Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.12. 20:34 emmausz

Hopp és kopp, kopp és hopp

Máma hopp, holnap kopp – szól a közmondás, melynek ugye az az értelme, hogy egyszer nagy a jólét, másszor arra még jöhet (többnyire jön is) sanyarú időszak. Ám mint a legtöbb közkézen forgó bölcsesség, az ellenkezője is igaz tud lenni. Mert a szerencse forgandó, mert egyszer lent egyszer fent éppúgy igaz, mint az egyszer fent, másszor lent igazsága.
Két napja még vágyakoztam arra, ami most az ölembe hullt. Egy irodalmi időszakos kiadvány elektronikus formában való élvezése, másrészt egy másik, szintén ilyen módon közzétett Festschrift megérkezése. Ma mindkettő benne reszket a számítógépemben.
Az élvezkedést a ma 90. születésnapját ünneplő Czigány György tiszteltére összeszerkesztett napút kiadvánnyal (levélfa 48 .) kezdtem. A magam szerény írása mellett sok figyelemre méltó laudációval találkoztam. Gyuri sokoldalúsága mellett főleg költői tevékenysége előtt adóztak tisztelettel és elismerő szavakkal a megemlékezők. Gondolatgazdag írásokkal hatoltak be a szeretett mester életének eddig általtam nem ismert szakaszaiba, és érdekes epizódokat villantottak fel kortársművészünk életéből.
Különösen is az önkritikus megjegyzések tetszettek.
Többükkel tudtam azonosulni.
Még elolvasásra vár a másik küldemény. De nem akarom elsietni.
Minél hamarabb elolvasom a két anyagot, annál tovább kell várnom egy esetleges újabb küldemény megérkezésére. S jobban szeretem a közmondás kifordítását:
Máma hopp… és holnap is.
***
Egyszer kifejtem a ritmus eksztatikus jellegét. Ide most csak emlékeztetőül leírom, hogy mi módon lesz azzá. Ugye az emberi szívnek megvan a ritmusa, és pulzusszáma. Ezt lassíthatja egy monoton lassú ritmus, mint a Weöres-féle vers: A-kő-bé-ka-las-san-ment.
De gyorsíthatja egy pergő ritmus: Fut-robog a kicsi kocsi, rajta ül a Haragosi…
Most itt abbahagyom. Inkább játszom.
***
Pórboszód 2021-ben.
- Mondd, hol oltózkodol? Oltóponton? Jól gondolom?
- Jól gondolod. Most pont ott: Oltóponton oltózkodom.
***
- Mondd csupa -ivel kerékpár.
- Kiríkpír.
- No nem, te golyhó: Bicikli!
***
Jelentem, hogy hajnali félhárom és negyed négy között négy felvillanó meteort láttam az égen áthasítani. Tőlünk kissé keletre ám nagyjából észak-dél irányban hasították ketté az eget. Éles fényt árasztottak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016658060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása