Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.10.16. 11:46 emmausz

Olvasom a neten…

Cousteau egyik embere lemerült a Karib-tenger egyik barlangrendszerébe, s amikor a barlangba ért, azonnali mentést kért. Amikor kihúzták a fedélzetre, sokáig olyan pánik volt rajta, ami miatt meg sem tudott szólalni. Majd elmondta, hogy olyan tisztán kivehető emberi sikoltozásokat hallott, hogy rettegés tört rá, és menekülni akart. Ez az eset ott történt, ahol Cousteau kapitánynak az a híres mondata hangzott el, hogy amit ő (mármint az embere) ott látott a mélységben, arra még nincs felkészülve a világ, ezért nem mondhatja el.
Hm.
***
Hallottam arról, hogy…
Egy karizmatikus csoport megtudta, hogy sok hajó legénysége a Karib-térségben szintén emberi kiáltásokat, sírást vél hallani. Erre imádkozni kezdtek azokért, akikről tudták, hogy egykor itt dobták őket a Karib-tengerbe. A sírás abbamaradt.
***
Tapasztaltam, hogy…
az Antal Imre vezette Klasszik rádió adásai utolján valakik alvilági effektusokkal torzították a zeneszámokat. Alig lehetett ráismerni az eredeti zenére. Nekem ez azt mondta, hogy trükkről van szó.
Az előzőekhez meg nemigen tudok hozzászólni.
Mindenesetre Prohászka idevonatkozó gondolatait szeretném megosztani ezek után, és két nagyon fontos mondatát külön is kiemelni mindenkinek a figyelmébe ajánlva.  
Prohászka Ottokár  írja évkezdéskor naplójába (1924. jan. 1.): „Uram, mutasd meg arcodat! Látni akarlak s többet venni tőled s meríteni belőled, mint eddig. Aki csak a maga fogalmaihoz ragaszkodik [fenti esetben csak a sötét dolgokhoz]  s nem fogadja el a másét [pl. az örök boldogságot], az olyan, mint akinek a nap hátulról süt, s így mindig saját árnyékába lép. Nem lelkünk s énünk vetületeit akarjuk, hanem a közvetlen fényt! (Kiemelések tőlem.) Ezt add, Úr Jézus! Dein Empfangen soll sein deine grosse Tat!
Keyserling, filozóf is írja, hogy ő nem enged vitatkozást előadásai után; ne úgy hallgassák őt, mint akik felelni s feleselni s el nem fogadni akarnak, hanem úgy, mint akik szívják s beveszik azt, amit kapnak.
Ha a forrásnál ülök, nem turkálom föl iszapját, hanem belenézek s élvezem tisztaságát s megtisztulok benne. Csendesítem a lelkemet. Én fölkavart vagyok, az nem. Azt is lehetne fölkavarni, – van benne is iszap. Ah, Uram, fogadni, venni akarlak!”
Tehát még egyszer: Akinek a nap hátulról süt, mindig saját árnyékába lép.
Nem lelkünk s énünk vetületeit akarjuk, hanem a közvetlen fényt!

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725169112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.10.18. 18:04:21

Hát, elég félelmetes az, amit erről a karibi dologról írtál.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.10.18. 21:44:57

Ezek olyan hírek,melyeket időnként valakik bedobnak a köztudatba, pl. a netre. Én nem tudom ellenőrzizni hitelességüket, s mindenki azt gondolhat, amit akar. „A fogak csikorgatásának” a mikéntjéről fogalmam sincs. Azért jegyeztem le csak töredékesen, amiket olvastam, mert szembesíteni kívántam Prohászka igazával: Nem igazán szerencsés hideglelős dolgokkal foglalkozni. Inkább úgy jó élni, mint a napraforgó. Mindig a fény felé tárulva, irányulva. Remélem, ez az üzenet „átment” a poszt végére.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.11.01. 11:10:03

Kedves Mick! A gondolatébresztő bejegyzésed után én is elkezdtem keresgélni a neten, mert búvár lévén, a nagy Cousteau kapitány dolgai egyébként is kiemelt helyet foglalnak el érdeklődési körömben. Egy kicsit tovább vitte a net a feltett kérdésemet, és íme ezeket találtam: http://amindenit.blog.hu/2010/10/31/sziberiai_tudosok_lefurtak_a_pokolba http://www.urbanlegends.hu/2010/10/sziberiai-tudosok-lefurtak-a-pokolba/

Ismeretlen_11533 2010.11.08. 13:16:43

Igen, én is találkoztam ezzel a szörnyűséggel. Hogy valójában mit tapasztaltak, csak ők tudják. Miközben semmit sem tudok róla. Szeretném remélni, hogy a pokol üres, de ha nem is, legalább majdnem az.
süti beállítások módosítása