Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.06.28. 06:40 emmausz

XXIII. János pápa

Úgy látszik, velem szembe jönnek a könyvek, avagy én megyek velük szembe, és ha már…: állandóan új megfontolnivalókkal kínálnak meg.
A most velem szembe jövő könyv címe: XXIII. János Kortársak emlékeznek a zsinat pápájára. A könyv szerzője Gunnar Riebs.
A „jó pápa” enciklikájával, a Pacem et terris k.-vel az átkosban ismerkedtem meg.  1963-ban jelent meg. Abban a korban, amikor párthatározat akarja ellehetetleníteni az egyházat, amikor egymást követik a papi koncepciós perek. Kincsként tekintettem a kisalakú kiadványra, amelynek igazság-gyöngyszemeit boldogan szürcsöltem magamba.
- Poupard bíboros visszaemlékezésében írja, hogy a Pacem et terris minden jóakaratú embert meg akart szólítani. Alapgondolata, hogy a nemzetek közötti békének igazságra, az igazságosságra, a szeretetre és a szabadságra kell épülnie.
Ugyanő bőven idéz az őszinte és jó humorú pápa életének epizódjaiból.
- XXIII János elődei nem hagyták el a Vatikánt. Ő azonban gyakran kisétált, és ilyenkor a rómaiak mindig nagy rokonszenvvel fogadták. Tréfásan úgy is hívták, egymás között, hogy Giovannni fuori le mure – a falakon kívüli János [szójáték, vö. falakon kívüli Szt. Pál-bazilika], az amerikaiak pedig a whiskyre utalva csak úgy emlegették, hogy Johnnie Walker (sétáló János).
- Fama est, hogy egyszer, pápasága elején a képtelen volt aludni, ide-oda forgolódott az ágyában, annyira emésztették az egyház előtt álló, szinte megoldhatatlan problémák. Ekkor így szólt magában: „Végül is én csupán pápa vagyok, s az egyházat elsősorban a Szentléleknek kell irányítania…” Ezek után nyomban elaludt.
- Azt tartotta: Ahelyett, hogy a rosszakról rosszat mondunk, segítsük a jókat, hogy még jobbak legyenek, és a rosszakat, hogy megtérjenek.
- Már nuncius korában (1947) figyelmeztette a franciákat az általa talpasztalt hiányosságokra: a vallásos élet hanyatlása, az oktatás megoldatlansága miatti elégedetlenség, a paphiány, a világias szellem, a kommunista gondolkodás terjedése.
- A kinyilatkoztatásokról, látomásokról is megvolt a véleménye: „Drága nővérek! Van evangéliumunk, és abban minden benne van. Még nem elmélkedtük át teljesen, még nem váltottuk valóra mindenestül. Ez bizonnyal nehezebb, de sokkal értékesebb, mint azokra figyelni, akik magukat nagy misztikusnak hiszik, és összekeverik saját gondolataikat az ég magasával.”    
(Hát van ilyen bőven. Írva van, óvakodjatok a hamis prófétáktól!)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8118436777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása