Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.06.10. 08:37 emmausz

Teológia/misztika

XVI. Benedek – Piergiorgio Odifreddi: Kedves teológus pápa! Kedves ateista matematikus!
Párbeszéd hit és értelem, vallás és tudomány között a címe annak a kötetnek, amelyben az ateista matematikus olasz kezd párbeszédet a pápa különféle könyveiben lefektetett tanításokkal vitatkozva. A matematikus hosszasan, a pápa röviden fejti ki álláspontját a felvetett kérdésekről. Nem könnyű olvasmány. Nem is akarok a részletekbe belemerülni, azonban egy bekezdést idézek a kötetből.

„A hiszekegy kommentárjában Ön [a pápa] megjegyzi, hogy igen keveseknek adatik meg a közvetlen vallási tapasztalat, és az istenivel való közvetlen kapcsolat. Minden más hívő számára ez kizárt, meg kell elégedniük a más személyen keresztül lehetséges, szó szerint »másodkézből vett« részvétellel, ami az előbbi emberek közvetítésével jön létre.”
E kijelentés azt tükrözi, hogy rejtőzködő a mi Istenünk (vö. az Istent senki sem látta), s csupán egyesek részesülnek misztikus élmény(ek)ben. Ha hasonlatot kellene találnom, a misztikus látja a tiszta égboltot, az éltető nappal együtt. Aki ebben a kegyelemben nem részesült, az a borús eget látja. Tudja, hogy a felhők felett süt a nap, de nem látja. A hívek jó része pedig hol a borús eget látja, hol kifényesedik előtte az égbolt és látja a napot is hosszabb-rövidebb ideig. 
Assisi szentje – a Naphimnusz szerzője – alighanem állapotszerűen látta a „napot”. Avilai Szent Teréz is igen gyakran. Lisieux-i Szent Teréz is sokáig látta, majd – naplója tanúsága szerint – halála előtt sötét falként élte meg az istenlátás hiányát. Kalkuttai Szent Teréznek volt misztikus tapasztalata, de ennek elmúltával további élete során teljesen hiányzott az istenközelség megtapasztalása.
Aki a megtapasztalás áldott állapotában leledzik, állapotából következőleg sokszor úgy nyilatkozik, hogy ez mindenki számára adott, csak figyeljen oda. Azt hiszi, hogy ezt az isteni adományt automatikusan mindenki érzékeli. El nem tudja képzelni, hogy az istentapasztalat mértéke emberenként eltérő mértékű.
Nos, a pápának tulajdonított fenti mondatok megmutatják, hogy Josef Ratzinger elképzelését (közvetlen kapcsolat/másodkézből vett istenhit).
Magam azt gondolom, hogy az odafigyelő hívő olykor megtapasztalja a sugárzást, felfedezi életében a gondviselés nyomait. A hasonlatomnál maradva, időről időre meglátja a felhők közül kibukkanó napot.  Amit az ember tehet: tartsa nyitva a szemét, hogy az előbukkanó élő Istennel mind gyakrabban kapcsolatba kerülhessen.
***
Túl vagyunk a választási cirkuszon!!!
Öt beszédet hallottam a pártok részéről. Érdekes: Mindenki győzött!?
A Fidesz 11 mandátumot kapott: keveslem.
A Tisza párt 7-et. Sokallom.
A DK 2-t. Nocsak.
A Mi Hazánk 1-et, talán 2-t. No lám.
A főpolgármesterek harca csaknem döntetlen. A „VAR-szoba” újraszámol. Okkal. Az kiállított ívek közül 22 000 rontott. Gyanús!   
    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7818424859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása