Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.06.23. 02:31 emmausz

Bezzeg az én időmben

Kánikula idején fiatalon alighanem feltarisznyáztunk, s ha tehettük, strandra mentünk. Ma nem egészen ez a helyzet. Nekünk már komfortnélküli a gyepre terített pokrócon ülni. Szinte szúr az erős UV, azonkívül tönkreteszi a bőrt, hamar kikészíti az embert. Fiatalon nem igazán emlékszem ilyen kellemetlenül forró nyarakra. (Ajjaj, két hete a hidegre panaszkodtam.)
Na, de koromnál fogva már semmi sem mindegy. Így hetvenöt felé mindenesetre megütötte fülemet a hétfőn misén hallott olvasmány szövege. A Teremtés könyvéből vétetett a perikópa:
»Az Úr így szólt Ábrámhoz: „Vonulj ki földedről, rokonságod köréből és atyád házából arra a földre, amelyet majd mutatok neked. Nagy néppé teszlek… Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége.” Ábrám tehát elköltözött… 75 éves volt, amikor Háránból elindult. Ábrám vette feleségét, Sárait, az unokaöccsét, Lótot, minden vagyonukat, amijük volt, és az összes szolgát, akiket Háránban szereztek. Azután elindultak, hogy Kánaán földjére menjenek… Fölverte sátrát, s Bétel nyugatra esett, Ai pedig keletre. Aztán oltárt épített az Úrnak és segítségül hívta a nevét. Majd tovább vonult a Negeb felé.« (Ter 12,1skk.)
Hetvenötéves lévén életkorunk hasonló. Érdekes szembesülni azzal, hogy abban az időben talán hetvenöt év még jó erőben érte azt, aki egyáltalán megérte. Lehet, hogy Ábrám nem szedett egy maroknyi gyógyszert, mint én. Viszont alighanem sok bárányhúst evett, tejet ivott, tiszta levegőt szívott. Sokat gyalogolt a jószág előtt járva, rendszeresen fizikai munkát végzett, mint tudjuk, utóbb, még éltesebb korában nemzette Izmaelt, majd még utána Izsákot. Volt felesége, mellékfelesége (szolgálója), jó néhány embere, akik az állatait legeltették, neki szolgáltak.
És az elvándorlás…
Amijük volt, azokat szamarak hátára tették, illetve az állatállományt lábon elhajtották.
Ma egy költözés még egy fiatalnak is fáradságos. Rendezni kell a bürokratikus elemeket, fuvart bérelni, megszervezni a jószágok átvitelének minden csínját-bínját. Eltervezni, mi melyik helyiségbe kerül, mit visz az ember magával, mit hagy hátra, mit selejtez ki.
Ami még figyelemreméltó: Az Úr megszólítja Ábrámot, s ő veszi is az adást. Tisztán érti az Úr kívánságát. Tudja, hogy tőle jön a kérés, s nyomban hozzáfog a végrehajtásához. 
Valóban nagy néppé lettek.
***
Végignéztem a horvát-skót meccset. A horvátok bőségesen adakoztak, három gólt rúgtak. A skótok csak egyet. SKÓTOK. A horvát Luka Mondric egy gólt rúgott és egy gólpasszt adott. Őrá is hasonlít Matyi unoka fizimiskája.   
       

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7316601932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.06.23. 09:10:19

Szerintem a "régen mindig jobb volt" ban van némi múlt elsiratása is.Milyen jó lenne ma olyan fiatalnak lenni.(persze tudom,hogy sokszor tényleg jobb volt 20-30 évvel ezelőtt,hisz már több ezer éve ezt mondogatjuk.)
"Vonulj ki földedről, rokonságod köréből és atyád házából arra a földre, amelyet majd mutatok neked. Nagy néppé teszlek… Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége." Vajon mért tartjuk teljesen természetesnek,hogy Isten kiválasztott egy népet,akik aztán a fejünkre nőnek? Nem sok embernek szúr szemet,hogy egy Isten miért kivételezne? Olyan világban és rendszerben nőttünk fel,ahol mindig van kivételezés,ez szinte már a vérünkben van és nem is tudjuk elképzelni az életünket nélküle. Ráadásul legtöbbször észre sem vesszük magunkat (sem),hogy kivételezünk másokkal,holott hirdetjük az egyenlőséget. Már mi eléggé butuska emberek is rájöttünk,hogy nem jó kivételezni másokkal. Még gyakorlatban kevés sikerrel hajtjuk ezt végbe,de az elvet már tudjuk. Ehhez képest,akit a legtöbbre tartunk (Istent),teljesen elnézzük tőle ezt az együgyűséget,amit csak egy éretlen személyiség tesz. Számomra nagyon meglepő,hogy a zsidó mende-monda (na jó,nevezzük istenképzetnek),ennyire el tudja homályosítani az agyunkat. Vegyük már észre,kiről van szó és,kik képzelődnek. Isten nem kivételez és nem osztályoz és nem használ fel senkit semmire. Sajnos egy kisstílű istenkét képzeltek el. Az ember hajlamos mindent megmagyarázni,azt is,hogy Isten jogosan választotta a zsidókat. Hát nem,Istennek nincs szüksége erre,mert egy beteg lelkű lény tenne ilyet,gyenge ez a megoldás,ami egyébként ki is szúrja a szemünket. Mondjuk,szálkával a szemünkben,mindent elhiszünk.
süti beállítások módosítása