Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.03.02. 19:12 emmausz

Próbák a Várban

Volt ott egy csendes fiú, tán Lacika volt a neve. Hogy ki vagy mi hajtotta fel a Mátyás-templomi próbákra, nem tudom. Összeszedte és kiosztotta a kottákat a szólamoknak. Különben nem énekelt. Valószínűleg mindenkinek így volt jobb.
Zongora. Vastag hangú, jól temperált hangszer. Kodály nem szerette kóruskísérőnek, éppen temperált mivolta miatt. Én szerettem. Szerettem rajta Beatles-számokat játszani, amikor éppen úgy adódott. Aztán adódott úgy is, hogy nyitva volt a deszkaajtó. Azonnal becsukatták, nehogy kihallatsszék, amit játszom.
Chuke. Simán beült a nők közé, és falzett hangon énekelte a női szólamot. Jól, tisztán. H. Gabi is ott volt, csak nem énekelt, Utóbb a felesége lett Chukének. 
B. Laci hűségesen feljárt. Ő Évát vette feleségül.
Laci karnagyunk Magdit,
Vince Marikát,
Emil Marikát.
Én Tücsit.  
Kihagytam valamelyik párt? 
Egy jelentkezés: VI (Beles) elvette Filót.
Bandi és Anci is egymásra találtak. (Esik az alt - "Biztos az Anci!")
Értestést kaptam, hogy F. Géza és Kati is ott... Könnyen megeshet, hiszen G. fent lakott a Várban.

***
97-ben az újabb tagok között megjelent egy fiú, a Siemenses. Attól kapta nevét, hogy feltehetően a cég alkalmazottja volt. Nemegyszer kértünk segítséget tőle, hogy vinne a HÉVhez, s akkor nem érnénk túl későn haza. Ő mindig kötélnek állt. Lerobogott a Vár szerpentinjén velünk, és minden alkalommal elérette velünk az aktuális HÉVet. Legfeljebb elvitt az Árpád hídig. Hogy hogy sikerült neki, rejtély. Talán olykor hátrafelé ment a HÉV.
Más alkalommal busszal, metróval közlekedtünk. Megérkezett a metrószerelvény az aktuálisan Moszkva térnek nevezett megállóhoz. Beszálltunk. Az ajtócsukásra két hang egymás után való megszólaltatása figyelmeztetett. Ezek tiszta kvartlépésre követték egymást. Pl. Mi-Lá.
Mi meg összenéztünk … és folytattuk apróbán gyakorolt Abonyi mise vonatkozó részének a dúdolgatását. Ez a rész pedig: Pleni sunt caeli, et terra gloria tua.
Az Abonyi mise lemezfelvétele szakaszokban történt a Petőfi Csarnokban. Össze kellett szedni magunkat, időben lépni, tisztán énekelni. A basszus két ízben indítja a mise egy-egy részét. Arra gondoltam, hogy karakánnak kell ezeknek lenni, mint a katonanótáknak. Tisztán, határozottan léptem (léptünk) be. Az első ilyen rész a visszatérő Kyrie, aminek a fugáját a basszus szólam kezdi. A másik pedig a Credo, ami a világteremtő Isten megvallásával indul, szintén a basszus intonálásával indít. Alighanem az elkészült felvétel igazolja, amit írtam.    
A készült CD-t egy Postludium c., szintetizátoron előadott szám zárja. Éteri hangzású finom zene. A bevezető csendes részt egy hangosabb követi, benne a felhangzó szekvenciák rendre ismétlőnek. Ezzel párbeszédszerű szituáció keletkezik. Nekem olyan ez, mint amikor egy kisgyerek kérdez, és azonnal jön rá a felnőtt – mondjuk apai - válasz.  Legalább ez kikívánkozott belőlem.  
Szeretem ezt a CD-t.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1715500630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása