Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.13. 11:47 emmausz

W. A. Mozart észjárása

12 éves koromban kaptam karácsonyra egy könyvet: Ha Mozart naplót írt volna.
1. Alighanem hogy túl fiatalon olvastam el ezt a kis kötetkét.
2. Mozart alighanem írt naplót, vagy ha nem is, elég sokat írt ahhoz, hogy levelezéséből képet kapjunk arról, milyen is volt e zenei zseni észjárása. Ceruzával a kezemben olvastam újra, s emlékezetes részekre bukkantam.
- 14 éves, amikor Rómában miután Allergi Misererejét meghallgatta a Sixtus-kápolnában, hazamenve hibátlanul lekottázza.
- Bolognában összefut egy Pallavicini grógffal. Három napot töltenek együtt.
- Vizsgáztatják. Egy antifónát kell sokféle szempontot figyelembe véve négyszólamú művé fejleszteni. Másoknak ez három órába telt, neki fél órába.
- Mozart humoros gyónása: Én, Johannes Chrisostomus Amadeus Wolfgangus Sigismundus Mozart bűnösnek vallom magamat…mert tegnap és tegnapelőtt C.-nél éjfélkor mentem haza, … este tíztől egészen könnyen verset faragtam, méghozzá csupa disznóságot, és ráadásul bűnöztem is gondolattal, szóval és – de nem – cselekedettel nem… Be kell vallanom, igen nagy örömet leltem bene.”
- Apja korholja: Tréfás hangnemben válaszolsz, pedig ez az első lépés a bizalmaskodás felé, amelyet ne keressünk e világon, ha azt akarjuk, hogy becsüljenek bennünket.
- Anyám könnyű és szép halálának a látványa: … elképzeltem magamban, milyen boldog lesz egy szempillantás múlva … bárcsak együtt távozhatnék vele ugyane pillanatban az élők világából.
- Jól élni és boldogan élni két különböző dolog, az utóbbira én nem is lennék képes…  
- Aki magasabb rendű tehetséggel van megáldva tönkremegy, ha mindig ugyanazon a helyen marad.
- A kalapos királynak nem tetszik Mozart zenéje: „Kedves Mozart, túlságosan szép ez a mi fülünk számára, túl sok benne a hangjegy.” Mozart válasza: „Pontosan annyi, felség, amennyire szükség van benne.”
- Esz-dúr kürtkoncertjének kottájára ezt írja: Wolfgang Amadeus Mozart ezennel megkönyörült a Leitgeb nevű szamáron, ökrön és bolondon, Bécsben 1783. május 27.én. Ignaz Leitgeb kürtös, Mozart barátja volt.
Lehet, hogy még folytatom.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8117830639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása