Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.11.15. 11:25 emmausz

Idegen műterem

A képekkel ugyanaz a helyzet, mint a svéd gyerekvers bélyeggyűjtőjével. Egy kiló új bélyeg akkora tömeg, hogy egy életre megutáltatja a gyűjtővel korábbi hobbiját. Ugyanezt éreztem sokszor, amikor még el-ellátogattam nagy képcsarnokokba, kiállítótermekbe, múzeumokba. Az intézményeknek érthető okokból muszáj gazdag anyaggal előrukkolniuk, mert akik elzarándokolnak oda, huzamos időt szoktak eltölteni, ha már vették a fáradságot és messze földről felkeresték a kiállítás helyszínét. Mégis zavarba ejtő a színek-formák kavalkádja, ha egyszerre zúdul az emberre. Mit lehet tenni? Célszerű végigrohanni a felhozatalra hanyag és gyors pillantást vetve, hogy kiválasszuk azt a néhány remekművet, amit tüzetesebben is meg szeretnénk nézni. Valahogy úgy, ahogyan egy szép tájba bele tudunk feledkezni, úgy kell(ene) megállnunk egy-egy kép előtt, egy-egy szobor előtt, hogy hagyjuk magunkra hatni. Mert mint említettem, a kevés általában több mint a sok. A lakásban körülnézve egy jól eltalált helyre kerülő kép feltárja szépségét. Sok mindentől függ ez. A kép és a falsík méreteitől, a háttér színétől, a kép és a fal színviszonyaitól, a kép helyigényétől.
Nem prédikálnék erről, de nincs egy hete, hogy kép érkezett a címünkre kedves művész barátunk jóvoltából, aki immár negyed százada festi egyazon témáját, a műtermet. Többször ajánlották neki, hogy váltson témát, de nem teszi. Azt hiszem, igaza is van. A legtöbb ember egy képet birtokol. Az ilyennek pedig teljesen mindegy, hogy a művész még hány hasonlót alkotott. A műtermek igazán lecsupaszított formájukat mutatják, a színek összhangját megvalósítva. Ezen a keretet is értem, melynek színei a képhez vannak hangolva.
Váli Dezső, mert róla van szó, képeinek nagyjából a felét nem ítéli elvárásainak megfelelőnek, és kíméletlenül felfűrészeli őket. A megmaradtakat keretezi, és értékesíti. A képek kereteit is maga készíti, így ezek teljesen kézi munkák. Egy becsületes művész kezének alkotásai. Így tekintek a kapott képre, így próbáltam neki helyet keresni. Hogyne tenném annak a művével, aki ars poeticája szerint „a remekműnél egy pillanatra felvillan Isten köpönyege szegélye”.
Most a színek harmóniájában felvillanni vélem ezt az érintettséget. Úgy látom, hogy falunk eddig a képre várt. Úgy értékelem, hogy otthonra talált és jól érzi magát nálunk az a kép, amely egy pillanatra felvillantja Isten köpenyének a szegélyét. Ezáltal van benne valami közös az ikonokkal. 
(A poszt egyenesen következik abból, amit Kommunikálunk c. korábbi írásomban jeleztem.)

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515635284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2013.11.15. 18:50:21

Váli Dezső nagyon jó festő. Nekem NAGYON tetszenek a képei (dr. Nagy Miklós gyűjteményében láttam jónéhányat)

Mick, "a legtöbb ember egy képet birtokol", mondod. Vagy még annyit se. Kár, mondatja velem a képeket gyártó embör...

emmausz 2013.11.15. 19:41:30

Nagy Miklós többet is, és még sok gyűjtő. Van itt egy ellentmondás. A festő ebből él. Kénytelen általában megkérni az árát (esetem kivétel), a polgárok pedig nem tudnak sok képet vásárolni. Ezért igaz az egy-két kép/polgár.
Tehát az ár ... Kár!
Mecénás lehetne még a magángyűjteményeken kívül az állam is. Ez meg ugye országonként változó

emmausz 2013.11.16. 07:03:08

Flora! Ajánlom figyelmedbe a festő blogját, ha nem ismernéd. Rendszeresen ír, én rendszeresen olvasom. Szeretem, mint korábban Bernáth Aurél könyveit olvasni.
Most nyitott kiállításán képei 650-750 e Ft-os árban kaphatók. Az anyag a blogban látható.
deske.hu
üdv. Mick

Rozsa T. 2013.11.16. 09:07:16

@emmausz: Igen, hát erre valók a gyűjtők. A galériák 60%-ot is levesznek a festőtől… Persze, én csak amatőr vagyok, sose vettem komolyan magamat...
süti beállítások módosítása