Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.08.15. 03:23 emmausz

Hétvége kánikulában

E poszt alapgondolata VD-től átemelve, aki a mai zsolozsmában találta Szent Maximilian Kolbe  (szombaton volt emléknapja) gondolatát: „Mindaz, ami Istenen kívül van, annyit ér, amennyire Istenre vonatkozik.” Ez VD rajzán megerősítve: Célom elérése valahol a koordinátatengely pozitív hányadában van. Tettem az origóból a célomig húzott egyenes szakasz. Érdeme annyi, mint az x tengelyre vetített vetülete, amennyiben az x tengely végtelensége az Isten valóságába torkollik. (Mivel ez ábrán mutat jól, be kell ismernem: leírva kissé körülményes.)
Ami pedig M. Kolbe vértanúságát illeti, történetét kb. hatvan évvel ezelőtt ismertem meg. Kerényi Lajos mondta el a herminamezei templomban, hogy a nácik tizedelésének lett áldozata az életét feláldozó lengyel szerzetes a haláltáborban. Nem úgy, mint p. Jerzy Popieluszko, aki szintén lengyel és szintén katolikus pap volt, s akit a kommunisták vertek agyon 1984-ben.
***
Most hiába ültem ki hajnalban az erkélyre, úgy látszik, a perseidák ma már nincsenek formában, egy felvillanást se észleltem. A meteorhullás is efemer. Egyik nap még van, a másikon már nincs.
***
Ma megjelent a soron következő lapszámban havi kommentárom. „Meg vagyok vele elégedve”. Azért merem leírni, mert visszaemlékezem egykori lapcenzorunk visszatérő megjegyzésére. NP cenzori véleményét mindig írásba adta, s nemegyszer szerepelt benne: A saját cikkemmel természetesen meg vagyok elégedve. Jót mosolyogtam rajta egykor, miként teszem most saját megjegyzésem kapcsán is.        
***
Prokopot olvasva feltűnt, hogy élesen bírálja az Ostpolitik vatikáni megbízottjának Casaroli bíborosnak a munkáját, amely a kommunistákkal folytatott vatikáni megállapodást illeti. SZF is írt korábban erről. Miután megküldtem neki, azonnal válaszolt, aminek a lényege, hogy ma már árnyaltabban látja a pápa követének a tevékenységét, mint egykor.
A dolog arra a történetre hajaz, amely arról szól, hogy Einstein fizikai dolgozatot írat egyetemistáival, majd egy hónap múlva szögre ugyanazt a feladatsort dolgoztatja ki velük. Egyik diákja szóvá is teszi: Professzor úr, az ön által feltett kérdések ugyanazok, mint amiket egy hónapja feltett. Miért?
Einstein válasza: Igen, a kérdések ugyanazok, de a rájuk adandó válaszok azóta megváltoztak.       

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5016659714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása