Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.14. 04:02 emmausz

Mozartról még

- 1788-ban készül el a G-moll szimfónia (K. 550). Schumann értékelése: Mozart G-moll szimfóniájában minden hangjegy színarany, minden tétel kinccsel ér fel.
- A Musikalische Realzeitung M. zongorajátékáról: „Már szinte gyakorlással sem képes valamely művet jobban eljátszani, mint amikor első ízben játssza.” Megjegyzem, hasonlóra Kistétényi Melinda volt képes.
- A német sajtó írta M.-ról: Boldog az a művész, akinek egyetlen hibája abból áll, hogy túlságosan tökéletes.
- Mozart leveléből: Most tulajdonképpen már semmitől sem kell többé reszketnem. Most már tehetségemnek sem tudok örülni. Milyen szép az élet!... Derűs lélekkel kell az embernek fogadnia, amit a gondviselés kiosztott reá. Így én is befejezem temetési énekemet. Nem hagyhatom befejezetlenül.
Mások róla:
- Niemetschek: Kicsi volt, és ha eltekintünk nagy, tüzes szemétől, arca sem árulta el lángelméjének nagyságát. Tekintete szórakozott, kivéve, ha zongoránál ült: Ilyenkor megváltozott egész arckifejezése... Szép gyermek lehetett, azonban hatodik életévétől kezdve ülő életmódhoz volt kötve, hiszen már ebben az időben komponált… Közismerten éjnek idején játszott és komponált legszívesebben, s mivel a munka is igen sürgős volt, mindenki könnyen elképzelheti, mennyit szenvedhetett emiatt egy ilyen finom szervezet.
- Sógornője: Mindig jó kedélyű volt, de legjobb hangulatában is nagyon elgondolkodó; az embernek erősen a szemébe nézett, és mindenre, lett légyen akár vidám, akár szomorú az, meggondoltan válaszolt.
- Orvosai: Vízkóros volt nagy daganattal, reumatikus gyulladásos lázat kapott agyvelőgyulladásos tünetek között hunyt el.
- Kocsis Zoltán jegyezte meg róla: Mozartot nem szeretik a pianisták. Tudniillik tökéletes zongoradarabokat írt. Ha a zongorista becsülettel eljátszotta, interpretációjával akkor se tudott semmit hozzátenni az  elkészült műhöz. Ha meg nem, akkor meg csak magát hibáztathatta.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4317831065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása