Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.08.25. 09:14 emmausz

mikrovilágom

A mássalhangzótorlódás csúcsa a zmrzlna, ha jól írtam, amely fagyi értelmű. Ha nem is csúcsdöntögető, de holtversenyre számítható a német Selbstzweck, mely öncél értelmű. Igaz, összetett szó, de kiejtéstechnikailag legalább olyan körülményes, mint idézett társa.

***

Mica: állítsak össze tilos szótárat olyan szavakból, kifejezésekből, melyeket tilos alkalmazni. Pl. lebbezz fel, tételezzük fel, nagy adssággal rendelkeznek stb. Igaza van, de nem könnyű összesöpörni ezeket, különösen a ritkán előfordulókat.

***

Ma reggelre a 29-es végállomás tisztára takarítva. Azazhogy kezdődik a koszolás. Egy clochard szedegeti ki a szeméttel teli drótfonatú szeméttartóból az alu sörösdobozokat. Mielőtt szatyrába gyűri őket, laposra tapossa a flaszteren. csak úgy fröcsög az italok abzacca, dobozban rekedt maradéka. Egyébként pedig a papirokból is jut a földre. Ez a világ már ilyen. A BKV embere feltakarít, a csövi szemetel. De fordítva is előfordul: a dohányzó eldobja a cigarettavéget, a csikkszedő felemeli és továbbszívja.

***

Nemeshegyi Péter reggeli szentírás-magyarázatát idézem ide, mert az emberi élet lényegéről szól röviden és összeszedetten: A főparancs két részből áll. 1. Szeresd Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből. Ezt a Második Törvénykönyből idézi Jézus a farizeusnak. De hozzátesz még valamit: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Ez viszont a Leviták könyvéből való. Tanítványainak pedig megint máshogy fogalmaz, hozzátesz még valamit. Úgy szeresssétek egymást, mint ahogy én szeret(te)lek titeket. Jézus a maga életénél jobban szeretett. Hiszen odaadta értünk. Ez azt a feladatot tűzi elénk, hogy mi is ilyen szeretettel legyünk egymás iránt.
P. Nemeshegyi is hozzátesz valamit. Elmondja, hogy a misekönyv számára legszebb imája (könyörgése) ez: Add, hogy szeressük, amit parancsolsz. Istenm pedig azt parancsolja, hogy szeressük egymást. Ez pedig tömör magyarsággal így hangzik: Add, hogy szeressünk szeretni!  Aki szeret szeretni, annak a lelke irányultsága rendben van. Erre törekedjünk tehát: szeressünk szeretni. Akkor minden a helyére billen bennünk. Akkor rendben vagyunk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr795167295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása