Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.04.06. 20:45 emmausz

Húsvét és mártírium

Aki látta a folyton mosolygós pápát tegnap a katolicizmus legnagyobb ünnepén beszélni, mindent leolvashatott a fejéről, csak a felhőtlen boldogságot nem. Mondta is, hogy „szép ez a nap és csúnya is”. Némelyek úgy vélték, hogy az esős időre gondolhatott a pápa. Én másképp vélekedem.  
Nem akarok a keresztények módszeres irtogatása témánál leragadni, de szó nélkül sem hagyhatom. Felidézem a Mester profetikus szavait, hogy kitetsszék: az utolsó idők (ki tudja, hogy 3 sec. vagy 5 millió év ez?) jeleit látta, előre látta. Övéinek értésére adta: „Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ. ... Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak..., mert nem ismerik azt, aki küldött engem (ti. az Istent).” Jn (15,19–21) És még: ami a mai korra is igaz, (ld. szélsőséges iszlamisták ismétlődő s csaknem folyamatos rémtettei): „eljön az óra, amikor az, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz vele az Istennek (Allahnak). Azért mondtam el ezeket, hogy ha majd eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.” (Jn 16,2b–4a) Ez persze a fanatikusokat nem menti fel felelősségük alól, és ugyanígy nem menti fel magát az iszlám vezetését sem, ha van ilyen, az elhatárolódás felelőssége alól, miként a világ nagyhatalmait, és nemzetközi szervezeteit sem, akiknek tennivalójuk van (volna) a helyzet radikalizálódása ellen. Magam ellene mondok minden erőszakos cselekedetnek, minden vérszomjas bestialitásnak, bármely náció, bármely rassz, bármely korú, bármely vallás tagja, bármely nemű tagja ellen követik is el a barbár cselekedetet.
Tiltakozom az ellen, hogy ember embernek a farkasa, mi több, gyilkosa legyen.
* * *
Megerősített jó hírem viszont, hogy szélütést elszenvedett Cs. (Kalifornia) visszanyerte látását, és így teljesebb életet képes élni, mint korábban. Továbbra is szolidárisak vagyunk Vele, azt kívánva, hogy még nagyon sokáig szerettei körében éljen közös örömükre és a mi örömünkre. Ég óvja őt magát és őrizze meg egészségét!
***
8. unokánk, Zsizsi (1223) ma 3 éves nagylány. Isten éltesse! Hallom, többek között kapott egy súlyzót, s nem szívesen adja ki a kezéből a nagyobbaknak, erősen hangsúlyozva, hogy ez a kicsiknek kell, hogy megnőjenek és megerősödjenek. Vagy ahogyan ő mondja: Megnójenek és megelósodjenek.
Összefoglaló a Neh 13-hoz. Nehemiás emlékezteti a népet, hogy ne fogadja be az ammonitákat és moábitákat, akik annak idején Bileámmal átkot akartak mondatni az izraelitákra. Majd Artaxerxész hazarendeli. Ám ő kéri, hogy visszamehessen Jeruzsálembe, ahol még két évet tölt el. Közben a nép elkutyulódik. Nem fizet a levitáknak, azok hanyagolják a szolgálatot, és a szombati napokon is folyik a jövés-menés, kereskedés. Nehemiás még egyszer rendet teremt. Megtisztítja az idegenektől az izraelitákat, visszaállítja a szolgálati rendet, s kéri az Urat, hogy egykor írja az ő javára eme istenes cselekedeteket. Közöm. Később majd találkozunk a mondással: „Megverem a pásztort és szétszéled a nyáj.” De nem is kell megverni, elég hazarendelni egy rövid időre. Elég Mózesnek negyven napot a Hóreben töltenie ahhoz, hogy közben aranyborjút állítson a magára hagyott nép. Valamiért „bennünk van a kutyavér”, az elkutyulódásra való hajlam. Minden népnek kell egy Nehemiás, hogy az általa vezetett néptömeg igaz értékek mentén szerveződjön nemzetté. Így van ez ma is. A rezsimek eljátsszák a demokratikus berendezkedés szerepét, de az élesen látók sejtetik, hogy a demokrácia tisztása mögött a bokrokban nagy elefántok rejtőzködnek.            

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr187345834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.04.07. 14:33:32

Jó az összefoglaló is meg a közöm is.

emmausz 2015.04.07. 15:45:58

Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet.
süti beállítások módosítása