Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.17. 20:03 emmausz

Gondolatok a farvízről

Bármilyen meglepő, a farvíz szó nem található az értelmező kéziszótárban. A farvíz a hajó mögött felborzolt víz, amelyre ráállva a csónakok, kishajók haladását segíti. A farvízen kisebb az ellenállás. A „valakinek a farvizén úszik” jelentése: segítséggel halad előre… még inkább olyan ügyeskedő, aki dörgölődzik a neves emberekhez, mások elismeréséből valamiképpen részesülni kíván, törekedik együtt mutatkozni ismert személyiségekkel. Az ilyet szokták kicikizni a viccel: Nem tudod, ki az az alak Gipsz Jóska mellett a fehér reverendában?
A népszerűség-hajhászás belopakodik már a gyerekszívekbe is. A halottnak hitt Tom Sawyerről beszélgetnek a gyerekek M. Twain regényében: „...megegyeztek abban, hogy ki látta utoljára az elhunytakat,... a szerencsés nyertesek szent fontoskodással tekintettek magukra, a többiek pedig irigyen bámulták nagyságukat. Egy szegény kisfiú pedig, akinek már semmiféle szerep se jutott, az emlékezéstől meghatott hangon mondta:
– Engem meg egyszer elvert Tom Sawyer!
... Ezt a szerepet nagyon is sok fiú vállalhatta, így aztán a kitüntetés értéke erősen csökkent.”
Ami a farvizet jelenti, az idézett szövegben két találó fogalom is felbukkan: az egyik, hogy a farvízen utazó fontoskodik, és igyekszik magát a mások sikerét meglovagolva előtérbe hozni. A másik, hogy a farvízen haladó kitüntetése erősen csökkent értékű. Mert epigon, mert modoros, mert nincs igazán saját hangja, mert... idegen tollakkal ékeskedik, mert manierista, mert sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. A többiek irigykedése sem szép tulajdonság, és még ostobaság is, hiszen talmi dicsőség az, amit sajnálnak a farvízen haladótól.
Nem is olyan ritka a jelenség, mint gondolnánk.
Jobban tesszük, ha inkább énekelünk, ha mindjárt bakanótát is: Megy a hadihajó, fodros a víz utána / de jó dolga van a hajó kapitányának, / a hajó oldalát a víz mosogatja, / nem kell súrolni-pucolni minden kikötőben / a babáját öleli. /
Ízelítő a Lukács 2. f.-ből. 1. rész.
Jézus születése
Augustus császár elrendelte, hogy az egész földkerekséget írják össze. Elment József Názáretből Betlehembe,... hogy összeírják Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. ...Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik hely a szálláson.

A pásztorok hódolata
Egyszer csak a pásztorok előtt állt az Úr angyala...: „Ne féljetek! nagy örömet adok tudtul: megszületett a Megváltó, a Krisztus, az Úr, Dávid városában. Találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket.” az angyal dicsőítette az Istent: „Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakarat embereinek.., a pásztorok ... megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket. ... a pásztorok beszédét Mária emlékezetébe véste... A pásztorok magasztalták az Istent...

A névadás
Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte.

 Jézus bemutatása a templomban
...
felvitték Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, ahogy az Úr törvényében elő volt írva: ... s az áldozatot is be akarták mutatni, ahogy az Úr törvénye előírta: egy pár gerlicét vagy két galambfiókát.

Simeon éneke
...Simeon nevű igaz kinyilatkoztatást kapott a Szentlélektől, hogy addig nem hal meg, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek indítására a templomba ment. a gyermek Jézust ...karjába vette és áldotta az Istent:„Most bocsásd el, Uram, szolgádat, szavaid szerint békében, mert látta szemem üdvösségedet, melyet minden nép színe előtt készítettél, világosságul a pogányok megvilágosítására, és dicsőségül népednek, Izraelnek.” . Simeon megáldotta őket, és így szólt Máriához: „Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak – a te lelkedet is tőr járja át –, hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai.” Közöm.  Megszületett hát az Istennek Fia, jászolban. Az angyalok éneke szerepel a misék ordináriumában: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek.” Latinul: „Gloria in excelsis Deo, et in terra pax hominibus, bonae voluntatis.” a latin szöveg ellenére sem a jóakaratú embereknek, hanem a jóakarat embereinek (Ld. fent). Más teológiai megközelítés szerint Jézus a jó akarat, tehát a Jézus követőinek. Lehet ezen rágódni, de nem érdemes. Az bizonyosnak látszik, hogy a liturgiában a leggyengébb változatot adjuk elő. A születést (nem tudjuk, mikorra esett, amit karácsonykor ünneplünk) követő 8. napon körülmetélték, majd 40 nap elteltével jöttek Jeruzsálembe az elsőszülöttségből megváltani. Agg Simeon éneke a nap végi záró imádság szintén naponta visszatérő formája (a zsolozsmában) Nunc dimittis...etc. A szintén agg Anna hirdeti városszerte, hogy a Megváltó jött közénk.      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412346365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása