Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.01.11. 04:22 emmausz

A fizika tőlünk függetlenül működik

Nem feladatom A Bravúr kötelező c. piarista esszégyűjteményről recenziót írni. Nem is vállalkozom rá. De próbálom felfogni az egyes tanulmányok lényegét. Ma olvastam Kádár Péter fejtegetését: Felelősségünk a klímaváltozásban. Ebből meglehetősen önkényesen olyan részeket szemezgetek, amelyek megragadták figyelmemet.
„Akarva-akaratlan részesei vagyunk a világméretű fogyasztói táradalomnak, amely a vesztébe rohan. Ha mindezt megállítani nem is tudjuk, tudatosítani kell szerepünket, és lehetőségeinket a környezetszennyezés, a fogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentésében. Felelősségünk kis lépéseket tenni a jobb érdekében.”
A szerző érdekes megállapításaiból néhány.
- A legjobb elektromos autók összegzett kibocsátása 70%-a a hagyományos üzemanyaggal közlekedő járművekének.
- A tudatos vásárló magyar joghurtot vásárol műanyagpohárból, nejlonzacskóban kapja a húst, …kidobja a műa. palackot. Nem tud választani, nincs más. A papírzacskó – már ha van – hasonló környezetterhelést okoz. Nincs választásunk, nincs esélyünk, akaratlanul is részesei vagyunk a környezetrombolásnak.
- „Hajtsátok uralmatok alá a földet.” (Ter 1,28), mégis látva a jelen tendenciákat, nehéz lesz megállni a Teremtő előtt a végelszámoláskor.
- Az embernek nincs választása, születésükkor az ökológiai és ökonómiai környezetünk számos dolgot determinál. Vagy talán mégse?
- Hogyan is tudnánk a világ dolgait itthonról orvosolni, százmillióknak betevő falatot biztosítani, a háborúkat leállítani, a hulladékhegyeket csökkenteni, a széndioxidkibocsátást mérsékelni? - Magyarország a világ gazdagabb felében található. Nálunk mohóbb és önzőbb országok is vannak,… s együtt menetelünk a szakadékba. Fel kell ismernünk, hogy mi éppen siettetjük vagy lassítjuk-e ezt a menetet.
- Akár a hit és erkölcs világában, hasonlóan a jócselekedetekhez: tegyük hozzá mi is a kis pozitív részünket a világhoz!
- Az energiatudatosság oktatását legeredményesebben valahol az óvodás korban kell elkezdeni. Ott még tanítható a természet szeretete, tisztelete, a takarékosság.
- Egyet biztosan el lehet mondani. A legtisztább energia az el nem fogyasztott, azaz a meg nem termelt energia. Hasonlóképpen a le nem gyártott csomagolóanyaghoz, vagy az el nem pocsékolt élelmiszerhez. Ha a korábbi szokásainkhoz képest itt valamit megspórolunk, akkor biztosan tettünk egy morzsányit a világmindenség változatlanságáért.
- Egy új autó mindig vonzóbb, mint egy régi, de ha megtehetjük, akkor se kell évente cserélni. Ez vonatkozik a karékpárra, az összes használati eszközünkre.
- Egy jól megépített erőművet – pl. német atomerőművek – nem érdemes a tervezett élettartam hajnalán leállítani, mert ezáltal a fajlagosan okozott környezetterhelése még nagyobb lesz, hiszen alig termelt a korábbi terveink szerint.
- Felelősségünk a tudatosság: tenni a kicsit a jobb érdekében – de a világban a fizika tőlük függetlenül működik.
Felkavaró a tanulmány.
Mit tehetünk? Pl. a helyi plébániánk karitásza most szervezi, hogy szétosztja a pékek megmaradt süteményeit a rászorulók között. A kenyérfélék hasznosításában ez jelenetős lépés. A még hasznosítható termékek ilyenfajta kivezetése a forgalomból a pazarlást csökkenti. 
Mindannyiunknak van feladata.
Hányszor emlegeti ezt Ferenc pápa, de Áder János is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr416809614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása