Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.03. 17:36 emmausz

Világosság és sötétség

Káin kezdte a sárdobálást, vagy már az első emberpár? Akármilyen furcsa, mindmáig tart. Az ilyenek az olyanok ellen, az olyanok az ilyenek ellen. A bal a jobb ellen, az elülső a hátulsó ellen, az ellenzék az uralkodó ellen – vice versa. A vallásosak a még vallásosabbakkal szemben és viszont.
Igazán azt tenném jól, ha néznék tévéadásokat, ha nem olvasnék FB-bejegyzéseket, legalábbis politikai, ideológiai, társadalmi ellentétekről szólót nem. Nem szégyelli az a sok ember, hogy folyamatosan csúsztat. Hogy fake news-okat terjeszt, hogy ellentéteket gerjeszt, hogy gyűlölködést szít… Nem is folytatom.
Néhány ilyen jellegű bejegyzésre a régi kétsorost idéztem: „Magyar magyart rontja. Kár. / Bár több esze volna már.”
Ami a felbolydult világot illeti, a Mao-féle „kulturális forradalom” értékeken átlépő, törő-zúzó jelenséget érzékelem. A 21. sz. emberétől nem ezt reméltem, de a valóság rácáfolt reményeimre.
Utálom a sárdobálást, a cinizmust, a közönségességet, a lejáratás minden formáját.
Szeretem viszont Szent Pio kijelentését: „Járj az Úr útján egyszerűen, és ne gyötörd a lelkedet!”     
Igaza van. Kevesebb információ is elég az élethez.
***
Befejeztem a Bolondok hajója c. regényt, amit Porter 20 évig írt. Nekem túl komplikált a meseszövése több tíz szereplőjével, de amit megmutat, a zavarosban halászás, a „szemtelennek áll a világ”, az eléggé hajaz a világ mai állapotára. A pénzvilág hajtja a profitot, és nem érdekli, hogy ez hány millió ember életébe kerül. Mikor jönnek rá, hogy a pénz az ördög ganaja, ahogy az egyik szent nevezte. Szegény gazdagok!
Mikor jönnek rá, hogy kell lennie egy abszolút tekintélynek, mert különben az erkölcs relativizálódik?
Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison!
Vajon felfogják-e a rendzavarók, hogy átmeneti sikereket elkönyvelhetnek, de végső soron vesztésre állnak?
Belátom, elég sötétre sikerült ez a poszt, de hát szeretném már a pozitív elmozdulást. Naponta kérem érte az Urat.   
***
A fotózást többek között azért kedvelem, mert a fény és a sötétség kettősével operál. Be kell látni, hogy az abszolút sötétség megtöréséhez elég egy égő gyufaszál, vagy egy pislákoló mécses. Szeretem a hajnalokat, mert a fény ígéretét hordozzák, s ez rendre meg is jön.
***
Zene. Beethoven-motetta: Isten dicsősége. Nem szoktam szöveget mellékelni, most mégis megteszem. 
„Kit áldva áldnak a végtelen mennyek,
kit hírrel hirdet Nap és Éj,
Nagy Úr, tenéked csak hódolva zenghet
a kéklő bérc, a tenger mély.
A fény, az árny is, a fény, az árny is csak általad élnek.
Te Úr, te drága égi láng!
Ma hozzád szárnyal a szívbéli ének,
és kér, hogy védj, és gondolj ránk!”

https://www.youtube.com/watch?v=jhRvD2i8uEg

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1016188302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása