Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.12.03. 15:59 emmausz

Ma kezdődik advent

Ma kezdődik az adventi időszak.
Ma kezdődik az egyházi újév. 
A ma kezdődött advent negyedik vasárnapja szenteste, ezért a mostani advent rövid lesz, csak három hétig fog tartani.
Ez azt jelenti, hogy nincs négy héten át roráte (igazán csak hajnali mise, de nem votív mise, mint volt korábban).
Advent a várakozás ideje.
Várakozás a Béke Fejedelmének születésnapjára.
Sokféle novella, regény, vers keletkezett már ezzel az időszakkal kapcsolatosan.
Most mégse az írott szó emellett teszem le voksomat. Annál is inkább, mert szinte mindent kimondtunk, ami egyáltalán artikulálható. Elég ilyenekre gondolni: Nem a mi születésnapunk van, hanem a kisded Jézusé. Nem volt koraszülött Jézus, hogy már novemberben lármázzanak a kereskedők a vásárlók kegyeiért.
Hanem egyetlen rövid preklasszikus zenét ajánlok mindenki figyelmébe.
Ez pedig Händel Messiásának egyik zenekari betétszáma, a PIFA. Szavak nélkül mondja el, a pásztorok csendes, békés közeledését a betlehemi istállóhoz. A zene végtelenül egyszerű, végtelenül békés, végtelenül mély, és végtelenül bensőséges – intim – megközelítése a helynek, az eseménynek, méltóságteljes köszöntése annak, aki eljövendő. Hallgassuk meg egyszer, kétszer, és csendesedjünk el.
***
Tovább olvasom a magyar elbeszélőket.
Thurzó Gábor: Az oroszlán torka. A papot egykori tanítványához kérik, aki kivégzésére vár. A siralomházban a pap fejéhez vágja, hogy minden bűne alól feloldozta, pedig sose bánt meg semmit; Thurzónak tudnia kellett, hogy a pap erős fogadás nélkül fel se oldozhatta az előkelő rabot. Nem tudjuk, hogy a pap vétett-e kötelességmulasztással, vagy a rab élt vissza jóhiszeműségével.
Ottlik Géza:  A rakparton: Az ostrom alatt megsérült színész ápolójával összeszűri a levet, majd visszatáncol feleségéhez, akit szintén otthagy, elválnak.
Örley István: Szegények. Merő unalom. A fiú sörözőzen bort iszik, a lány fotókat mutogat; közös témájuk nincs. A fiú felcsalná lakásába a lányt, de ő ellenáll, így szétválnak.
Jékely Zoltán: Farkaskaland. A farkasvadászatra érkező vendég éjszakáját tönkretenni akaró egereket lelövi sörétes puskával, álmatlan éjszakája után lemond a vadászatról, de megkapja a lelőtt pocok skalpját.
Örkény István: Mikor van a háborúnak vége? Az írót egy telefonáló nő macerálja, hogy hadifogsága alatt nem tudott-e valamit hozzátartozójáról. Az író faggatására adott válasza: Nem.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1618272861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása