Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

 • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
 • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
 • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
 • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
 • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
 • Utolsó 20

2024.03.26. 16:56 emmausz

Régi idők, régi misék

Valamikor – tán a hetvenes években – a nagyhét valamelyik napján a Mátyás-templomban énekeltünk egy lamentáló gregoriánt, amelynek a szövegére nem emlékszem. Nem is akadtam nyomára, noha a lakásunkban található forrásokat alaposan végignéztem. A dallamára viszont pontosan emlékszem. Így szólt:  
rmsllsld ’d’tlstd’r’m’lsd’tl
ld’smfrdrmm rllsmrfmr
ldsmfrdrmm rllsmrfmr.
Hátha valaki felismeri (és közli velem).
Közeledik a húsvét. Már csak ötöt alszunk addig.
Nekünk különös is, amennyiben 52. házassági évfordulónkat ünnepeljük. Igaz, hogy húsvét vasárnap akkor április 2.-ra esett. Így a húsvét utáni kedden újra megemlékezhetünk róla.    
Szép volt, rég volt. Hamvas ifjúságunk hova lett azóta.
No, majd koccintunk.
A Mátyás-templomba pedig a beat-misék kapcsán kerültünk. Egy kb. tíz évet megélt ifjúságikórust alkotva énekeltük a húsvéti, majd utóbb a karácsonyi beat-misét.
Mivel 1997-ben CD készült belőlük, rendszerint meghallgatom a felvételeket az ünnepek alkalmával.
Rövid időre sikerül kiesni az időből, sikerül visszafiatalodni.
Hogy a zenetörténetben hol a helyük, azt állapítsák meg a zenetörténészek, de hogy a maga nemében annak idején egyedülálló volt mind a két mise, az egészen bizonyos.
Már említettem, hogy a kezdőének szövege (Örvendjetek angyalok) Pakocs Károly szatmári kanonok verse, akit a securitate halálra kínozott. A beat-mise szerzője pedig az emigrálást választotta, még mielőtt komoly atrocitás érte volna.
Tudomásom szerint ma is az amerikai Pasadenában él.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7518364321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása