Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.10.29. 16:52 emmausz

Zsidó-keresztény gyökerek errefelé

Ki akarom dolgozni a témát valamennyire részletesen. Nem most, és nem is egy poszt terjedelmében. De mivel előjött ez a gondolat, úgy döntöttem, hogy érdemes vele foglalkozni. 
Indulásképpen leírom, hogy nem Rákosi, nem is Sztálin, hanem Szent Pál fogalmazza meg: „Aki nem dolgozik, ne is egyék.”
Csak gondolatébresztőnek szánom, amire Bálint Sándor három kötetet szentelt: (Ünnepnapok c. sorozata) tele vagyunk keresztény településnevekkel, …keresztúrokkal, szentekről elnevezett földrajzi nevekkel, szokásokkal, melyek a vallásunkhoz kötődnek, betlehemezés, búzaszentelés, stb., növénynevekkel, pl. Jézus-szíve virág, Júdáspénz.
Állandósult attribútumokkal, melyek a köznyelvbe mentek át. Árulkodó Júdás, hitetlen Tamás, tamáskodik, pálfordulás, „nagy a forgalom a damaszkuszi úton”.
Képzőművészetünk jelentős hányada bibliai témájú, a szentek tiszteletéhez köthető, de meg kell említenem a zenét is. Annak legalább három ágát, a népzenét, melyek lecsapódása az egyházi népénekek, a  lamentáló dallamok; a komolyzenét, melynek képviselői sűrűn próbálkoztak misék írásával, motetták, oratóriumok írásával; s utóbb megszületett a vallásos könnyűzene is feledhető és örökzölddé lett anyagával.
Kiszakíthatók-e József Attila vagy Ady költészetéből csonkítás nélkül az ún. istenes versek? Kiszakíthatók-e Weöres Sándoréból? Nem, nem és nem.
Ha mégse viszem végbe a fentiek alapos elemzését, annak csak egy oka lehet. Minek bizonyítani azt, ami nyilvánvaló? Minek emlegetni Európában, hogy ha vallásos hagyományainak a lenyomatait kivonjuk belőle, alig marad valamilyen számottevő profán érték. Egyáltalán van ilyen?
Ha csak turistaként bebarangoljuk Európát, óhatatlanul belebotlunk a templomokba, melyek mindenféle korokból fennmaradtak, tanúsítva: ebben a térségben a transzcendencia kitapintható, a legkülönfélébb stílusokban látható, hallható – részben a zenékben, részben a folyamatos hivatkozásokban.
Még majd gondolkozom a dolgon.      

    

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr615605047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2013.10.30. 09:26:44

Kedves Mick, keresztény, zsidó (judéo-chrétien - mondják errefelé) kultúránk lenyomatai nyilvánvalóak és ezeket tagadni éppolyan butaság, mint a lelkiismereti szabadságot! Egyik a másiknak nem ellensége!
Európában nyilván nem maradt fenn számottevő "profán" érték az utóbbi századokból legalábbis, hiszen a kultúra az "irástudók" kezében volt, s ők a keresztény valláshoz kötődtek leginkább.
Ami engem illet, a Bibliát tanulmányozni nem azt jelenti, hogy az embernek feltétlenül vallásosnak kell lennie hozzá: egy agnosztikus számára is nagyértékű szimbolikus szöveg marad. Ott van az éjjeliszekrényemen különben.

emmausz 2013.10.30. 10:16:07

Azt hiszem, fáradtan ültem a poszthoz. Az előzménye az volt, hogy az EU alkotmányból vita után száműzték, vagy éppen nem engedték beletenni, hogy Európa kultúrája zsidó-keresztény gyökerű kultúra. Ez nekem evidens, és nincs köze ahhoz, hogy ki milyen világnézetet követ. Bármiben hisz valaki, illik tiszteletben tartani. Csupán arról van szó, hogy valamiért ellenérzésük volt azoknak, akik az alkotmányt megszövegezték, és ez megakadályozta őket abban, hogy tárgyilagosan elismerjék a tényeket.
A hazugság egyik módja közmondásosan az igazság elhallgatása.
Pusztán ebben az összegfüggésben foglalkoztam a témával. Így érthető? Így elfogadható?

Rozsa T. 2013.10.30. 11:24:31

Teljesen érthető, Mick.
Más kérdés, hogy mi a jelentősége annak, hogy egy alkotmány szövege (az európai és méginkább a magyar) világnézeti, vallásos egységbe foglalja a nagyon is különböző népeket. Persze, gyanítom, miért kellett volna beletenni ezt a megjegyzést (és talán ugyanazért kivenni): valószinűleg az iszlám terjedésétől való félelem miatt...

emmausz 2013.10.30. 14:40:25

A kérdés messzire vezet. Kell-e alkotmány vagy nem. Van élet alkotmány nélkül, himnusz nélkül és sorolhatnám. A másik kérdés, hogy lényeges-e, jellemző-e ránk az említett gyökér, legalább annyira, mint pl. a felvilágosodás? Az arányosság azt kívánta volna, hogy minden lényeges jellemző elv szerepeljen benne, vagy egy se.
Nem ez történt.
Megjegyzem, nem is olyan lényeges.
A tények önmagukért beszélnek.
Az iszlám eszembe se jutott. Nyilván azért, mert nálunk alig akad követője.
süti beállítások módosítása