Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.18. 07:29 emmausz

Pókok

Szegény, mint a templom egere – tartja a szólás, és nem is téved. A templom egere vagy éhen pusztul, vagy elrágcsálja a gyertyát, tudom is én, mit, és
folyamatosan kopog a szeme az éhségtől, amíg csak él,
vagy amíg ki nem slisszol a bejárati ajtón
(esetleg amíg meg nem fogja a pap macskája). 
Megfigyelésem szerint az állatvilágban akad koplaló társa, éspedig úgy vélem, hogy a pók-fauna az.
A pókok jelenetős része éhen pusztul, és még az is lehet, hogy ezek a nyolclábúak járnak jobban.
Az idei év különösen is irgalmatlan a pókokhoz. A több mint fél éves szárazság ellehetetlenítette a pókok eledeléül szolgáló apró szárnyasok szaporodását.
Ilyen évre nem emlékszem korábbról.
Idén alig láttam szúnyogot, a legyek is kisebb létszámban szemtelenkedtek.
Ami meg a pókokat illeti, dolgavégezetlenül gubbasztottak gonddal szőtt hálóikban, egyre slankabban, el a kiszáradásig.
Hogy miért jártak ezek jobban?
Azért talán, mert póknak lenni halálosan unalmas.
A pók magányos, mert vadászterületén nem szívesen lát idegent.
A pók a telefonja a háló, amivel a sarkokat telefonja.
A pók egész nap unatkozik, mint a vadász, amelyik „csak ül, csak ül a bokorban, de nem jön semmi”.
Mivel éhes a pók, egyre kevésbé van kedve mozogni. Nem tudom, hogy létezik-e az a pillanat, amikor már hiába kerül a hálóba apró rovar, miegyéb, a póknak már arra sincs ereje, hogy ledöfje mozgó ennivalóját.
Nem irigylem a pókokat.
A hímeket különösen nem.
A nőstényhez közeledés sokuknak az életébe kerül, mert a nőstény végez velük. Kell a fehérje az utódoknak, és saját magának is. A hím ez okból néha eltakaríttatik.
A pókok úgy viselkednek tehát, mint az imádkozó sáskák.
Jelszavuk: Úgy szeretlek, majd megeszlek.
Illetve eksztázistól remegve: MEGZABÁLLAK!
***
Gárdonyi Egri csillagok c. regényéről így nyilatkozik Balázs Géza nyelvész:
„…mesterien felépített, a figyelmet fönntartó fordulatos kalandregény, sőt ennél is több: hősregény, Bornemissza Gergely és egy kicsit Dobó István regénye, valamint: magyarság-regény. Ezért kell minden felnőttnek is el- vagy újra olvasnia.” 
Váli Dezső nem kedveli: „Egri csillagok. Diákkrimi; olvastatja magát. Azonos önmaga szövegével, nem több. … Elcsesztem egy hetet meg ezerötszáz forintot evvel az Egri csillagokkal. Illetve csak 750-et, mert a felét elolvastam. Valami padon ott kell felejteni. Úgy olvastatja magát, ahogy a cukrosdobozra szoktak rájárni. Suhogó kaftánok, csillogó kardlapok, lódobogás.”
Én nagyon becsülöm.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5117910469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása