Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

2020.07.29. 14:28 emmausz

Ami efemer és ami állandó

Mekkora szó volt, hogy az antikváriumban találtam egy 1926-os Larousse-t. Aztán a nyolcvanas években kerestünk valamit benne. A vendég franciák megmosolyogták a korhatag enciklopédiát. Merthogy annyi minden megváltozott azóta. Ez igaz.
2006-ban vettem egy korszerűt Sens-ban. Ma 2020-at írunk. Annyi minden megváltozott azóta.
Pl. a világ népessége. pl. a megapoliszok, pl. a világjárványok, pl. a klíma., pl. a gerjesztett erőszakosság mértéke.
Gyerekkorom egyik kedvenc könyve az általunk csak búvárosnak becézett kötet, amelynek a becsületes címe A technika csodái volt (Dante, a 30-as évekből). Most meg a kezembe került egy, a Reader’Digest kiadványa, a Hogy is van ez? című, a kilencvenes évek elejéről. Amit ír, az helyénvaló, de azóta 30 év telt el lázas kutatások közepette. Ami akkor úgy volt, az ma nem úgy van, mára elavult a felvázolt technika és a tudomány is ellépett az akkori időktől.
Mintha egyáltalán nem lehetne lépést tartani a tudomány, a technika fejlődésével, a felfedezések sokaságával.
Persze Karinthy ezt is megírta, amikor kijelentette, hogy minden másképp van.  
Van azonban egy könyv - A könyv -, azaz a Biblia. Ami benne van, az ezer évek óta úgy van. Jézus kellő határozottsággal hozta tudomására hallgatóságának, hogy ez a világ elmúlik, de az ő igéi el nem múlnak.
S tényleg.
Az idők folyamán időről időre, megpróbálták kétségbe vonni a messiási szavakat, de mindhiába. Ma ugyanúgy csak közösségek mentén, csak szeretetben élhető a világ. Lehet ellene kapálózni, de halált, békétlenséget hoz magával minden ellenszegülés.
Azért mindig megpróbálják egyesek jobban tudni, mi kell a társadalomnak, mi kell a természetnek, mint aki alkotta, és kinyilvánította a használati tudnivalókat.
Rendre csődöt kell jelenteniük az idők haladtával.
A Földön mindenkinek az a jó, ha tiszta vággyal szól a Teremtőhöz: Legyen meg a te akaratod!
Hát legyen meg!
***
Zene. Keresem a jazz piano-lemez egyik számának a címét. Ma rábukkantam. Azt az állítást igazolja, hogy a jazz zongora voltaképpen ritmushangszer. J. P. Johnson: Steeplechase rag, azaz gátfutás rag.
https://www.youtube.com/watch?v=NDLFGiNdxx4

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9816083772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.