Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.06.30. 10:23 emmausz

Az első félév letelt

Az első félév letelt a mai nappal. Életem első fele már jóval hamarabb letelt, és a második fele mintha hihetetlenül gyorsan kopna. Ahogyan belelógunk az örökkévalóságba, egyre inkább átérezzük a Biblia igazságát: Istennek ezer év annyi, mint egy nap.
A tegnapi érdekessége, hogy a két kisebb gyerek és házastársa (gyereke) meglátogatott, a másik kettővel pedig telefonon beszélgettünk. Nagy család, sokféle esemény, köztük vigaszteliek és borúsak egyaránt előfordulnak. Esküvő-tervezés, költözködés nagyobb lakásba, betegségekről beszámoló mind előfordultak témaként. K és R éjfél előtt öt perccel indultak haza. Jól indult a félév utolsó napja, amennyiben éjfél után még jó félóráig tartott a VB nyolcad-döntős meccs hosszabbítása, ahol Costa Rica 10 emberrel küszködve a 11-es párbajban kiejtette Görögországot. Győzelmüknek örülök. Ez a kis köztársaság még soha nem ért el ilyen sikert. Ha jól emlékszem, neve: gazdag tengerpart jelentésű. Azt is tudni vélem, hogy nincs hadserege, s az így felszabadult pénz az egészségügyi ellátást gazdagítja. Alighanem igazuk van. Esélyük nem volna megvédeni magukat a nagy országok árnyékában. Pacifista törekvéseiknek így adnak hangot. Most hallatlan lelkesedés lehet kis nemzetükben.
Más is történt ezen az utolsó júniusi napon, egész éjszaka villámlott és dörgött megszakításokkal, miközben különféle vehemenciával áztatta földünket a frissítő eső. Mivel még reggel van, nem tudom, mit hoz a félévzáró nap. Annyi bizonyos, hogy úgy kellett kivakaróznom párnáim közül. Aztán eszembe villant, hogy tegnap azt játszottuk Levivel, hogy a nyakamba ült, én pedig részegmód tántorogtam vele a négy égtáj felé hajolgatva, olykor-olykor végigrohanva vele a lakáson. Ő kacagott, tépte a hajamat, mert abba kapaszkodott, én meg minden tagomat megtornáztattam. Nos, ezt éreztem reggel.
A címről egy néhány mondat. Hajdan a főiskolán minket németre tanító férfi ritka bőbeszédű valaki volt, aki ösztönösen el-elkalandozott óratervétől. Ezért rendszeresítette, hogy az általa megkért hallgató felálljon, és tíz percenként jelentse: Tanár úr, az első tíz letelt. A második tíz letelt, és így tovább. Ő pedig nagyon sajnálkozott, hogy mennyire rohan az idő, és igen fegyelmezetten újabb irányokba tekerte mondandóját, melynek se vége, se hossza nem volt. Verstehen Sie mich?
Lábjegyzet a Szám 8-hoz. A leviták (Lévi törzs férfitagjai) fölszentelésének módjáról, részleteiről számol be a fejezet. Amolyan beavatás féle lehetett ez. Tisztulásukra leöntötték fejüket vízzel, egész testüket le kellett borotválniuk, ruháikat frissen kimosni, s jöttek sorban a különféle állatáldozatok egy-egy intencióra. A felszentelés a nép részéről kézrátétellel történt. 25-től 50 éves korukig szolgáltak papként. Közöm. Beavatás ma is van. Éppen az egyes hivatások betöltését előzik meg. Az érettségi vizsga tipikusan ilyen, csak éppen öncélú. Összefoglalja, amit korábban tanult a fiatal, megkapja az oklevelet érettségijéről, aztán elég sűrűn „filiszter leeeesz maaaga is”. Valamivel több esélyt kap, ha egyetemi diplomát szerez, s még több az esélye karrierre, ha doktorál. A legtöbb esélye elhelyezkedésre pedig akkor van, ha valamilyen hiányszakmában szakmunkásvizsgát tesz. Bizonyos értelemben beavatás a házasság és az egyházi rend szentsége is. Kijelöli és meghatározza a benne részesülők életállapotát, hivatását.               

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr726455927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása