Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyar... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosa... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem

Utolsó kommentek

 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • emmausz: Bebizonyosodott, hogy az idézett vicc úgy kezdődik, hogy miért csak a mennyországban fognak magyarul beszélni. Mert az örökkévalósági tart megtanulni. Nos, ha addig tart megtanulni, akkor addig nem... (2021.09.13. 10:23) 52. NEK – Záró szentmise
 • Meg nem értett: "Rómában római módon élj, ha máshová kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj!" Ez egy csodálatosan szép (kirakat) mondás,de valójában egyáltalán nem gondoljuk komolyan. Ha ez komoly lenne,akkor a v... (2021.07.06. 09:02) Nézem az EB-t
 • Meg nem értett: **vagy gyengítik erősítik egymást. Hát igen,messze nem írok olyan szépen mint te. (2021.07.01. 10:21) Balaton: igen-nem
 • Utolsó 20

2022.06.29. 10:22 emmausz

Amit Csaba tv. tud

Ferenc pápa szorgalmazza, hogy az egyház lépjen ki elefántcsonttornyából. Menjen közel az emberekhez.
Gorove Laci diakónus meg is mondja, hogy hogyan tegye ezt. Szólítsa meg a ma emberét. Azon a nyelven beszéljen, amit kortársaink megértenek. Ő említ is erre példát, nem ismétlem meg, régies nyelvezetű énekszövegről van szó.
Böjte Csaba ferences szerzetes igen sok gyereken, fiatalon, szegényen segített, és teszi mindmáig. Itt mégse ezt szeretném kiemelni munkásságából, hanem azt a nyelvezetet, azt a szókincset, amelyet használ beszédeiben. Mivel ezek bőven előfordulnak Füveskönyvében, néhányat idehozok közülük, hogy érthető legyen, mit akarok elmondani.
- A koronavírussal kapcsolatban beoltattam magam. Erre sokan nekem estek, hogy igazában nem hiszek Istenben, aki gyógyít és véd bennünket. Tudom, hogy megbízhatunk a Mennyei Atyában, de nem rakom félre a józan paraszti észt, mert az is Isten ajándéka.
Ha autóm kereke kidurran, akkor nem térdelek le imádkozni, hogy a Szentlélek Isten fújja föl a kereket, hanem elmegyek egy szervizbe, és megkérem a szakembert, hogy javítsa meg.
(NB.: Ami a mondandóját illeti, úgy tudjuk, hogy az Isten háromféle módon szünteti meg a betegséget: Imára, szakemberek által és halállal.)

 - Az irgalmasság erényét jó begyakorolni, ugyanúgy, mint egy fiatal, ha úgy érzi, hogy a hasizma petyhüdt, és szeretné kicsit kockásítani, megnézi, milyen gyakorlatokat kell elvégezzen ahhoz, hogy a nyári szezonra piacképes legyen.
Frappáns.
BCS erdélyi nyelvet használ. Ott gyakori a kell elvégezzen szókapcsolat. Nálunk inkább kell elvégeznie, vagy kell, hogy elvégezzen szófordulat használatos.
- A szentté avatás első lépése az, hogy valakit boldoggá avatnak. Az egyház megállapítja, hogy ez az ember boldog. Kimondják, hogy az az ember, még akkor is, ha üstben megfőzték, bármi történt vele, biztos, hogy boldog. Az üstben való megfőzés meglehetősen erős, naturalista kifejezés, de éppen szokatlanságával tartja ébren az olvasó (hallgató) figyelmét.
Így valahogyan kellene adagolnunk a jézusi tanítást, hogy megszólítsa a ma emberét.  
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2217870373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása