Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyar... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosa... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem
 • Meg nem értett: "Lehet cifrázni a válaszokat, mégis azt gondolom, hogy ami fontos, figyelmünket és időnket arra fo... (2021.06.30. 09:15) Hajnali gondolatok
 • Meg nem értett: "Élünk, ameddig az Isten is úgy akarja. Vagy azért, mert használni tud, vagy azért, mert tetszik n... (2021.06.30. 09:07) Péterek és Pálok

Utolsó kommentek

 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyarul beszélni. Mert az örökkévalósági tart megtanulni. Nos, ha addig tart megtanulni, akkor addig nem... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosan szép (kirakat) mondás,de valójában egyáltalán nem gondoljuk komolyan. Ha ez komoly lenne,akkor a v... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem
 • Meg nem értett: Milyen szép felsorolás. Szépen külön választva a szeretem, nem szeretem-re,megmutatva a két végletet. Ám a valóságban ezek az érzelmek egymásba olvadnak és egyik erősíti,gyengíti a másikat.(ezt írás... (2021.07.01. 10:20) Balaton: igen-nem
 • Meg nem értett: "Lehet cifrázni a válaszokat, mégis azt gondolom, hogy ami fontos, figyelmünket és időnket arra fordítjuk." De nem csak a figyelmünket,hanem az igazságunkat is.Azt nevezzük igazságnak amiből valamil... (2021.06.30. 09:15) Hajnali gondolatok
 • Utolsó 20

2021.11.29. 17:21 emmausz

Adventben

Csak úgy spontán jutott eszembe: Bárki zajong, nem hat meg a bolondériája.
Ma befejeztem egy Móra-kötetet. Kedves, máskor bús, hiteles szocigrafikus írásokkal múlattam az időt. Jó is, meg nem is, hogy sok novellát már korábbról ismertem. Némelyik történet olvasás közben kezdett bennem körvonalazódni. Aztán vagy tovább olvastam, mint a Két csalót, vagy sem.
Ez az ismételt olvasás elkerülhetetlen az ilyen esetekben. Ki emlékezik rá pontosan, hogy egy életmű száz ás száz írásából melyiket olvasta és melyiket nem. Azért lenne jó egyetlen sorozatot végigolvasni, hogy a más kiadások más válogatásai ne keresztezzék egymást.
Persze soha ne legyen nagyobb gondom, mint egy-egy szép történet ismételt elolvasása.
Orvosi tanácsra elkezdtem szedni a magnéziumot. Mintha könnyebb lenne az életem valamivel. Állítólag szívizomerősítő hatású. Elég keserves lenyelni, mert olyan maradós fajta. Azért sikerül.
Tegnap itt jártak a karatés unokák. Egyik ezüstérmeket, a másikuk bronzérmeket viselt nemzetiszín szalagon. Boldogan mutogatták a bemutatón elért sikereiket. Azonnal megajándékoztuk őket egy-egy mandarinnal. Vitték boldogan.
Ugyancsak tegnap belefutottam Kati lányunk FB-kommentárjába, Joggal megdicsértem, s most itt is közreadom, mert igaz gondolat, amit fogalmazott. Egy hozzászólónak válaszolva így írt: „Én úgy működöm, hogy ott vagyok csodás, ahol szeretve vagyok!” Visszaírtam neki: „Nagyon tetszik megfogalmazásod: (én ott vagyok csodás, ahol szeretve vagyok!) Az egész világ csak szeretetben működik. Jelenlegi állapota mutatja a szeretet jelenlegi állapotát.”
Ma 1100 ft értékben impulzusvásárlást folytattam. Igaz, hogy kedves ajándéknak ígérkezik.
Tulajdonképpen az is impulzusvásárlásnak számít, hogy mert a Flórián aluljáróban a lángosos mellett vezetett el utunk, beálltam a sorba három hatalmas krumplis lángosért. Kértem rá fokhagymát és snidlinget is. Bár csomóra kötött műanyagzacskóban leledzettek, de ismét nem sikerült a hagymaszagot bennmarasztani a zacskóban. Szerencsére csak öt megállónyit utaztam a busszal.
Itthon aztán mindenki kapott egy-egy hatalmas lepényt. Elég gyorsan elpusztítottuk őket.   

Szólj hozzá!


2021.11.28. 10:29 emmausz

Adventi időutazás

Figyelem! Az időutazók világtalálkozója múlt hét szerdán lesz megtartva – idézem a FülesBagoly viccét.
Nem véletlenül.
Az idő csak az anyag miatt létezik.
Nem tudjuk, hogy az idő honnan jön és merre halad. Talán a jövő felől jön a jelen felé haladva, hogy aztán a múltba vesszen.
A viccbeli időutazók az elképzelés szerint ide-oda ugrálnak az idősíkokban. Ez meglehetősen nonszensz.
Valójában csak az abszolút létben, a létteljességben van egyidejűség: Jelenlét, mely felette áll az időnek, és onnan néz rá mind a múltra, mind a jövőre.
Az időutazás mégis létezik, de nem ténylegesen, csak a múlt lenyomatait szemlélve. Visszafelé lehet látni, hallani. Előrefelé azonban csak a prófétáknak sikerül.
A múltat látni lehet minden történelmi leletet szemlélve. Egy régi szarkofág, egy megmaradt épület, egy szobor, egy régi kép, egy kottából kikívánkozó régi muzsika mind-mind a múltat idézik, és nem is akárhogyan. Sokat mesélhetnének erről a történészek, a régészek, a művelődéstörténészek, de a szaktudományok történetének a kutatói, valamint az előadóművészek, sőt a befogadók is.
Miért emlegetem ezeket most?
Mert advent van.
A jezsuita Mustó Péternek van egy kötete: Megszereted, ami a tiéd. Elgondolkoztató cím.
Ha a tiéd, akkor már megszeretted, vagy éppen nem. Avagy a megszeretés egy folyamat?
Kicsit hajaz erre az advent.
Várunk Jézus születésére, aki kétezer éve velünk van. (Én mindennap veletek vagyok a világ végeztéig.) A kérdés persze az, hogy mi vele vagyunk-e a mindenkori jelenben?
A mindenkori jelen az Isten országában valósul meg. Erre néhány szentség vétele szabadít fel.
Aki átélte már ezt, tudja, miről beszélek.   
Egy vétkektől való feloldozás hozza meg azt a felszabadult érzést, amelynek révén a szentek szemével nézünk a világra, megszeretve, ami a mienk, amelyet átszínez az amoda tartozás élménye.
Ezt adhatja advent, amikor is arra várunk, aki időtlen idők előttől van, aki köztünk van, akiért és akiben fennáll ez a világ.  
***
Szijjártó Péter: „Az advent elhozza évről évre a lehetőséget, hogy nagyobb teret adjunk Istennek az életünkben. Hiszen minden kegyelem forrása Ő. Növekedjen bennünk a hit és a remény, hogy Isten munkálkodik bennünk, hogy bennünk van minden pillanatunkban. Legyen ez az advent az Istenben való megnyugvásunk ideje.”

 

Szólj hozzá!


2021.11.28. 03:48 emmausz

Turkálás a múltamban

A FB új szolgáltatása egyaránt izgalmas és kedves, s egyben figyelmeztetés is arra, hogy önként és dalolva osztunk meg magunkról tetszőleges mélységű információkat. Ezek a kibertérben megőrződnek és bármikor előhívhatók. Korábban a III/III és társai fáradoztak életünk intimitásainak a kitapogatásáért. Most bővebben megkapják ingyen és bérmentve. Miért írom ezt? Mert szembesülök vele, amikor ránézek erre a rovatra: „A mai naphoz vannak felidézhető emlékeid.” Igen, vannak!!!
***
A rám utaló időpont naponta háromnegyed hét után egy perccel jön el. Miért is? Mert a digitális óra kijelzője ekkor mutatja születési évemet. Ugye: 19.46.
Ami érdekes, hogy az órák száma 00-24ig terjed, a helyi értéküknek megfelelően 0-24-ig jelzik a „százéveket”. Ám a perceket csak 00-59-ig, mart azután elölről indul a verkli.
Így 19.60 soha nem lesz látható a digitális órán, 19.59 után azonnal 20.00 jön.
***
Most én is turkálok a múltamban. Szitámon ezek maradtak fenn:     
1. Nő –

Kecses,

mint egy

szarvas-

ü-

nő 

***

 1. Sírvers

Öt évig élt Rómában,

Ott is halt meg kómában.

Isten nyugosztalja!

***
3. Kórházban

Hallom a keserű sóhajt:

A keserűsó hajt.

***

 1. Megtoldom az „ő szinte őszinté”-t:

 

Engem egy ősz inte:

Legyek mindig őszinte,

mint ahogy ő: szinte

totálisan őszinte.

 

Hogy nyár után az ősz int-e,

nem tudom, nekem magas, ez az

ő szint(j)e;

Két kurzus volt.

A nyárin vettem részt én,

az őszin, te.

Nem tudom az előadóról,

számodra ő szint-e?

Avagy nívótlan.
***

 1. valódi

A virtigli echt német szó. Kb. annyit is jelent, mint az echt.

Az echt német szó. Kb. annyit jelent, hogy eredeti, valódi.

A mindig eredeti Lovas István egyik kedvenc szava a virtigli.

 

Forgalmazni kellene egy VIRTIGLI márkanevű feketekávéport.

A fél ország ezt venné, s inná.
Naná.
Mindenki, aki szereti a virtiglit:  

 

„A Virtigli-kávé kellemes,

igazi feketeleves.

Vele még egy kecske is el lenne

Ha meginná, sofort megellene.

***

 1. Bábjáték kisgyerekmódra

Szervusztok, gyerekek! Köszönjetek szépen!

Kösz, kösz.

Gyertek közelebb!

Jön, jön.

Jó, hogy itt vagytok!

Van van.

Szeretitek a lekváros pitét?

Szer, szer.

Most menjünk az éléskamrába.

Megy, megy.

Innen merre van? Vezessetek oda!

Vez, vez.

Juj, ott rohan egy egér!

Roh, hoh.

Tee… Most miért akarod agyoncsapni? 

Csap, csap.

Mert rondán énekel.

Én-én.

Na jó van, elég volt ebből a jelenetből. Itt befejezzük.

Bef, bef.
***

 1. Rangkórság

Mintegy tíz éve egyfolytában főbeosztott vagyok, s tizenöt éve nem vagyok középvezető, el-elgondolkodom, milyen titulusok dagaszthatnák önérzetemet.

ilyenek:

személygépkocsivezető,

családi ügyvezető igazgató

gyufabeszerzési lófő

scanner- és printer-igazgató, továbbá kézirat- és nyakkendő-igazgató

szemét-levezető elnök
***

 1. EU-himnusz Beethoven nótájára.

„Testvér lészen minden ember, akkor, ha európai,

De nem áll senkire, ha ázsiai, afríkai.

Pláne nem, ha amcsi a jámbor, vagy hogyha ausztráliai. 

Esélyesebbek talán a pólusok polgárai.”
***

 1. hasonlat
  Olyan, mint a függöny: sötét itt ő.
  ***
 2. Kis tini szótár

atom - jó

beájult - elájult (Minden igekötőnél jobb a be- a bealdudttól a bevállaltig) beájult a meglepitől

canga - kerékpár

cimbi - cimbora

csá - viszlát

csimma - csizma

csőváz - csá

depi - depressziós

dzsindzsa - durva

figyu - figyelj

filótöri - filozófiatörténet

fika - fizika

futómű - láb

gizda vékony

hábé - házibuli

hali - viszlát

höfö - házi feladat

jóarc - rendes ember

kabi - kabát

kafa - jó

köszike - köszönöm

lepukkant - rossz

meglepi - meglepetés

megmondom a frankót - majd én megmondom, hogy mi a jó, igaz stb.

ofő - osztályfőnök

okszigén - OK

pedálgép - stréber

pockos - kövér

pusi - puska dolgozatíráshoz

radar - fül

rágcsa - rágógumi

smaci - csókolózás

szád! - pofa be!

szal - szóval

szecska - elsős

szega - szervusz

tali - találkozó

tasi - táska

tesicucc - tornafelszerelés

tessér - testvér

tizi – tízórai
tockos - pofon

tóónőő - takarítónő

tűpenge - talán azt jelenti, hogy jó.

virgács - láb

yard - rendőr  
***
11. Baba szótár
a-bba nálunk a családban a puszi mellé mondott szöveg volt. Megabbáztuk egymást.

baba ezt nem kell magyaráznom.
bibi mindenféle seb
bibí kb. a hihihának felel meg. Hencegésféle.
búúú ...búúú a sírás hangja
cica cicó macska
cici mell
csicsííí aludj el!
csücsű ülj le
csücsi is ülj le
dada anyapótló dadus
dádá megverlek
dédi dédmama
didi mell
dodó Dóri
dudu-ka pelusféle műanya
e-eee, é-éééé A bilizési művelet serkentése
fifi kutyanév
föfö forró
füfü  forró
Gigi szintén becenév
haha nevetés
hihihi  nevetés
hohó megálljunk!
hö-hő megállj!
hu-hú álmélkodás szava
iszi ivás
jojó gyerekjáték
jujjujj! vigyázz!
kaka bölcsőzsír
lala éneklő szó
lele sürgetés, tegyél le
lili libák hívogatása
Lulu becenév
mama
mumus szörny
nana figyelmezetés: Ne tedd!
nini Nézd csak, mi van ott!
nono Nem biztos, hogy igaz.
nyanya öreganyó
ohó! Felkiáltás szava: ahá élményféle
papa
pápá búcsúzás
Pepe becenév
pépé franciáknál nagyapa
pipi csirke
pis-pis pisilésre biztatás
popó fenék
süsü butuska
Sziszi becenév
szoszó lehetséges
tata apó
tátá most: tessék!
Titi becenév
Totó becenév
tötö nálunk a kalapálás jele
tütű autódudálás
Zazi becenév
zizi cukorka
Zozó becenév
Zsazsa becenév
Zsizsi becenév
Zsuzsu becenév

 

 

 

Szólj hozzá!


2021.11.27. 14:48 emmausz

Erőfeszítések

Reggel mise végén megkérettünk, hogy a hetek óta összehordott élelmiszereket vigyük ki ahhoz a két autóhoz, amely el fogja szállítani őket a határon túl élőkhöz.
Kiindultam két combos csomaggal. Mivel kint hideg van, felvettem a kalapomat. De kint nem kötelező a maszk. Levettem hát. Majd fordultam vissza a következő csomagért. Ám templomba nem illik kalapban megjelenni, levettem hát, viszont kötelező a maszkviselés, így maszkomat felvettem.
Újra kifelé: maszk le, kalap föl.
Befelé: maszk föl, kalap le.
Kifelé: maszk le, kalap föl    
Befelé: Maszek föl, kalap le
Kifelé: Maszk le, kalap föl.
Mivel mindent kipakoltunk, nem követte a befelé, hanem kocsimhoz mentem, majd útnak indultunk.
Ja nem… (Lackfi nyomán)
(A történések valódiak, a sapka és a kalap is, de majd bolond lettem volna állandóan cserélgetni a fejrevalókat.
Valójában az történt, hogy levettem a kalapomat, de a maszkot is. Kalaptalanul és maszkatlanul mászkáltam ki és be.) 
***
A keresztrejtvény egészen összezavart. A feladvány szó lengéscsillapító. Aminek a betűi adódtak, az nekem teljesen idegen szakszó volt: Amortizátor. Sokáig kellett gondolkozom azon, hogy mi is az a közismert szó, ami a lengéscsillapító szinonimája. Valahogy rájöttem: a teleszkóp. Igaz, hogy ezt a távcső ihlette, de átment valahogy a műszaki szavak közé kinézetre való hasonlósága miatt.
Születésnapomra kaptam egy kis Magyarító könyvecskét, de abban ugyanúgy hiába keresném, mint az Idegen szavak szótárában. Kellene egy fordított kiadvány is, amely a magyar szavakból indul ki, s keresi hozzá a megfelelő idegent.
Varietas delectat, még akkor is, ha „a változatosság gyönyörködtet” a magyar megfelelője.
***
Tegnap láttuk-hallottuk a Virtuózok második adását. A zsűri a szokásosnál is nehezebb helyzetben volt természetesen. …és a kis virtuózok milyen helyzetben voltak? Erről nem szól a fáma.
Joggal merül fel a kérdés: Cui prodest? Ki(k)nek az érdeke ez a gyerekversengtetés?   

Szólj hozzá!


2021.11.26. 15:12 emmausz

Tudja maga, kivel beszél?

Ma madarat lehetne velem fogatni, mert a féléves kardiológiai kontrolra menvén, kedves, készséges és figyelmes orvosnővel hozott össze a Gondviselés. Készíttetett egy EKG-t, értésemre adta, hogy megvan a szinuszom, kopás van, de nem nagymértékű. A tenzióm kicsit magas, azt majd beállítja. Majd kapok holtert. Kérdésemre, hogy vezethetek-e, a vizsgálati lapra rávezette, hogy kardiológiai szempontból nincs akadálya annak, hogy a jogosítványomat meghosszabbítsák. Ugyanez volt egy másik szakorvos, a neurológus véleménye is, aki javasolta visszaállítani a vérhígítómat napi két pirulára.
Ezekkel a trófeákkal felkeresem háziorvosunkat, és remélem, hogy megkapom a jogosítvány meghosszabbításáról szóló végzést.
Ha összejön, akkor egyszerre fogom befejezni sofőrkarrieremet rozsdásodó Coltommal.
Még másfél évet szeretnék vezetni.
Mindenki láthatta, hogy problémamentesen vittem a kocsimat Balatonra, ott a napi bevásárlásra, majd haza.
Nem szimpatizálok az orvosok kekeckedésével.
Magam tudom, hogy a vezetés inkább nyugtat, mint idegesít, és nem ülnék a sofőrülésre, ha rosszul érezném magamat.
A remény hal meg utoljára. És most van remény. Hála Istennek!
***
Az orvosnő nem kifogásolta azt sem, hogy dagadt vagyok.
Ezzel együtt, vagy talán éppen ezért erősödik bennem a további harc a felesleges kilókkal.
***
Két vicc a FülesBagolyból.
Tudja maga, kivel beszél???
A kaszárnyában csörög a telefon. A kiskatona felveszi:
- Melyik barom telefonál már megint?
- Tudja maga, kivel beszél? – kérdezi a hang.
- Nem – feleli a kiskatona. – Kivel?
- Kovács ezredessel.
- És maga – Kovács ezredes – tudja, kivel beszél?
- Nem.
- Akkor mázlim van – mondja, és lecsapja a kagylót.
***
Figyelem!!!
Az időutazók világtalálkozója múlt hét szerdán lesz megtartva.

Szólj hozzá!


2021.11.25. 10:40 emmausz

Harminckét éve mi történt?

A megemlékezések rendre így szoktak kezdődni: Immáron x. éve annak, hogy…
Ma én is így indítok: Immáron 32 éve költöztünk e napon a Lőpormalom utcai lakásunkba. Birtokba vettük mind a 87 m2-ét, elszórva benne a bútorainkat. A nagy térben hamar megtalálták ideiglenes helyüket. A finomítások későbbre maradtak. Regnumi csoportunk és felnőtt rokonaink átlagéletkora éppen 32 évvel volt kevesebb, mint ma, és épp ezért könnyűszerrel megbirkóztak a másfél emelettel. Hozták a könyvekkel pakolt zsákokat, a varrógépet, a mosógépet, és még sokféle kacatot. Olyannyira flottul ment a dolgaink átrángatása Zugóból Aquincumba, hogy még aznap estére meghívtuk a költöztetőket egy társas együttlétre. Azaz csoportunk nálunk találkozott.
Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz életünk utolsó lakása. Ha jól számolom, akarva-akaratlanul elég sokat költöztem életemben.
A klinikáról haza
Kelenföldre, onnan
Zuglóba, onnan két évre
Pápára (honvédség), onnan
Zuglóba, onnan
Kispest, onnan
Nyóckerbe, onnan
Zuglóba, onnan
Óbudára.
Innen a temetőbe? Innen P.csabára? Innen…?
Ki tudja.
Akkor még fa bejárati ajtónk volt,
akkor még pvc borította a lépcsőket, lágy pvc borította a közlekedőket, mellékhelyiséget, konyhát, akkor még szőnyegpadlón jártunk a lakószobákban,
akkor még tele volt szeméttel a környék, főleg építési hulladékokkal. Még egy ócska japáner is itt dülöngélt, ha megtolta valaki.
Akkor még nem volt világítás az utcákon,
akkor még alig laktak az új házakban,
akkor még sok helyütt csak földes út létezett, a járdák egy része csak utóbb készült el.  
Akkor még nem volt lámpa az erkélyünkön,
akkor még az eredeti konyhaberendezésünket kezdtük használni.
Akkor még műbőr harmonikaajtó választotta el az előszobát az étkezőtől,
akkor még egyetlen nyílászárónál sem volt szúnyogháló, sem redőny.
Akkor még nemvolt légkondicionáló egyetlen helyiségben sem.
Akkor még töredéke volt a ma nézhető tévécsatornáknak,
akkor még új volt a ma már korhadt erkélymellvéd.
Akkor még megvolt a tizenkét tulajdonos, akikből már csak két család lakik itt a 12-ből.
Akkor mindenhová világítótesteket kellett szerelni.
Akkor már könnyen kaptunk vezetékes telefont.       
Akkor még nem volt teteje a kukatárolónak, s talán zár se volt rajta.
Akkor még ócskább levélszekrények voltak, és primitívebb kaputelefon-rendszer.
Akkortól kezdve még születtek a házban új gyermekek, akik később mind elköltöztek.    
Akkor a Szentendrei úton az átkelést nem segítette se közlekedési lámpa, sem felfestett zebra.
Akkor még nem terelgettek bennünket kresztáblák a lakótelepen belül.
Akkor még nem létezett ennyi játszótér.
Akkor még a régi híd kötötte össze Óbudát Újpesttel, és régi motorvonatok húztak át rajta.  
Akkor még fiatalok voltunk, s behúztuk a gatyaszíjat, hogy az új lakásra felvett kölcsön részleteit havonta rendben lerójuk.
Akkor még nem tudtam, hogy mindezeket az akkor még nem létező számítógépen írt blogbejegyzésben meg fogom említeni.
Akkor még nem gondoltam arra, hogy az ablakunkból látni fogom, amint az Esztergomban vasútra szállt orosz katonák szerelvénye elhalad előttünk, hogy meg se álljon a Szovjetunióig.    
Akkor még nem gondoltam arra, hogy itt ér a nyugdíjaztatás, és még jó néhány esztendő.
Hála Istennek, hogy így történt.

Szólj hozzá!


2021.11.24. 13:50 emmausz

Kézi könyvtár

A fogalom kezd avíttá lenni?
Ki tudja?
Sváb ismerőseim mesélték, hogy az NSZK-ba kitelepítetteknél a 70-es években tett látogatásaik során azt tapasztalták, hogy nem sikk könyveket őrizni otthonaikban. Nem tudom az okát. Mivel sokfélék a könyvek, snassz a felhalmozásuk, mintegy állandósítva a rendetlenséget a dizájnos házukban?
Talán.
Talán más olvasói szokásaik vannak, és a könyvtárakból kölcsönzik könyveiket, hogy ne foglalják a helyet otthonaikban.
Meglehet.
A legvalószínűbb oka egészen más. A tévé, a számítógép, a videózás, egyáltalán a vizuális kultúra? (inkább civilizáció) tömeges méretekben elszoktatta az embereket az olvasástól.
Ha pedig igaz, akkor várhatóan állandósul a helyzet, nem igazán lesz privát könyvtár továbbra sem az embereknél.
Nálunk más a helyzet itthon. Vannak szakkönyveink, kézikönyveink, szótáraink, szépirodalmi kötetek, verses kötetek, ifjúságnak valók, életvezetési alapozók, művészetek képviselői, zene, képzőművészet, esztétika stb. A lényeg, hogy egy átmeneti, kényszerű ritkítás után újra felszaporodtak a könyveink. Vettünk, kaptunk, könyvmegállóból hoztunk könyvet. 
Mivel más dolgunk nincs, felmerült, hogy rendet kellene vágni a polcokon, mert elég nagy a kavarodás. Esetleges elhelyezések, kettős sorok, káosz. Feleség vetette fel a rendcsinálási igényét napokkal ezelőtt. Ma elgondoltam, hogy nekiállok, és kicsit helyre rángatom a szabadon kószáló könyveket, és besorolom a helyükre.
Nem ez történt.
Tücsi megelőzött. Ő is éppen ráér. Így inkább segéderői tisztet töltöttem be, kicsit arra koncentrálva, hogy mi hová került. A női szemmel más a fontossági sorrend, mint a magamfajtáé. Ő a polcok küllemére nagyobb gondot fordít, én meg aszerint rakosgatok, hogy miket szeretnék az új beszerzésekből elolvasni. A többi kötetnek is nagyjából ismerem az elhelyezkedését, s mindezt együtt „dinamikus rend”-nek nevezem. Most megfigyeltem, mi hová kerül, hogy a más rendszerből előkaphassam az engem leginkább érdeklő kötetet.
***          
Egy kis „szögedi” magyar Móra írásában:
1. megreggellett. Annyi mint reggel lett, felkelt a nap. Megtörtént a napszakváltás.
2. Gyék, kend! A gyék, kend is tipikus. Jöjjön, uram! Kérem, kövessen! Induljunk értelmű. 
3. Én még várakszok. Csaknem szleng, de nem az. Helyi tömör szóképzés. Megspórol egy szótagot azzal, hogy nem mondja: Vá-ra-ko-zom. Csak vá-rak-szok.
Mit kezdenek ezekkel a műfordítók?
 

Szólj hozzá!


2021.11.23. 15:45 emmausz

Fotóz vagy másol, de nem henyél

Már nem tudom, melyik pápáról készült festmény. Talán XXIII. Jánosról, vagy egy jóval korábban élt szentatyáról. A lényeg, hogy a pápa nem szívesen ült modellt. Végül mégis elkészült róla a kép. A pápa megnézte, és nem igazán tetszett neki az, amit látott. A festő viszont nagyon elégedett volt alkotásával, sőt megkérte a szentatyát: Írjon valami kedves szöveget a kép alá. Csak remélni lehet, hogy a festő nem ismerte a Szentírást, mert a pápa csupán egy idézetre utaló lelőhelyet volt hajlandó a képhez applikálni. Ennyit: (Jn 6,20b). Ugyanis ha kikereste volna a festő a hivatkozott részt, ott ez áll: „Ne féljetek, én vagyok.”  
Nem vagyok ugyan vicces kedvemben, de ez az anekdota tetszik nekem, és azt gondoltam, hogy megosztom veletek. Mivel pedig egyfolytában zúg a fülem (hideg jön), erre is kellene valamiféle bibliai helyet keresni.  Izajás 17,12 ugyan utal ilyesmire, de nem a fül zúgásáról szól: „a nép zúgása olyan, mint a tengerek zúgása. Morajlásuk olyan, mint a hatalmas víz morajlása”.  A fülem zúg, a fülem morajlik. A hosszú élet titka, hogy legalább még húsz évig zúgnia kell(ene). És még akkor se jár le a személyi igazolványom!
Egyebekben szép, derűs nap a mostani. Készítettem is néhány bizarr fotót a nap folyamán, mert szeretem a fények-árnyékok játszi egyszeriségét, képalkotó tevékenyégét. Az én dolgom csak az, hogy észre vegyem ezeket a bizarr alakzatokat. Nem is kell értük messzire menni (pedig jobban tenném, ha messzire mennék. Használna az alakomnak, a súlyomnak).
Ma reggel befejeztem a születésnapomra kapott 110 db olasz módra típusú rejtvény megfejtését. Különösebb megerőltetést nem jelentettek, bár néha kellett a vízszintes és függőleges mankókra támaszkodni, hogy elkészüljön a jó megoldás. Még mindig golyóstollal dolgozom, s egyre rondább az írásképem.
Mindegy.
Az elkészült füzetet nem dobom ki, mert Ritácska (3) szeret szintén rejtvényt fejteni, és segít nekem, azaz összefirkálja a lapokat. Most kedvére megteheti.
Levinek pedig kottát nyomtattam ki. Ezúttal a Charpentier Te Deumát vettem célba, mert azt se nehéz eltrombitálni, és egyebekben szépséges a közismert melódia.    
Aztán leállítom magamat, még mielőtt megharagszik rám unokám trombitatanárja.     

Szólj hozzá!


2021.11.22. 10:51 emmausz

A háztetőkről hirdetem


Mai posztomba beemeltem a pápa mindenkit megszólító enciklikájának kis darabját, mert tegnap, ma és alkalmasint sajnos a holnap méltatlan gyakorlatát is kipellengérezi.
Szégyellheti magát az ún. nyugati civilizációnk.
Igen üdvös lenne, ha széles körben döbbennének rá az emberek, hogy nem gyűlöletre teremtettek, hanem szeretetre. S tennék ezt még azelőtt, mielőtt még további mérhetetlen szenvedések zúdulnak a föld lakóira. Javaslom mindenkinek megfontolásra.

SZÉGYENTELEN AGRESSZIÓ

 1. Miközben az emberek saját kényelmes fogyasztói elszigeteltségüket védik, az állandó és megszállott összeköttetést keresik. Ez az agresszió, a sértegetés , a bántalmazás, a másik tönkretételéig menő verbális ostorozás olyan új, féktelen formáit hívja életre, ami testközeli kapcsolatban elképzelhetetlen, mert kölcsönösen elpusztítanák egymást. A társadalmi agresszió a mobileszközökön és a számítógépeken keresztül páratlan terjedési lehetőséghez jut.
  45. Ez lehetővé tette, hogy az ideológiák minden szégyenérzettel felhagyjanak. Amit néhány évvel ezelőtt senki sem mondhatott ki anélkül, hogy ne veszítette volna el tekintélyét az egész világ előtt, az manapság a legdurvább módon büntetlenül mondható ki néhány politikai tekintély számára.
  Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a digitális világban gigantikus gazdasági érdekek működnek, amelyek azáltal képesek megvalósítani az ellenőrzés észrevehetetlen és erőszakos formáját, hogy létrehozzák a lelkiismeret és a demokratikus folyamatok manipulációjának mechanizmusait. A sokféle platform működtetése gyakran azzal végződik, hogy azonos gondolkodású személyeket hoz össze, megakadályozva a különböző nézetek konfrontációját. E zárt körök az előítéletek és a gyűlölet táplálásával megkönnyítik a hamis információk és ismeretek terjesztését
  .

                                          (Ferenc pápa: Fratelli tutti - Mindnyájan testvérek k. enciklikája)
  ***
  Mórát olvasok. Ezt írja egyik novellájában: „Háziszabályaink szerint mindkettőnknek van ugyan szavazati joga, de szavazategyenlőség esetén az asszony dönt.” Ez igen. Nálunk más a házi szabály. Anno, kb. 30 éve egy közgazdásznő előadásában említette, hogy egy német kutatás eredménye azt mutatta, hogy húsz év házasságot követően a döntések 100%-ig a feleség kezében vannak. Hazatérve úgy kommentáltam: „Lehet, hogy a németeknél ez járja, én azonban nem veszem tudomásul. Magam ragaszkodom 5% saját döntéshez. Hogy aztán ez megvalósult-e, a jó ég tudja.”
  Egy  régi viccre hajaz, ami így szól:
  Száz férfi vár bebocsátásra a mennyben. Táblán felirat: Papucsférjek balra, a többi férfi jobbra.
  99 a bal oldalon áll, 1 férfi a jobb oldalon. Ez feltűnik Szent Péternek, ezért megszólítja a jobb oldalon állót. Látom, maga nem papucsférj, avagy miért áll a jobb oldalon?
  - Mert azt mondta a feleségem, hogy ide álljak.

Szólj hozzá!


2021.11.21. 10:07 emmausz

Krisztus-királykor

Van ám banán! Parancsolsz narancsot? – szoktam kérdezni az unokáktól.
Mit parancsolsz? – kérdezzük udvariasan, akik azt fejezzünk ki vele, hogy az illetőnek alázatos szolgái vagyunk.
Igen.
Van parancs és van engedelmesség. A feljebbvalónak engedelmeskedünk, a feljebbvaló pedig az ember fölött az Isten.
János apostol azt deklarálta, hogy az Isten szeretet. És ez nem attribútuma, hanem az Ő lénye az.
Istenes Szent János pedig ki is íratta hospitálja kapuja fölé: Itt a szeretet parancsol.
Krisztus-király ünnepén, így ma is elhangzott a
Christus vincit,
Christus regnat,
Christus, Christus imperat! – himnusz.
Azaz Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol!
Ám ha a földi valóságunkra tekintünk, hamar szembe találkozhatunk azzal, hogy egyes emberek, embercsoportok istennek képzelve magukat más embereknek önkényesen és ellentmondást nem tűrő módon parancsolni akarnak. Ne kerülgessük a forró kását, ők imperialisták.
Nem is kell a régmúltban keresni őket. Bőven jelen vannak mindennapjainkban is.
Eszméletlen eszméiket erőszakkal le akarják nyomni a torkunkon. Kategóriáik részigazságokat hordoznak, vagy még azokat se. Néven se kell neveznem őket.    
Mindenki tudhatja, hogy kik ők, mit akarnak, s miért bevethetetlen az az elméletrendszer, amelyet sulykolnak – reméljük, eredménytelenül.
Gárdonyi megfogalmazása jut eszembe, amit regényében, az Egri csillagokban a fakezű Ceceyvel mondat ki:
„Nem kell [nekünk] török szabadság, jó nekünk a magyar is.”
Ma ugyanitt tartunk.
Nem kell nekünk birodalom, jó nekünk Magyarország is a többi szuverén állammal barátságban.   
 

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása