Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.17. 17:25 emmausz

Pápista vagyok

Pápista lettem, hisz annak születtem.
XII. Piusztól kezdve ismertem meg a sorra trónra kerülőket.
Meg nem erősített hírek szerint Hochhut a KGB megbízásából írta meg a pápaellenes színdarabját, A Helytartó címen. A darab lényege, hogy a pápa nem állt ki az üldözött népek megmentése érdekében. Ehhez képest csak Castel Gandolfóban 12 000 embert fogadtak be és menekítettek meg az üldöztetés elől. Nem is ér sokkal több szót a téma.
Öregemberként XXIII. János életét meghaladó vállalkozásba kezdett. Belső (Felsőbb) indíttatásra összehívta a zsinatot, a II. Vaticanumot.
Utódja VI. Pál fejezte be hatalmas munkát végezve népes csapatával. Ugyanő mentette fel Mindszenty bíborost s a belső száműzetésből kiemeltette külső száműzetésbe. VI. Pál életét közelebbről nem ismertem, de mondják, hogy szent életű ember volt, akinek boldoggá avatása lehetséges.
Utána a legkülönösebb valakiből lett pápa. A. Luciani bíborosból, aki szellemesen két elődje nevének ötvözéséből alkotta meg pápai nevét. I. János Pál. Rejtélyes és korai távozta, csupán egy hónapot adott neki pápaként való cselekvésre.
Az ő utóda II. János Pál, Karol Wojtyla. Nem kell bemutatnom. A KGB el akarta tétetni láb alól a rendszerük fennmaradására veszélyes elemet. A merénylet nem sikerült. Szokatlanul hosszú ideig kormányozta kritikus helyzetben a Krisztus alapította közösséget.
Három vaskos kötetben jelentették meg eszmefuttatásait, enciklikáit, leveleit, stb. Boldoggá avatta őt utódja. Tudni lehet, hogy Joseph Ratzinger annak a szellemi műhelynek volt az egyik vezetője, akik ezeknek az örökbecsű iratoknak a létrejöttében tevékenyen részt vettek.
Kézenfekvő volt tehát, hogy Ratzingert választották meg Wojtyla utódjául.
XXIII. János, VI. Pál, I. és II. János Pál és XVI. Benedek. A maguk módján milyen nagy formátumú emberek mind!
És akkor megjelenik a színen egy szerzetes, aki tömegközlekedést használ, aki maga főzi ebédjét, aki nem kíván minden szertartáshoz újabb ruhákba bújni, aki saját cipőjét szeretné viselni, aki ki akarja fizetni szállítása költéségét. Aki le akarja szállítani a Vatikán kiadásait. Aki szegény egyházat kíván megvalósítani, miként Krisztus is szegény volt. A Ferenc nevet választja, s mégsem a dél-amerikai államok védőszentje Ferencet, mint ahogy találgattuk, hanem Assisi Szent Ferencét, aki Isten szegénykéje volt. Aki teljesen eszköztelenül lépett Krisztus nyomdokába. Aki alázatosan elzarándokolt Rómába, hogy a pompás Vatikánban felkeresse a pápát, hogy engedélyezze a szegénységet felvállaló rendet. Assisi kezdeményezése, ha úgy tetszik alulról jött, s a pápa engedélye segítette kibontakozását. Most mintha megfordult volna a helyzet. A kezdeményező a katolikus egyház feje, egymilliárd kétszázmillió katolikus feje (Kína lakosságával azonos ez a létszám), akinek pápa lévén 20 000 jezsuita rendtársa és bizonyos értelemben beosztottja van, mert ez a rend a mindenkori pápának engedelmességet fogadva mintegy rendelkezésére áll. Ám a feladat hatalmas. Le kell szegényíteni az egyházat, hogy Krisztushoz hasonlítson. A meggazdagodás csaknem magától ment. A leszegényítést meg kell csinálni! Hogy mit jelent ez? Magyarország a világ 28. leggazdagabb országa. Az általunk elfoglalt ökológiai lábnyom 2004-ben 3,7 hektár, a világ átlaga 1,8. A világ zöme hallatlan szegénységben él. A minoritás pedig dúskál, és eddig az életnívó ollója erősödő mértékben nyíló félben van. Ezt a pusztító tendenciát kívánja megállítani, visszafordítani hittel, imával, szeretettel Krisztus földi helytartója. Teljes mellszélességgel mellette állok.
Megválasztása óta, ha lehet, még inkább pápista lettem.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr635139725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása