Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.03.11. 20:35 emmausz

Madarak

No, nem a Hitchcock-film beli madarak, nem azok a kíméletlenül támadó, csipkedő félelmetes madárrajok, amikre emlékezni akarok. Inkább az induló kikelet bizonytalanságát mindinkább feledő madarak megérkeztéről. Valahogyan a melengető nap hatására egyre több fajta madár uralja a légteret, a környező fákat, a rét gyengén terített asztalát.
Nyugdíjas éveimben több időt szentelek a balkonon való üldögélésnek, s van időm megfigyelni a madarak röptét, ágacskák gyűjtését a fészekrakáshoz.
Nincs nálunk nagy bősége a fajoknak. A fogyatkozó verebek mellett a cinkék ágakról elpattanó repülését látom, a szarkák térnyerését, a galambrajok csoportos repülését, a vetési és dolmányos varjak kosztolását a réten, s hajnaltájt már a rigók is szót kérnek. Néha pedig egy-egy tőkésréce-pár húz át a légtéren, a patak felett elröpülve.
A madarakról szólva nem feledhetem, hogy a Hármashatárhegyre kapaszkodván, s magam mögött hagyván egy öttagú kutyafalkát (nem lehettek éhesek) az erdőben találtam magamat, ahol madárkoncert fogadott. Nekem, városi embernek feltűnt az a hangosság, ami az erdőből szólt. Persze nem ismertem fel a füttyögők fajtáit.
Ezekhez hasonló élmény talán csak a Bükkben adatott, ahová táborozni indultunk, és ahol az erdei ösvény ugyancsak madárdaltól volt hangos.

A lakótelepen a legszebben a feketerigók hangicsálnak. Néhány év óta ugyan nem hallom azt a hímet, amelyik a szovjet himnusz első hat hangjával indította trilláit. De az újak is érdekesek. Legalábbis szeretnék, ha a tojók figyelemre méltatnák.
***
Olvasom az Országút c. lapban.
Kellékdal: [Badarka]
Tüzesen süt le a nyárinap sugára
az Örs vezér téren álló IKEÁ-ra.
Felesleges dolog sütnie oly nagyon
Az IKEA-nak légkondija vagyon.
(Orbán János Dénes)

A szerző a János vitéz első versszakát igazítja a jelenre.
(Én nagybetűkkel szedtem volna a SUGÁR szót is, hiszen az Örs vezér téren működik ez az üzletközpont.)
Magam a 80-as években egy népdalt igazítottam saját szituációmnak megfelelően szövegének felhasználásával. (Az alapszöveg: Kis pej lovam az út mellett / mind lelegeli a füvet, / ne félj pejkó, nem vagy árva, / együtt megyünk a vásárba.)
Miklós fiam az út mellett
mind meglocsolja a füvet.
Ne félj Miklós, nem vagy árva,
együtt megyünk a SUGÁRba.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1917778336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása