Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.03.26. 06:32 emmausz

Olvasnék

Lekapok egy Dsida Jenő kötetet a polcról. Jobban szeretem a prózát, mint a nekem túl tömény verseket. Bár Dsida üdítő kivétel. Kedvencem a Tekintet nélkül c. verse. Most mégis egy másikból idézek: Születésnapi köszöntő édesanyámnak.
Ha van Isten az égben
- S hogy van, tudom ám!
Ugy ma áldjon meg Téged
Édes, jó Anyám!

S most érek el a lényeghez. Olvasom olaszországi útinaplóját, s rájövök, hogy már olvastam.
Leveszek ezért egy másik könyvet (Collins: Isten ábécéje).
Belelapozok.
Meglepve tapasztalom, hogy itt is-ott is aláhúzások vannak benne. Bizony ezek saját jelöléseim. Még ha csak az elején volnának, ráfognám, hogy belelapoztam. De a végén is vannak! Eszerint végigolvastam már.
Azért keresem meg rendszeresen a könyvmegállót, hogy olyasvalamit találjak ott, amit még sose olvastam. Így tegnap elhoztam egy spirituálékat feldolgozó kottát és Kunszabó Ferenc Gyarapodásunk története c. kisprózáját.
Egyvégtében elolvastam.
Benne egy mondat sajnos általános érvényű jelen civilizációnkra nézve is: „Miért olyan nehezen kapjuk meg, ami jár?” Ezt a nyolcvanas évek elején kérdezi. Most 2023-ban ugyanezen háborodunk fel joggal az EU eljárásmódjának szemtelenségeit tapasztalván.
A kötet témája napló, amely hűségesen tárgyalja a hivatalok packázásait, s az alkalmazott célravezető, taktikus magatartást, amelyet az író rendre bevet ellenük.
De nemcsak a hivatalokkal szemben.
Adva egy megnyerő modorú kazánszerelő is, aki pénzt csal ki az íróból azzal a szöveggel, hogy príma fűtéscsöveket vesz rajta a fűtéskorszerűsítéshez. A pénzt elteszi, majd hosszú időre eltűnik. Viszont szeretné, ha az író reklámozná azt a kazánt, amelyet ő tervezett. Mikor a véletlen összehozza őket, az író megpendíti, hogy a főszerkesztő kis csúszópénzt kér a reklám megjelentetéséért. A mester átadja a pénzt, a reklám soha nem jelenik meg. Így kerül vissza az összeg az íróhoz.               
Mindent egybevetve fülembe cseng a szoc. kabaré világából a szöveg: „Nem bunda, csak umbulda.”
Nagyon nem hiányzik.
***
Megint átállítottam az órákat. Eggyel kevesebbet: A Mitsubishi órájával nem kell törődnöm.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2018080628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása