Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.09.16. 09:42 emmausz

Mi vaaaan?

Tegnap késő este befejeztem a kézirat korrektúráját. Kifolyt a szemem, de az épület áll, a mű elkészült, legalábbis első átfésülése. Nem állítom, hogy így kiadható. Pl. bizonytalanságban hagytam a szkennelt szöveget a bekezdéseket illetően. A kiadványban – gyanítom, hogy sokkal több bekezdés van, mint amit a másolás átvett. Megkapom én még ezt az anyagot másodszori javítgatásra (Vö. Jössz még te a mi utcánkba!) Hogy kihalt ez az egykor olyan mindennapos szólás!
Tegnap azon morfondíroztam, hogy miért használtunk a múltban annyi bumfordi szókapcsolatot, pl. umbulda, pl. Ágyesz bugyesz, ahogy lesz, úgy lesz. Honnan jöttek ezek, és miért maradtak hosszasan életben.  Az Ágyesz bugyreszre ilyen megoldásokat kínáltak az interneten:
Az áldás békességből jött. Hát nem tudom.
Az elagyabugyál igéből. Hát ezt sem zárom ki.
A két szó töve ágy, bugy egyéb kapcsolatokat is felvet lehetőségként. Nem foglalkozom vele.
Az agyabugyál arra is hajaz, hogy aki á-t mond, mondjon bé-t is. Ágyesz bugyesz, csoda foglalkozzék gele. Így jönnek az abc betűi.
***
Úgy látszik, ha nincs kemény feladatom, rögtön játszani kezdek.
Itt van pl. az asztalon az idei borkatalógus.
Itt van ebből következőleg a bor szó is.
A bor szeszes ital.
A Mari becenév.
A Maribor városnév.
A Gábor keresztnév.
Bor Ambrus esetén vezetéknév.
A tábor intézmény.
A csibor rovar.
A bíbor egyfajta szín.  
A jámbor emberre alkalmazott pozitív jelző.
A kóbor az elténferedettségre utaló szó.
A szobor térbelileg megformált valami.
A kosbor növény.
A sör jobbára hígabb, mint a bor.
Borzasztó. Nemde?
És a csombor és a zsombor, és a ….       
Megyek porszívózni.
A por elírt bor…
Megyek p...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2215096522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása