Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.03.30. 03:41 emmausz

Találkozások

A kilencvenes évek első felében lehetett, amikor még Keszthelyi Ferenc volt a váci püspök, s aki meglátogatta Máriabesenyőn a teológiai napok rendezvényét, s aki értésünkre adta, ha meg vagyunk elégedve a szervezéssel, mondjuk el mindenkinek, s ha nem, mondjuk el neki. Nos, ide Máriabesenyőre keveredtem magam is, és valamiért ide keveredett egy fiatal ferences szerzetes is, aki Böjte Csaba néven mutatkozott be, s akivel egy légtérben aludtam, aludtunk akkor éjszakánként valahol a földszinten vagy alagsorban egy erre az alkalomra berendezett közös teremben. Én igazán a jezsuita Távlatokat képviseltem, propagáltam, s próbáltam rá előfizetőket találni. Ő egészen mást képviselt. Ha tehát én az elméleti írásbeliséget, ő a gyakorlatiasságot, az élet kikövetelte cselekvéseket hirdette; akkoriban fogadott Dévába kallódó gyerekeket, s tartott erről, ennek szépségeiről és hallatlan nehézségeiről egy nagyon nevezetes előadást. Gondolom, hogy elindult valamiféle anyagi támogatása is már ott, akkor.
Aztán telt múlt az idő, s egyre sűrűbben hallatott magáról a gyerekotthonokat szervező és vezető Böjte Csaba. Utóbb ott voltunk Csobánkán, amikor a helyi romos kastély felújítását megcélozva a szabad ég alatt buzdította a megjelenteket, hogy ki-ki tehetségéhez mérten járuljon hozzá egy szépen induló közös ügy támogatásához.            
Majd felnővén fiunk, Miki, ellátogatott Szovátára, és nevelő bácsiként segített Böjte Csaba kedvezményezettjeinek.
Böjte Csaba mindig szívből beszélt. Szívből beszélt most is a hét végén. Két on line-miséjének a prédikációját hallgattam meg. Az első Ferenc pápának a Laudato si enciklikájára alapozott, s arról szólt, hogy a Naphimnusz szerzőjéhez méltón forduljunk a teremtett világhoz, amelynek nem a végét látja közeledni, hanem a világot megrázó ragály megpróbáltatásai utáni megújulás szép vízióját kivetítve – cselekvésre, önellátásra ösztönözi virtuális hallgatóságát.
Vasárnap pedig arra tért ki meglehetős részletességgel, hogy Európa ma már sokkal szelídebb, mint az ókorban volt, vagy akár, mint néhány évszázada. ennek oka a krisztusi etika, amely ezt a földrészt mind jobban áthatotta. Reménységgel tekintett arra, hogy egy megtisztulást követően a keresztény értékek mentén tovább fejlődik kontinensünk.  Vissza kell találnunk a gyökerekhez, nem magyarázkodni, hanem radikálisan megvalósítani a krisztusi eszményeket.
Meglepett, hogy az idősödő pap bácsi több ízben mennyire elérzékenyül az általa felidézett emlékek nyomán. „Könnyek adománya”? – mint Loyolai Szt. Ignác esetében?
Szívesen megidézem az Assisi Szent Ferenc által írt Naphimnuszt Sík Sándor fordításában, hiszen olyan szép. Ez a költemény kezdődik így: Laudato sí.
NAPHIMNUSZ
Mindenható, fölséges és jóságos Úr,
Tiéd a dicséret, dicsőség és imádás
És minden áldás.
Mindez egyedül Téged illet, Fölség.
És nem méltó az ember, hogy nevedet kimondja.

Áldott légy, Uram, és minden alkotásod.
Legfőképpen urunk-bátyánk, a Nap,
Aki a nappalt adja és ránk deríti a Te világosságodat.
És szép ő és sugárzó nagy ragyogással ékes:
A Te képed, Fölséges.

Áldott légy, Uram, Hold nénénkért,
És minden csillagaiért az égnek.
Őket az égen alkotta kezed
Fényesnek, drága szépnek.

Áldott légy, Uram, Szél öcsénkért,
Levegőért, felhőért, minden jó és rút időért.
Kik által élteted minden Te alkotásod.

Áldott légy, Uram, Víz húgunkért.
Oly nagyon hasznos ő, oly drága, tiszta és alázatos.

Áldott légy, Uram, Tűz bátyánkért,
Vele gyújtasz világot éjszakán.
És szép ő és erős, hatalmas és vidám.

Áldott légy, Uram, Földanya-nénénkért,
Ki minket hord és enni ad,
És mindennémű gyümölcsöt terem,
Füveket és színes virágokat.

Áldott légy, Uram, minden emberért,
Ki szerelmedért másnak megbocsát,
És aki tűr gyötrelmet, nyavalyát.
Boldogok, kik tűrnek békességgel,
Mert Tőled nyernek majd, Fölséges, koronát.

Áldott légy, Uram, a testi halálért, a mi testvérünkért,
Akitől élő ember el nem futhat.
Akik halálos bűnben halnak meg, jaj azoknak!
És boldogok, kik magukat megadták
Te szent akaratodnak.
A másik halál nem fog fájni azoknak.

Dicsérjétek az Urat és áldjátok
És mondjatok hálát neki.
És nagy alázatosan szolgáljátok!
                  (Sík Sándor fordítása)
Böjte Csaba mintha azt mondta volna, hogy Isten várja, hogy gyönyörködjünk abban, amit alkotott, s abban, aki alkotta. Ő mindent odaadott, annyira szeret minket. Krisztus életét adta az emberért szeretetből.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8415571376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása