Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.12. 06:50 emmausz

Zenék

Arra ébredtem, hogy fülzúgásom mellett „szól” bennem Vivaldi a-moll hegedűversenyének presto tétele. Ezt nem játszottam, csak ismerem. Sikerült visszaaludnom, de álmomban-félálmomban a zümmögő kórus éteri finomságú hangjai képződtek meg, hogy majd átadják a helyet a Nabucco-beli rabszolgakórus hangjainak. Innen már csak néhány operasláger következett.
De ez már nem a véletlen műve.
A. nagybátyánk egykor sűrű vendége volt az operának, és otthon (velünk laktak a háború után társbérletben 10 évig) fel-alá sétálgatva nagyon gyakran dudorászott ezekből egy-egy áriát, népszerű melódiát. Így töltődtek le a fejemben a Fülöp király áriája, egy-egy dallam a Trubadúrból, s ki tudja, még honnan. Aztán kidobott az ágy, hogy mindezt azon frissiben leírjam.
***
Ma folytatódik a kánikula. A hejnalban lekapott rózsaszín felhőt mutatom a fb-on.
***
A nap favicce:
Megházasodott a munkamorál. Elvette a munkakedvemet.
***
Olvasom Werfel Bernadette-jét. Hitelességére nagyon ráerősít a szerző előszavában talált mondat. Ezt írja: „Meg merészeltem írni Bernadette történetét... Ehhez a vállalkozáshoz egy... fogadalomból merítettem bátorságot. Még azokban a napokban, amikor első verseimet írtam, fogadalmat tettem, hogy tollammal mindenkor és mindenütt az isteni titkot és az emberi szentséget fogom dicsőíteni...” Lehet ennél kitűnőbb ars poetica?
Aligha.  
Ízelítő az Ez 3. f.-ből.
Így szólt hozzám: „Emberfia, edd meg ezt a tekercset..., gyomrod eméssze meg, és egész belső részed teljen el ezzel a tekerccsel, amit adok neked.” Megettem, és olyan édes volt ..., mint a méz. Akkor ezt mondta ...menj Izrael házához és hirdesd nekik a szavaimat! ...zrael háza nem akar majd meghallgatni, mert engem sem akarnak meghallgatni. Mert Izrael egész házának kemény a feje és megátalkodott a szíve. Nézd, olyan keménnyé teszem arcodat, ...., mint a gyémánt, ami keményebb a sziklánál. ...menj el a száműzöttekhez, ... mondd meg nekik: Ezt mondja az Úr, az Isten, akár meghallgatják, akár nem hallgatják.” Aztán elragadott a lélek..., és az Úr keze súlyosan rám nehezedett. Megérkeztem Tel Abibba a... száműzöttekhez..., hét napig maradtam köztük.
A próféta felelőssége
„Emberfia... figyelmeztesd őket a nevemben. Ha ... figyelmezteted a gonoszt, és mégsem szakít gonoszságával..., akkor meghal a bűne miatt, te ellenben megmented életedet. Ha az igaz eltér igazságától és gonoszságot művel, ...mivel nem figyelmeztetted, meghal a bűne ... de a vérét tőled kérem számon. 

I. JERUZSÁLEM OSTROMA ELŐTT
A próféta némasága
Fölöttem volt az Úr keze... kimentem a síkságra és lám, ott állt az Úr dicsőségében... arcra borultam a földön. Ekkor eltöltött az Úr lelke... így szólt hozzám: ... emberfia, bilincseket raknak rád, ..., és nem tudod többé figyelmeztetni őket, ... amikor szólok hozzád, megnyitom szádat... Közöm: Az újszöv.-ben is érvényes. Aki sokat kap, attól sokat kérnek számon. Ezekiel is felelős a népért, amennyiben figyelmeztetnie kell az Úr kívánalmairól őket, különben a halálukért felel.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5811696109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.09.12. 14:21:15

én játszottam a Vivaldit! (mind a három tételét:) ...
süti beállítások módosítása