Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.02.07. 09:41 emmausz

Börtönök és sztorik

Még mindig olvasgatom, amikor kedvet érzek rá, a magyar novellisták remekeit. A remekeit idézőjelbe is tehetném. Tegnap ugyanis egymás után két „remek” követte egymást. Az első – meglehetősen hosszú – Gergely Sándor „remeke”: Vitézek és hősök. A vitéz egy tanácsos úr, aki beismerésével felesége „vörös” fivérét kivégezteti a Horthy rendőrséggel, jóllehet anyósa is velük lakik. A hős a kommunista öcs, aki a legváltozatosabb kínzásokat viseli el, mert nem akarja bajba keverni anyját, húgát és annak családját. A sztori elég abszurd és lélektanilag is kétséges.
A másik novellát Lengyel József jegyzi (Kicsi, mérges öregúr). Andrián fizikus, akit elkap a cseka. Együtt gyötrődik sokadmagával, akiktől beismerő vallomásokat akarnak kicsikarni, meg azt, hogy társai is voltak az államellenes összeesküvésben. Időnként kihallgatják az öreg professzort, aki a kihallgatók félig se elszívott cigarettáit kicsempészi fogolytársainak. Az öreg a szent, kihallgatói az ördögök (romantika). Végül az utolsó megveretése után nem tér vissza fogvatartott társaihoz. Alighanem végeznek vele.
Valóságos felüdülés a Kossuth Rádiószínház c. műsora. Tíz részben hallgatható Varga Domokos nagyon emberi, humorosra vett családtörténete, a Kutyafülűek. A még két napig tartó darab minden adása azzal kezdődik, hogy Varga Domokos az alig elkezdett művet zömmel az 56-os szerepléséért kirótt börtönbüntetése alatt véste papírra. (Ennyiben hajaz az előzőekre.) Őt nem ítélték el nagyon sok évre, de reggelente hallotta az akasztásra vitt emberek jajszavát.
Persze a regényes történet nem erről szól, hanem róluk, a hatgyermekes házaspár hétköznapjainak a szépségeiről, megpróbáltatásairól.
Valóságos felüdülés szembesülni azokkal az eseményekkel (gyermek elvesztése, kalandok az úttörővasúton, nélkülözések, fára mászás kritikus magasságba, szülés nehéz körülményekkel övezve, lakástűz, tetőn mászkálás stb, stb) és mindezek ellenére a túláradó öröm.
Élvezettel hallgatom.
Az archívum lehetővé teszi a teljes sorozat visszahallgatását.  
Érdemes.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9518320351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása