Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.18. 11:18 emmausz

Gyerekszáj és -közhely

A gyermekszáj mindig egyedi, éppen arról szól, hogy az adott gyermekcse elvonatkoztat a megszokástól és új összetételeket alkot, olykor abszurdokat is. A drónból így lett Levi által világnéző, és így alkottatott más által az abszurd vécekurbli.
Ám a gyerekek világában bőven tenyésznek közhelyek is. Ezek egy része mondóka, más részük nem az. Pl. Cserebere fogadom, többé vissza nem adom, ha vissza kéred, kutya lesz a véred.
vagy
Isten szeme mindent lát, ne lopd el a léniát.
vagy
Jó mikulás azt üzeni, ne tessék ma feleltetni, mert aki ezt megszegi, azt a krampusz elviszi.      
Ilyen a csúfolódásra adott sablonválasz. Pl. a „te hülye állat”-ra válasz:

Az mind te vagy, de én mi vagyok?
Rosszabb változata: Az mind te vagyol, de én mi vagyok?

Gúnyos változata: Az mind te vagyol, de én mi vagyolok?
Már gyerekkoromban is fintorogtam erre a kiszólásra, mert hibás.
Mondattanilag de helyett a hát határozószó illenék jobban, jelentéstani szempontból pedig a mi helyett a személyre utaló ki kérdőszó: Az mind te vagy, hát én ki vagyok?
Ízelítő a Lukács 2. f.-ből. 2. rész.
Anna prófétaasszony
Anna prófétaasszony.... Hét évig élt férjével lánysága után, aztán özvegyen maradt. Már nyolcvannégy esztendős volt. Nem hagyta el a templomot soha, böjtben és imádságban szolgált... dicsőítette az Istent, és beszélt róla mindenkinek, aki csak várta Jeruzsálem megváltását.

Visszatérés Názáretbe
Názáretben a gyermek nőtt és erősödött, bölcsesség töltötte be, és az Isten kegyelme volt rajta.

A tizenkét éves Jézus a templomban
Amikor tizenkét éves lett, fölmentek a templomba szokás szerint... hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei tudták volna. ...szülei három nap múlva akadtak rá a templomban, ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. ...Anyja: „Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, atyád és én szomorúan kerestünk.” Jézus: „De miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?” Ám ők nem értették meg... Velük ment és engedelmeskedett nekik. Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt. Közöm. A szintén agg Anna hirdeti városszerte, hogy a Megváltó jött közénk. Anna a templom embere. Hét évig férjes asszony utána jó hatvan évig özvegy. Uralta a testét (böjt) uralta a lelkét is (ima), és a templomban szolgált (alamizsna). A tizenkét éves Jézusnak először örültek az írástudók, mert csakugyan szellemi öröm volt hallgatni, utóbb féltékenyekké lettek, mert mindent hibátlanul tudott, zseniális válaszokat adott. (Nem úgy tanított, mint az írástudók, hanem mint akinek hatalma van.) A kiskamasz korú Jézus atyja még él: Atyád és én szomorúan kerestünk... Ehhez képest a szentolvasó egyik titka: Akit te Szent Szűz a templomban megtaláltál. Lehet, hogy ő látta meg, de az biztos, hogy ketten keresték.        

 

  

 
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312348011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása