Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.06.21. 02:31 emmausz

A leghosszabb nappal

Apák napja után jön a nyári napforduló. A nap 4.46’-kor kel (megelőztem), és 20.45’-kor nyugszik. Nagyjából két műszaknyit, tizenhat óra hosszat mutatja magát. Ez bőven elég ahhoz, hogy megpörkölődjünk. A nyár, a kánikula tart, ameddig tart, de ettől kezdve a nappalok hossza dec. 21-ig folyvást csökken, és ez akár vigasztalást is nyújthat azoknak, akik menekülnek forró napok elől.
***
Szombaton B.-éknál vendégeskedtünk, akik téglaházuk földszintjén, sőt rézsűjellegű telkük folytán a részben szuterénnek is tekinthető lakrészt lakják. Kellemes hűvösség fogadott bennünket a rekkenő nyárban, de párásságról beszéltek a tulajdonosok. Mondtam, hogy a légkondicionálónak van egy páramentesítő funkciója is, ami megoldja az effajta problémákat. Érdemes beszerelni.
Jó volt találkozni kb. két év elteltével régi ismeretségünk tagjaival. Tekintsük ezt a régi kerékvágásnak, vagy csupán illúziója annak, hogy immár vége a pandémiának. A nagyvilág hírei nem egészen erről szólnak.
Kezdik társaságunk tagjai abbahagyni a sofőrködést. Legalább három olyan társunkról szereztem tudomást, akik idáig autóval közlekedtek, és immár nincs kocsijuk. Csereborág, sárga cserebogár…
Mégis igaza volt Maklári Lajosnak („Koma! A crescendo magától jön, de a decrescendót meg kell csinálni!” Ezt a megcsinálás nem jön könnyen, és nem jön automatikusan. Van, akinél az orvos alkalmaz sokkterápiát. Nagy a különbség az autós és az azt nélkülöző életmód között. A hirtelen befejezett vezetés olyan sokk, mint ami az egykori művezetőt érte, aki telefonértesítést kapott az elektromosoktól, hogy lekapcsolják a villanyt karbantartás miatt. Az illető telefonba ordította: Nem veszem tudomásul! Értik, nem ve… és már el is sötétült a szerviz.   
***
Ma délután két vallásos dalszerző műve dúdolt bennem. Arra gondoltam, hogy mindkettő alkalmas volna rádió hívóhangnak. Az egyik szövege: „Békesség, békesség, itt van Jézus köztünk. Békesség, békesség, legyen velünk”. (Sillye Jenő) Ez a szerző legszebb miniatűr nótája. Az íve, lüktetése harmonizál szövegével. A másik szövege: „Hála legyen, hála legyen, hála…áldott az Úr.” (Dax) Szintén s még inkább nagyon alkalmas dallam hívóhangnak egy-egy rádiórovat indításához.
Vannak a taizéi melódiák között is kifejezetten alkalmasak ugyanilyen célra. Pl.
A lelkem csak az Úrnál csendesül el …(Mon âme se repose-en paix sur Dieu seul.)     

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9416599806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása