Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyar... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosa... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t

Utolsó kommentek

 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyarul beszélni. Mert az örökkévalósági tart megtanulni. Nos, ha addig tart megtanulni, akkor addig nem... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosan szép (kirakat) mondás,de valójában egyáltalán nem gondoljuk komolyan. Ha ez komoly lenne,akkor a v... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Utolsó 20

2022.11.28. 14:16 emmausz

Futkosásaim

1. Kettőnket választottak ki arra, hogy a Népművészeti vállalatnak a Knertől „betekintő ablakos” díszdobozokat rendeljünk. Kiküldetésünk tehát Békéscsabára szólt. A Keletiből tán a félhétkor induló gyorsat kellett elérnünk.
Ámde.
Fiatal felnőttként jó alvókám volt, és Kispesten laktunk. Úgy ébredtem, hogy a katonáéknál megszokott riadós tempóban történt felcuccolásom után 32 perc maradt arra, hogy beérjek a Keleti pu.-ra. Talán jött is a 42-es villamos. De sorba kellett állnia a Népligetnél.
Kinyitották az ajtót, hogy aki siet, az hadd siessen.
Leugrottam, és átszálltam egy jó irányba vivő buszra.
Arról pedig a 24-es villamoshoz rohantam átlósan átszelve a teret. Sikerült felkapaszkodnom rá. Innen már teljesen kiszolgáltatva tudtam magamat a forgalmi viszonyoknak. A végállomáson leugrottam és hanyatt-homlok megcéloztam a Keleti csarnokát. Rohantam a tülkölő targoncák között. Megpillantottam kollégámat, aki egy hölggyel beszélgetett. Az órámra néztem, aztán rá, és kérdeztem hogy vett-e jegyeket? Igenlő válaszát nyugtáztam és rászóltam, hogy fusson velem, mert külső vágányról indul a gyors, és mindezt egy perc múlva teszi. Ketten szaladtunk, én elöl, ő mögöttem. Felugrottam a lépcsőre az immár mozgó vonatra, és segítő kezet nyújtva Gábornak őt is felhúztam magam mellé. (Ma ezt nem tehetném, mert az automata ajtók és lépcsők nem tennék lehetővé.)  Sokáig lihegtünk, belefért az időnkbe, nem késtük le a B.csabai megbeszélést. A kérdésem félévszázad távlatából: Mi történt volna, ha lekéssük? Alighanem semmi.
2. Kiindulási helyszín ugyanaz. Kispest, a Hattyú-kocsma és Hattyú-strand térsége. (Ma egyik sincs meg, üzletházakat húztak a helyükre.) Én háromlányos apa, reggel időben elszállítottam kettőt az óvodába. Korán értem a 42-es villamos megállójába. Ment is minden a maga rendjén. Egészen az Üllői útig. Akkoriban épült a hármas Metro, és történetesen egy teherautó állt keresztbe a villamos előtt a sínen. Hordták rá a földet, és elég sokáig hordták, míg telelett. Aztán tovább indult a villamosunk. Ám az idő is jócskán előre haladt. A munkaidő fél 8-kor kezdődött, és 7.25-kor még csak a Kálvin téren voltunk. Tudtam, hogy ha a Madách térig villamosozom, s aztán gyalog a Váci u. sarkáig, akkor biztosan elkések. Ezért gyors döntés után leszálltam a villamosról és futásnak eredtem. Végig a Kecskeméti utcán, a Károlyi Mihály utcán s a Petőfi S. utcán. Na, itt egyszer csak kezdtem nem látni. Eléggé megrémültem, mert soha ilyen nem történt velem. Néhány másodperc múlva újra láttam. Újra futottam, újra nem láttam, újra visszajött a látásom, újra futottam. Beértem olyan időre, amit még el lehetett fogadni pontos fél nyolcas érkezésnek. Lerogytam a székemre, öt percig lihegtem, kitántorogtam a mosdóba, hogy megszabaduljak valamennyire az izzadságtól. A következő félórában nem voltam semmire alkalmas. De nem késtem el, megúsztam fejmosás nélkül. Hogy érdemes volt-e? Alig hiszem.               

Szólj hozzá!


2022.11.27. 20:14 emmausz

Hajnalok hajnalán

Fél évtizede is van már annak, hogy kemóra feküdtem be a Kútvölgyibe.
Szakadt függöny, javíthatatlan bűzelzáró a szobák közti zuhanyozóban.
Pislogó neoncsövek, reluxa mint a vitorla, törve-tépve lóg.
Bennünk a branül, s figyeljük, ahogy percenként 36 csepp nyomul belénk az általunk értelmezhetetlen összetételű anyagból.
Aztán valamikor éjfél után kifogy a készlet.
Csengetjük az ápolónővérért, aki jön, leszedi rólunk az infúziót, belénk nyom egy fecskendőbe felszívott deszt vizet, hogy átmossa ereinket.
Eláramlik bennünk a víz hűvöse.
A nővér megszabadít a branültől.
Nagy felszabadultság tölti el az ember szívét.
Amikor megkapom a zárójelentést, rövid mosakodás, borotválkozás, civilbe öltözés, sportszatyor fel, s indulás a kihalt folyosón a lifthez.
A kapu zárva.
Kapus felébresztése, nyílik a szabadulás kapuja.
Megcsap a hajnali friss levegő, és boldog séta a legközelebbi villamosmegállóhoz.  
Mindig nagy-nagy öröm uralkodott el bennem ilyenkor.
***
A vb nem igazán foglalkoztat. Az azért meglepett, hogy Belgiumot két nullra verte Marokkó.

Szólj hozzá!


2022.11.26. 17:38 emmausz

Kun Ákos vicceiből (MEK)

 A professzor vizsgáztatja a medikus hallgatót:
− Azt mondja meg, kedves kolléga, ha magát beteghez hívják, mi az első kérdése?
− Az, hogy hol lakik a beteg…
Az orvostanhallgató államvizsgázik.
− Mit kell először is biztosan tudnia – kérdezi a vizsgabizottság elnöke –, ha egy beteghez hívják? A hallgató nem sokat töpreng. − A címet, professzor úr!
− Nem tudom, emlékszik-e rám doktor úr? Tavaly voltam itt a reumámmal, s akkor azt tetszett mondani, hogy kerüljem a nedves helyeket.
− Igen, ez nagyon fontos…
- Csak azt szeretném tudni, megfürödhetek-e már?
***
− Betartotta az utasításaimat, és nyitott ablaknál aludt?
− Be doktor úr, nagyon szigorúan.
− Helyes… És az influenzája nyomtalanul elmúlt?…
− Nem, az megvan. A karórám meg a videóm tűnt el nyomtalanul.
Az állatorvos megbetegszik, és elmegy a háziorvosához.
− Mi a panasza? – kérdezi a doki.
− Nézze, én állatorvos vagyok. Én úgy gyógyítom a betegeimet, hogy nem kérdezek tőlük semmit, hiszen ők nem tudnak válaszolni. Maga erre nem képes?
− Dehogynem – válaszolja az orvos kis gondolkodás után. Szó nélkül megvizsgálja az állatorvost, majd átad neki egy receptet.
− Tessék, ezt váltsa be!
− És ez hatni fog?
− Persze. Ha mégsem, akkor legfeljebb elaltatom…
***
− Az ifjú házas orvost telefonon bridzselni hívják a kollégái. − El kell mennem drágám – mondja, amikor leteszi a kagylót. − Valami komoly eset? – kérdezi aggódva az asszonyka. − De mennyire komoly… Már három orvos ott van!
***
Beteg a patikában: − A gyógyszer nevét elfelejtettem, de azt tudom, hogy Methylalminodimentholphenyl-t tartalmaz…

Két gyógyszervegyész beszélget: Minek nevezzük el az új gyógyszert:? Trichloraneurinbutylmenachhindioxyphenyaethanolbarbituratnak, vagy valami hasonlónak, hogy a hipochonderek ne tudják könnyen megtanulni.

Orvosnál: − Sóhajtson, Józsi bácsi! − Hajjaj!

A nénike érdeklődik az orvosnál, hogy tekintettel súlyos betegségére, milyenek a kilátásai.
- Hát nénike, a jövő hétre már ne vegyen tartós tejet!

− Doktor úr, tudom, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok.. Mondja meg, mennyi időm van még hátra? − Na, Kovács néni. Olvasta maga a Háború és békét?
− Nem.
− Nos, akkor már ne is kezdjen hozzá…

Szólj hozzá!


2022.11.25. 08:52 emmausz

Hagymás-tejfölös

Szeretem a KRÉKER kekszet. Vettünk is egy fél kilós vödörrel.
Ez a fajta nem egészen az, mint amit szokásosan vásárolunk.
Ez enyhén sózott hagymás-tejfölös.
Ennél azért többféle összetevőből áll.
Ezegyszer felsorolok egy ilyen gyűjteményt.
Búzaliszt, pálmazsír, pálmaolaj, glükózszirup, fruktóz-glükózszörp, hagymás-tejfölös fűszerkeverék,
tejtermékek, tejsavópor, sovány tejpor, tejfölpor,
só, cukrok, vöröshagymapor,
nátriumglutamát, dinátrium-inozinát, dinátrium-guanilát,
petrezselyemlevél,
nátriumacetát, citromsav, nátriumlaktát, fokhagymapor, sziliciumdioxid, tejpor,
térfogatnövelő: ammónium-hidrogén-karbonát, tetrakálium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát,
emulgeálók, lecitinek, antioxidáns, kálium-metabiszulfit.

Na kérem. Hangzásra felér egy cifra káromkodással, ha valaki egyvégtében elhadarja. És aki hibátlanul kiejti ezeket a bűvös összetevőneveket, bízvást ihat még kedvére.
Hogy mit tesz a szervezetünkkel ennyiféle élelmiszervegyipari adalék, ember ki nem számíthatja.
Ráadásul élelmiszer lévén a kockázatokat és mellékhatásokat nincs kivel megbeszélni, s a terméken sincs feltüntetve.
Ez nem gyógyszer.
Mit mondjak?
Soha többet!

Szólj hozzá!


2022.11.24. 09:23 emmausz

Benyomások

Mostanában elég sűrűn „lilul  az ég”, én próbálok szép fotókat készíteni róla,
Gárdonyi viszont a megszövegezésben verhetetlen. Így ír a jelenségről:
„Az égen meghamvadt a felhők parazsa.”
Mindez a Mi az a szerelem? c. elbeszélésében.
Következő bámulatom az az idill, amellyel a témához nyúl az a Gárdonyi, akinek a házassága nem igazán sikerült. Ahogy ma mondanák: életmódszerűen „bekuckózott” az ablakát felül viselő szobájába, lakrészébe.
Ez az elzárkózás talán annak szólt, hogy ne zavarja az utca látványa alkotás közben.
Csakúgy, mint Váli Deskét, aki nagy ritkán tekint ki ablakán a budai hegyekre, műterme ablaka jószerével szintúgy „használaton kívüli”.
Nem életem közepe a foci vb, mégis nézem olykor, valameddig.
Túl sok időt emészt, és ehhez képest túl kevés gól esik általában.
Csak erőfeszítések, és erőfeszítések. Futkosás föl-alá.  
Mégis meglepett, hogy Szaúdi A.-val nem bírt Argentína,
hogy a japánok elkalapálták a németeket,
hogy a kisebb merítésű Wales döntetlent játszott a lényegesen több eséllyel futballozó USA csapatával,
Costa Rica reményeit pedig a földbe döngölte a spanyol válogatott (0:7).
***
A néhány éve Dunába veszejtett Hableány esete folytán azt várta az ember, hogy a nagy cirkálókat, a hajóhoteleket kizárják a főváros forgalmából.
Nem ez történt.
Ma is itt sürgölődnek, itt forgolódnak a budapesti kikötőket célozva.     

Szólj hozzá!


2022.11.23. 11:01 emmausz

Közös blogtémánk a véletlenség

Hiszen véletlenül keletkeztünk, és majdan úgy leszünk, mintha sose lettünk volna.(Bölcs 2,2) 
***
Akkor hát mesélek.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy munkanélküli. Én voltam az. Ráérvén elvetődtem Czakó Gábor újságíróakadémiájára kitanulni ezt a mesterséget. Ő megtudta, hogy munkanéküli vagyok. Javasolta, hogy keressem meg a Pestmegyei Hírlap rovatvezetőjét, XY-t, hogy alkalmazzon külsősként.
Meg akartam hát ismerni a napilapot, és vettem egy példányt tájékozódás céljából.
A lap apróhirdetései között összesen egy álláshirdetést találtam. Így szólt:
Államigazgatási intézmény sajtóelemző munkára munkatársakat keres egyetemi főiskolai, de legalább középfokú végzettséggel, íráskészséggel. Telefon: 112-6815.”   
Felhívtam a számot. Egy női hang szólt bele:
- Tessék, Miniszterelnöki Sajtóiroda.
Mondom:
- Ö-ö-ö… állásügyben keresem az apróhirdetésük nyomán.
- Rendben van, adja be jelentkezését.
Felvettek.
Így kezdődött jó másfélévtizedes publicista munkásságom.
Véletlenség? Gondviselés? Sorsszerűség? Ki így gondolja, ki úgy.
***  
Freund Tamás interjúja 24.hu-val. „Én azok közé tartozom, akik hisznek abban, hogy van célja, küldetése a teremtett világnak. Az ateisták hite viszont még az enyémnél is nagyobb, mert ők meg abban hisznek, hogy a világunk létrejöttéhez elég volt egy céltalan, véletlen bumm. Komoly fizikusok állítják, hogy ha a nehézségi erő csak egy milliárdnyival nagyobb, akkor az anyag az ősrobbanás pillanatában visszazuhant volna önmagába, ha pedig egymilliárdnyival kisebb, akkor szétspriccelt volna az univerzum. Egymilliárdnyi pontosság!
…Mondok mást. Az atommagon belüli, a protonokat és a neutronokat kordában tartó erőket úgy kalibrálta a Teremtő vagy a véletlen, hogy ha egymilliárdnyival kisebb ez az erő, akkor csak hidrogénionok léteznének, ami egy darab proton. Ha viszont egymilliárdnyival nagyobb ez az erő, akkor meg csak héliumatomok léteznének. Ismét egymilliárdnyi pontosság!
Megmagyarázhatná valaki nekem?”
Még véletlenségből sem vállalkozom arra, hogy megmagyarázzam.

Szólj hozzá!


2022.11.22. 11:08 emmausz

Jó napot mindenkinek!

Valaha szerkesztőségben dolgoztam. Számos könyv szerkesztésében, javításában vettem részt. Most egy megkeresésre sikerült előbányásznom fontos szövegtesteket. Immár tizenöt éve, hogy apró kütyümre (pendrive) lementettem szerkesztőségi anyagaimat. Jó érzés eredménnyel segíteni ekkora időtávlatból.  
***
Közös blogunk kényes kérdés feszegetését tűzte témául: véletlenség.
Alighanem két tábor alakul azt illetően, hogy van-e egyáltalán véletlenség, vagy inkább gondviselés az, deus ex machina, isteni beavatkozás, avagy sorsszerűség, még távolabbról: szükségszerűség.
Már is megoszlanak a vélemények. Ez persze nem baj.
Úgy csiszolgatjuk egymást vélekedéseinkkel, mint a kavicsok a folyóparton.
Így tarka a világ.
***
Valahogy odavonzódon a tévé elé, s nézem a katari foci vb-t. Magam is meglepődöm azon, hogy hogyan van az: Előbb-utóbb valamelyik küzdőfél győzelmét kívánom akkor is, ha esélytelenebb. 
Tegnap az USA csapata játszott fölényben Wales ellen. Mégis döntetlen lett. Meg nem álmodtam volna a látottak alapján.
Reméltem, hogy Katar – házigazdaként – állja a sarat Ecuador ellen. Nem így lett. Még sok-sok meglepetést tartogathat a vb.
Aktív dolgozó koromban a focisták neveivel szórakoztam. Pl. Saar, Hurtado, Cannavaro, stb nevek magyarban jelentéssel bírnak. Tegnap mosolyogtam: a walesi Bale ejtve BÉL.
Hát van neki olyanja.

Szólj hozzá!


2022.11.21. 10:28 emmausz

Semmit mondás

Ha nincs semmi, akkor valami van. (És az már nem semmi.)
Semmivel nem lehet osztani. (Egyedül Chuck Norrisnak sikerült.)
A matematika levezeti és beláttatja, hogy miért nem lehet vele osztani.
A semmi igen negatív valami. Ott nincs semmi, térben, sem semmilyen időben.
A semmi a valaminek a hiánya.
A semmi csak a valamihez képeset létezik.
A semmi a nemlét.   
Ha a semmi múlik, felbukkan a valami.
Miért ez a semmit-mondás részemről?
Mert reggel semmit nem láttam a gáztornyokból.
Lefotóztam a semmit, illetve a majdnem semmit, az alig valamit.
A semmi unalmas. Alig várja, hogy valamivé legyen.
Márai szerint olyan nap nem lehet az író életében, hogy semmit nem ír. Legalább egy mondatot le kell írni naponta. Ezen elindulva Oravecz, aki megidézi Márai mondatát hozzáteszi, hogy az idézettel teljesítette is a napi minimumot.
Czakó Gábor ennél továbbmegy. Mindennap írni kell, legalább egy A4-est, egy flekket. Egy év alatt így összejön egy kötet. És ez nem semmi. Különösen nem az, ha akad kiadó, amely várja a kéziratot közlésre, és fizet is érte.
Na, ebből a fajtából van ma kevés.  
Ámbátor. Ha jó az író, jön a megrendelés.
Orvosra lefordítva is hallottam hasonló gondolatot: Ha a vérnyomásodat nem sikerül leszorítani 120-ra, nem a gyógyszereket kell cserélni másikra, hanem az orvost.
Talán így van, talán nem.  


Szólj hozzá!


2022.11.20. 14:51 emmausz

Pozitív s negatív hírek

Unokánál felújítás …
M.-nál Chrisék vendégeskedése …
én tegnap osztálytalálkozón …
mi évfordulós gyászmisén…
Viszonylag sűrű történések követik egymást mostanában.
Ma Krisztus-király ünnepe. A pápa miséjét közvetítette a RAI. Igen sokan összegyűltek a katedrális előtti téren, utcákban. Tévén néztük.
Ma kezdődik a futball-vb.
A mai hírek meglehetősen nyomasztók. Az egyiknél egy kicsit leragadok.
Elöljáróban kivonatosan idézem a Teremtés könyvét:
„Szodomában Lótnál megszállt két angyal. A helyiek az utolsó férfiig körülvették Lót házát. Hol vannak a férfiak, akik ma este érkeztek hozzád? Hozd ki nekünk, hadd „ismerjük meg” őket. Lót: Testvéreim, ne kövessetek el ilyen gonoszságot. … Azok kiabáltak: Veled még jobban elbánunk, mint velük. Hevesen rátámadtak Lótra, de a vendégei behúzták őt, és bezárták az ajtót. Így szóltak Lóthoz: Ha van valakid, aki hozzád tartozik, vezesd ki a helységből, mert elpusztítjuk a helyet, mivel igen nagy a panasz ellenük Isten előtt. Majd azt mondták: Menekülj, ne nézz hátra, menekülj a hegyekbe, nehogy te is elpusztulj.”
Mint tudjuk, kénköves tűzeső martaléka lett Szodoma és Gomorra.
Most mellé rakom szintén kivonatosan az egyik napi hírt. „Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield baloldali képviselők közreműködésével az Európai Parlamentben is bemutatták a Meseország mindenkié című LMBTQ-mesekönyvet, annak apropóján, hogy a kötetet immár a tizedik európai nyelvre fordították le. Malin Björk kijelentette: Ez a mesekönyv – amelyet jelenleg éppen a lányának olvas – minden szülő álma... a könyvbemutató kapcsán emlékeztetett: Még ha sikerül is megakadályozniuk a Fidesz uniós forrásokhoz jutását, a jogállamisági helyzet annyira riasztó Magyarországon, hogy sokkal többet kell tenni, egyebek mellett a 7-es cikkely szerinti eljárást sem kell feladni. A svéd politikus … elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak.” 
A gyerekek nemiségét megkérdőjelezését terjesztő propaganda erőszakossága és a bibliai történet nem kevés párhuzamosságot mutat. Ki tudja, hogyan fog végződni ez a jelenlegi történet is.
Elég sok sebből vérzik szép világunk.    
Isten legyen hozzánk irgalmas.

Szólj hozzá!


2022.11.19. 07:17 emmausz

Az első telefonálás

Nem biztos, hogy minden esetben jó módszer, ha az embert bedobják a mélyvízbe. Az én esetemben ilyen volt első telefonálás. Lehettem mini tini, amikor apám megkért, hogy telefonáljak munkahelyére, hogy betegsége folytán nem megy dolgozni.
A feladat fázisai. Kimenni a fülkéhez, ott követni a kötelező sorrendet: Kagyló le, tantusz be, búgó hang, tárcsázás.
A körülmények. 1. A fülke mellett közlekedett a régi típusú 67-es villamos erős zajjal.
2. A készülék lánccal rögzített volt, ami csörgött minden mozdulatra.
3. A telefon másfélszer olyan hosszú, mint a fejem. Tehát vagy a hallgatót célzom meg, vagy a beszélőkét.
4. Az illető mellékszámon volt utolérhető. Vagy odakapcsolnak és ő van ott, vagy nem.
5. A telefon torz géphangot továbbít.
A feladatot legjobb tudásom szerint teljesítettem. A melléket kapcsolták, valaki beleszólt, én elmantráztam az üzenetet. Majd sietve elbúcsúztam. Alighanem kint már toporogtak mások, akik szintén telefonálni akartak.
Hogy végül is célba ért-e a kívánt üzenet, máig nem tudom.
Mindenesetre azóta se szeretek telefonálni. Különösen azóta nem, mióta hallásom nem az igazi.
Gondolom, hogy nem csak én jártam így az első telefonálással, hanem mások is.
Vagy tévednék?
***
Földes A., Így élt MóraFerenc
- Móra megfogalmazása ma is aktuális:
A háború egy hatalomnak a kényszere, amely ellen nem lehet tenni semmit.” (1912)
***
- Móra írásmódszere sajátos. Magyar Lászlót idézem: „Témáiról egész életében szívesen beszélt… Először a kis élményt mondta el, a puszta, esetleg jelentéktelennek látszó magot. Ahogy aztán csírázni kezdett benne, növekedésének, fejlődésének minden fázisában újból és újból elmondta. Talán ez a magyarázata annak, hogy minden írása utánozhatatlan bájú élőbeszédnek hat.” Jó módszer.
***
- Földes Anna fogalmazása: „…nem maradhat említés nélkül a természet kínálta témákat földolgozó történetek garmada sem.” Ez így nem… Az alapszó a garmada (terménykupac jelentéssel), a történeteknek garmadája, sőt garmadái van(nak), nem garmada…
***
-Egy másik pontatlanság: Móra családi jövedelméről szól: „Meg is van a helye minden forintnak.” Forint 1892-ig volt forgalomban. Utána 1926-ig a korona a pénznem.     

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása