Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.13. 13:43 emmausz

Mégis építek

Nagyon sok megírni való téma tolakodik elő, és ez sem sokkal kényelmesebb helyzet, mint a témahiány. Ma jött egy felkérés, hogy írjunk a nemzeti összefogásról. Mivel engem is igen régóta (mióta a szakadék mélyülését látom) foglalkoztat a kérdés, megírom mindazt, amiről úgy vélem, hogy segíthet.
1. Vissza kell mennem a rendszerváltás első idejére, amikor B. Petőfi Ágnes egy szösszenetet helyezett el az IGEN hátlapján. Az alapító főszerkesztő, Czakó Gábor, igen sűrűn elmondta, hogy ez a rövid írás a lap egyik legjobb, legfrappánsabb szövege. „Rendszerváltozás? Te mennyit változtál?”
2. Egyik főpapunk szerint a szavaknak már semmi értelmük, jelentésük, súlyuk, erejük nincsen. Talán a tettek még érnek valamit.
1+2. Az eddigi két citátum összefügg. Ezért nincs súlya a szavaknak, mert arra irányulnak, hogy egymás lelkiismeretét vizsgáljuk, és közben magunkat szeressük. Fordítva kellene tenni: másokat szeretni (ez volna a helyes önszeretet is egyben), magunkat pedig megvizsgálni, kontroll alatt tartani.  Tehát ki-ki csak magára vonatkozóan végezzen lelkiismeret-vizsgálatot! Vajon milyen eredményre jut?
1. Most egy szóra visszakanyarodok az első kérdésre: Te mennyit változtál? Te, azaz rám vonatkoztatva: én. És most jöjjenek a kérdések:

Komolyan vettem-e, hogy megfizetem adóimat, vagy csak azt, ami nagyon kötelező?
Szemetelek-e, vagy inkább feltakarítom a szemetet, bárkitől származzék?
Hazai árut vásárolok-e, vagy azt, ami a legolcsóbb, a legközelebb kapható?
Törekszem-e megismerni nemzetem múltját, jelen politikáját, trendjeit?
Vigyázok-e hazánk értékeire, kultúrájára?
Tanulom-e a szomszédok nyelvét? Akár lakásszomszédomét is, aki magyarul beszél.
Próbálom-e megérteni mások eltérő mentalitásának okát, összetevőit?
Próbálom-e szeretni minden felebarátomat (legalább nem ártva neki, legalább rossz hírét nem keltve, legalább nem bántva érdekeit, megszerzett hírnevét?)
Sorolhatnám még a saját magamra vonatkozó vizsgálat kérdéseit, de nem teszem. A mentalitás fontosságára eléggé felhívják ezek a példák is a figyelmet. Ha már tudatosítottam magamban, hogy miken kellene változtatnom, már megérte az önmagamra való reflektálás.
3. Középiskolás koromban a vita alapelemei között elsőként szerepelt a közös platform kialakítása a vitatkozókkal. Ameddig ez nincs, nem érdemes vitatkozni. Most már csak az a kérdés, hogy létezik-e közös platform, és kikkel? Mi a közös platform megteremtésének a lehetősége?
Az ország építői és rombolói közös platformjáról nehéz beszélni. Mert mi lehet a víznek és a tűznek a közös platformja? A kémia?
Platformot csak építőkkel tudok kialakítani. Keressük egymást, építők!
Ám az építők sem fehérek-feketék, hanem hús-vér emberek. Ez nekem annyit jelent, hogy az építők általában építenek, és csak ritkán rombolnak, a rombolók ritkán építenek, zömmel rombolnak.
Ha ennyire relativizált a helyzet, akkor viszont egy marad: Mindenkivel közös platformra lépni, aki építőnek vallja magát, az ártatlanság vélelme fenntartásával, és végtelen jóhiszeműségével. Mindig lesznek sorainkban árulók, akik titkainkat kijátsszák, hatásfokunkat lerontják. És mégis építenünk kell.
Legyen példánk a II. világháború idején folytatott angol tengeri gyakorlat. Az angol hajókonvojok szakadatlanul szelték a nagy vizeket, noha a német tengeralattjárókból kilőtt torpedók a hatalmas károkat okoztak nekik mindaddig, míg amazok fel nem fedezték a lézert. Attól kezdve felismerték az U-Bootok helyzetét, és eredményesen visszatámadtak.
Nekünk is ez a feladatunk. Tesszük nemzetépítő dolgunkat, lehetőség szerint megszerezve hozzá a szomszéd nemzetek szimpátiáját kultúrájuk iránti őszinte érdeklődésünkkel. Ha egyszer megtaláljuk a hatásosabb eszközt a rombolás ellen, azt fogjuk alkalmazni.
4. Aki keresztény, tudja, hogy ez a föld nem maga az Éden, és nem is lesz az a világ végezetéig. Majd utána lesz az. Addig pedig mi vagyunk a küzdő egyház, akik egyben az Isten országának építői, részesei. A küzdelem elsősorban bennünk folyik, rosszra hajló természetünkkel. Ebben a közdelemben nem vagyunk magunkra hagyva. Bennünk él Krisztus, s ha együttműködünk vele, akkor minden látszat ellenére egyre inkább krisztusiakká válunk.
5. Tudjuk, hogy minden kegyelem. Én egyedül alig valaki vagyok. Krisztussal viszont VALAKI. Pál írja: Élek, de már nem élek, hanem Krisztus él bennem. Arra kell törekednünk tehát, hogy belső békénk, szabadságunk, szerető képességünk, irgalmunk, megbocsátani akarásunk növekedjen. Ettől leszünk egyház, melyen a pokol kapui sem vesznek erőt.
Tán XII. Piusnak üzenete Sztálin: Mit akar a pápa? Hány hadosztálya van?  A pápa úgylehet semmit se felelt erre a kamaszos kihívásra, én azért visszakérdezném: Hány hadosztálya van a Szovjetuniónak? De nem tehetem, mert hadosztályostul megszűnt a bolsevik állam.
Minden istentelen földi hatalmasság így jár, akkor is, ha Isten malmai lassan őrölnek.
A mi reményünk, hitünk, szeretetünk alapos. Nem miattunk, hanem a háromságos egy Isten miatt. Éljünk vele, éljünk Vele.      

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115168310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása