Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.05.25. 19:54 emmausz

Ekkor meg aggkor

Van egy kémikus unokahúgom, aki mostanság védte meg doktoriját. Egyszer régen megkérdeztem tőle, hogy miért vonzza úgy a kémia? Visszakérdezett Miklós bácsi, van a világon valami, ami nem kémia? Minden kémia, ami anyag. Erre gondoltam, amikor a közös témaként felvázolt KOR fogalmat ízlelgettem. Ha az anyagvilág mindegyik résztvevője kémia, akkor az anyagi mozgások egymásutánja mind a KOR fogalmához köthető.
A választék tehát több mint bőséges. Általában az emberi életnek tizenkét szakaszát szokták megkülönböztetni. Ezek: perinatális kor, csecsemőkor, kisgyermekkor, gyermekkor, serdülőkor, ifjúkor, fiatal felnőttkor, középkorú felnőttkor, öregedés kora, előrehaladott öregedés, aggkor, aggastyánkor. Ez önmagában egy tucat lehetséges téma. A bőség zavara miatt nehéz a döntés: hogyan fogja meg az ember a fogalmat?
Lehetne személyesre venni, mégsem teszem, hisz csaknem az összes (kb. 6000) posztom személyes. Az én megoldásom a közmondások köre. A kor szócikk nem létezik a vaskos gyűjteményben. (Az ökör és az ördög szavak találatai bezzeg oldalakat töltenek meg.) Joggal gyanítottam, hogy az öregkorral viszont sokféle mondás foglalkozik. Csak sorolok közülük néhányat gondolatébresztőnek: 
Hadd ázzék, majd megeszi az öreg.
Jó az öreg a háznál, még ha egy csöpp esze sincs.
Öreg is, vén is, kell neki mégis.
Bevágja az öreget. (övé az utolsó szó)
Félre öreg, megrúg a csikó!
Nehéz az öregnek a frisset járni.
Nincs olyan öreg, ki tovább ne kívánna élni. (Nagyon egyet értek vele.)
Olyan már az öreg, mint a vén.
Öregek vezérlik a hadat.
Öreganyád térgye kalácsa.
Úgy megrúgta, hogy az öregapja születésnapjára is emlékszik.
Öregapám is élne, ha meg nem halt volna.
Akármilyen öregasszony, ha férjhez megy, csak menyasszony.
Az öregember minden nap egy nótát felejt.
Öregember ifjúmenyecske, ott terem Jancsika.
Öregember, nem vénember.
Öregember, öreg ló.
Öregség, elsőség.
Még eljátszhatnék a szóval. Nem boKORban születtünk egyKOR (és nem is a reformKORban). KORán elhagytuk a csecsemőKORt. Sokat játszottunk. OlyKOR-olyKOR KORmosak lettünk. LegényKORunk után felnőttKORba léptünk. KORántsem ez volt a fényKORunk. KatonaKORunkkat letöltve érkeztünk aranyKORunkba. AmiKOR kezünkben csoKORral közledtünk KORtársunkhoz, egy lányhoz, akKOR rájöttünk, hogy cuKORfalatot választottunk. JóKOR döntöttünk mellette. JelenKORban öregKORunkat éljük. OlyKOR-olyKOR visszatekintünk: akKOR, amiKOR családunk lett, az volt a hősKOR. ValamiKOR az utóKOR fog ránk emlékezni.
***
egy perc humor
Hirdetmény egy francia templomban:
Ha belépsz a templomba, lehetséges, hogy Isten hívó szavát fogod hallani.
Azonban nem valószínű, hogy a mobiltelefonodon fog hívni téged.
Ezért előre is köszönjük, ha kikapcsolod a készülékedet.
Ha beszélni szeretnél Istennel, keress egy nyugodt helyet a templomban, és szólítsd meg őt.
Ha látni szeretnéd őt, küldj neki vezetés közben egy sms-t.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr817840377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása