Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.10.15. 07:22 emmausz

A kapitalista

Van egy jól használható kézikönyv, X. Léon-Dufour Biblikus teológiai szótára, melyre ráakadtam az Antikváráruház kínálatában. A rendes bolti forgalomban is kapható könyvet 9800 forintra taksálják, s hogy nem tévedés, két példányt hirdetnek: mindkettőnek ez az ára. Az a vicces, hogy kiadója, a Szent István Társulat internetes könyváruházának ajánlata ugyanerre a könyvre 4320 ft. A jelenleg is kapható kiadvány használt állapotban – tán patinás mivolta miatt náluk – több mint a kétszeresébe kerül. Ez azért enyhe melléfogás. Egy nagy cég nem sokat bíbelődhet egy-egy könyv értékének a meghatározásakor, de nem árt, ha azért tájékozódik a napi árakról, legalábbis ha meg akarja őrizni hitelességét potenciális vásárlói előtt.
Azt végképp nem képzelem, hogy vesz néhány darabot a SZIT-től, hogy dupla áron értékesítse. Annál komolyabb cégről van szó.
Ám ne hogy azt higgye valaki, hogy légből kapott az említett módszer.
Az általunk preferált üzletközpontban a hét napjain más és más árucikkek kerülnek kevesebbe. Láttam már nemegyszer olyan párost, aki két-két bevásárlókocsit vonszolt maga előtt és után kristályvízzel megpakolva. Gyors becslésem szerint kb. 1000 liter vizet vásároltak. Ennyire azért mégse kellett volna megszomjazniuk.
A mohóság ennyire kirívó eseteit követően az élelmiszeráruház maximálta az egy vásárló által megvehető olcsóbb termékek mennyiségét. Így azután vagy még valakiket megkérnek a viszonteladók, hogy vegyenek nekik maximális adagokat, vagy többször fordulnak, vagy a jó ég tudja, mit tesznek a nagyobb profit érdekében.
Ha mint kapitalistákra tekintek, teljesen érthető a mohóságuk, mert a kapitalistáról már Márai azt írja A szegénység iskolájában, hogy ha a kapitalista teheti, megkíséreli a lehetetlent, valamennyi dollármilliárdot összeszedni. Mindet. De még ez sem elég. Kell neki az összes rubel is. A felső határ a csillagos ég. Persze megteheti, hogy beéri sokkal kevesebbel, s alacsonyabb célokat tűz maga elé, de akkor rossz kapitalista.
Emlékszem arra az esetre, amikor (fiatalkoromban) egy amerikai tőkés fel akarta vásárolni a világ teljes ezüstkészletét, hogy diktálhassa az ezüst árát. Sokáig tehette ronda játékát, mígnem sikerült megszorítani valamilyen kintlévőségének a behajtása okán. A felfuvalkodott béka ezen a ponton kipukkadt.
Ez a kapitalista szemlélet többé-kevésbé valamennyiünkben ott motoszkál. Többször rajtakaptam magam azon, hogy elfoglaltam az egyetlen szabad helyet a buszon, és örültem, hogy nem kell állva megküzdenem a busz rángatásaival. Majd többen leszálltak. Kiválasztottam egy optimális ülést, és megkönnyebbültem. Ám alig helyezkedtem el rajta, láttam, hogy van még néhány hasonlóan kényelmes ülőhely. Szerettem volna azokon is ülni, de – sajnos – még nem tudok bilokálni, trilokálni. Legfeljebb azt dönthettem el, átülök, vagy sem egy másik helyre.
A mohóságnak eme csírája félelmetesen benne van az ember természetében. Az enyémben is. (Szt. Páléban is benne volt: Akarom tenni a jót, de teszem a rosszat.)
Vagy ki panaszkodott azért, hogy jutalmat kapott, amire nem szolgált rá.
Ki gondolkodott úgy, hogy tizenharmadik havi keresetét, nyugdíját nem szolgálta meg.
Ki utasította el fizetésemelését azzal, hogy ennyire azért nem dolgozott jól.
Nem árt, ha ebbeli ingerenciánkat kontroll alatt tartjuk.            
***
Pihenésképpen ideidézem Márai emlegetett könyvének egyik szellemességét, mely kb. így hangzik. A szegény szolgája a gazdag, mert a szegény új cipőjét a gazdag tapossa ki kényelmesre, hogy a szegény lábát ne nyomja, amikor megörökli tőle.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425169110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása