füled mellé teszed a kezedet, mintegy megnagyobbítva fülkagylódat. Ennek a hátterében az áll, hogy a fül bizonyos frekvenciákat favorizál, a többieket pedig kevésbé hallja, vagy egyáltalán nem. A megnagyobbított kagyló valamelyest bővebben engedi be a frekvenciákat a fülbe. Valójában úgy viselkedik, mint egy tölcsér. Persze ez csak részmegoldás, de segít. A megoldás a hallókészüléken kívül a hangerősítés, ami a többiek idegeire mehet, el addig, hogy az utca embere is tisztán hallja, amit elég lenne nekem hallanom. De a hallásában megfogyatkozott embert is érzékenyen érinti olykor a hangos szó. Nem tudja, hogy ez annak szól-e, hogy értse a neki mondottakat, vagy az indulatosság jele. Még cifrább a dolog, ha két beszélgető ember kölcsönösen kénytelen felemelni a hangját. Lehet, hogy az értetlenségnek az artikulációs bázis problémája az oka, de az is lehet, hogy kölcsönös a hallásvesztés. Így jutunk a poénhoz:
- Ismered a Kovácsot?  
- A Kovácsot?
- Kit?
Előfordulhat, hogy egy házaspár egyik fele gyengébben hall, a másik gyengébben lát. Az előbbi a szalaghíreket fogja olvasni, miközben a másik a tévét nézi, de nem látja a képsor alatt futó híreket. Az előbbinek hallókészólékre, a másiknak szemüvegcserére van szüksége.
Korábban említettem, hogy a süketülő ember egy ideig palástolhatja hiátusát, de megbukik, ha valaki információt kér tőle, és azt a választ kapja a kérdezettől, hogy ahá.
A másik változata pedig ellenérzést szül a társaiban, mert ötször is képes visszakérdezni az általa nem hallottakra. Ez kiváltja a többiek türelmetlenségét.   
***
Egyik fotómhoz a hozzászólás:
1. Nekem ebben a világításban nagyon tetszik.
2. Nekem az tetszik, hogy neked tetszik.
1. :) (tetszik)

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2016488970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása