Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.05.08. 05:32 emmausz

Párhuzamos epizódok az emberi méltóságról

Móra írja Mikszáthról, hogy annak idején, amikor a nagy palócot jubilálták Szegeden, este a színházban is köszöntötték. Előállt egy derék iparos polgár, aki így kezdte beszédét: „Igen tisztelt Miksza úr, nagy büszkeségünk az nekünk, hogy Miksza Kálmán a mi fiunk is volt valaha, és azért fennkölt hódolattal hajtom meg az ipartársadalom lobogóját igen tisztelt Miksza úr előtt, akinek a neve örökre a szívünkbe van vésve.”
***
Párhuzamosságot ígértem. Valaha VM sógort, aki esperes volt, immár Esztergomban énekes kanonokká nevezte ki főnöke, a prímás úr. Meg is ünnepelték a bazilika tövében rendesen. Majd hazafelé vette útját az újdonsült kanonok. Ám P. vörösváron megálltak egy cukrászda előtt, s betérek kicsit még ünnepelni a kinevezést. Jött az üzlet gazdája, megállt a piros cingulusos piros pileolusos pap előtt, és megkérdezte, hogy mit parancsol a kanok úr. A kanonok úr elmondta. Hozták is a kívánt finomságokat, majd elszámolásra került a sor. Miklós sógor érdeklődött a számla iránt, mire a cukrászdatulaj megállt előtte és büszkén válaszolta, hogy nincs számla, a kanok úr az ő vendége volt.
***
Van harmadik mesém is, (és ki tudja, még mennyi). A piarista diákkoromban történt. Az énekkar bővítésekor P. Maklári Lajos, a kar vezetője előtt próbaéneklésre került sor.
- Hogy hívnak, fiam?
- Gergely Ákos vagyok, tanár úr.
- Énekelj nekünk valamit, koma!        
- A juhásznak jól megy dolga, egyik dombról a másikra…
- Gáspár, jó hangod van, jössz énekkarra.
- Tanár úr, én Gergely vagyok és vonattal járok be.
- Milyen vonattal?
- Helyi érdekű vasúttal Csepelről.
- Az nem kifogás, Gáspár. Jössz énekkarra.
- De tanár úr, mint mondtam, én Gergely vagyok.
- Nem baj, Gáspár, jössz és kész.
***
Azt már el sem mesélem, hogy matektanárunk egyszer meglehetősen emelt hangon hozta tudomására társunknak, hogy felelésre választatott ki. Így szólt az invit: Tischner, Fischer, vagy mi a fene, futólépésben takarodjon a táblához!!!
***
Tovább is van...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7114814084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása