Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.05.01. 11:11 emmausz

MUNKÁS

Ha nem láttál még nárciszt, elmondom: olyan színű, mint a tojásos galuska.
Nem láttál még tojásos galuskát? Olyan a színe, mint a nárciszé.
Nem ettél még tojásos galuskát? Ez azért lehetséges, mert nem voltál nálunk május elsején, amikor is ez szokott lenni ebédre salátával.
Május elseje pedig munkás Szent József ünnepe is.
A munkás szóra asszociálva most mégis a MUNKÁS ciginél kötök ki.
Volt MUNKÁS cigaretta nálunk. 25 mezítlábas szivarka tele finánclábbal, ára 3 forint/pakli.
Erőssége, illata, mint a francia Caporalé, csak amaz méregdrága, emez pedig igen olcsó.
A vicc szerint egy kapitalista vevő érdeklődött a Munkás cigi összetétele felől. Azt mondták neki, hogy nyolc rész dohány van benne, de mi tagadás, két rész lótrágya is.
A kapitalista arca felvidul: Nahát! Rendelésemet megduplázom! Azt hittem, hogy kizárólag lósz*ból van.   
A viccet félretéve, amikor még dohányoztam, és amikor már újoncként bevonultam a seregbe, Munkást szívtam. De nem csak én, hanem a többi kopasz is. A nyomorultaknak nem volt pénzük cigire, így hát a csikkért kuncsorogtak, mondván: „lövöm a rigót”. Én nem szerettem a lejmolást, inkább megkínáltam a dózniból a kérincsélőt. Emlékeim szerint napi négy doboz cigit vettem, ebből egyet magam szívtak el, hármat szétosztottam. A kérincsélős időszak nem volt túl hosszú, utóbb mindenki a saját cigarettájára szokott rá.   
Sokáig tartotta magát az a poén, hogy inkább a gyár égjen le, mint a munkás. Ugyanis a cigiken egy gyár rajza volt található alatta a munkás felirattal.
Budapesten már régóta nem lehetett Munkás cigit kapni, amikor barátom megemlítette, hogy a nagyszénási turistaházban még van egy csomó. Sokáig élt bennem a vágy: Megkeresem én azt a turistaházat. De nem lett belőle semmi. Előbb a Munkásról, majd a cigarettázásról is leszoktam.
Hála Istennek és a jövedéki adót kivetők mohóságának, a cigarettázók száma erősen megcsappant. Nélküle is van épp elég baj a világban.
Befejezésképpen ideírom, hogy a laktanya körleteiben tilos volt a dohányzás. Ám talán a legtöbbször ezt a szabályt szegték meg, szegtük meg. Sokan bagóztunk, füstös volt a terem. Takarodó után is folyt a cigizés. Erősödő csizmakopogást hallottunk. Jött az ügyeletes tiszt. Benyit. Alig lát a füsttől. Megkérdezi: Ki dohányzik?
Néma csend.
Egy kopasz erőt vesz magán: Százados elvtárs, dohányzik, aki dohányzik.
A százados meghökken a kétségtelenül igaz, ám semmit mondó válaszon.    
Azért némileg megenyhülve csak ennyit szól: Na, oltsák ki a cigarettákat … és alvás!

 


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr518393723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása